Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spirala

Do księgowych- prośba o wyjaśnienie

Polecane posty

Gość spirala

Sytuacja wyglada następująco: dostaję pieniadze od szefa na tzw. "biuro" czyli zakup długopisów, papieru, teczek, znaczków, kopert etc. Za wszystkie zakupy biorę faktury oprócz zakupu znaczków- te kupuję na poczcie i otrzymuję za nie pokwitowanie. Faktury oddaję księgowej, natomiast pokwitowania za znaczki zostawały u mnie. Jeśli komus trzeba było wysłać pieniądze przekazem pocztowym, to nie brałam pokwitowań, bo na blankiecie dla nadawcy jest kwota opłaty za przesłanie. Moje pytanie brzmi: czy mam dawać każde pokwitowanie za zakup znaczków i wysłanie przekazu pieniężnego księgowej? Czy powinnam brać za to faktury? Czy to się jakoś firmie odlicza? I co się dzieje, gdy ksiegowość nie otrzymała ode mnie tych pokwitowań jeszcze nigdy? Proszę o odpowiedzi. Nie mam kontaktu z ksiegową. Szef niewiele o tym wie, a ja nie mam doświadczenia w prowadzeniu takich rzeczy.

Gość kazde pokwitowanie..
trzeba zaniesc ksiegowej, ona to wrzuca w koszty..

koszty mozna odliczyc od podatku..im wieksze koszty, tym mniej podatku firma zaplaci.Jezeli nie oddalas ich ksiegowej, ona po prostu nie dodala tego do rocznych kosztow.Pokwitowania mozna zaksiegowac wstecz, ale nie pamietam ile wstecz..na twoim miejscu oddalabym wszystkie tegoroczne...

Gość spirala
Czyli mogę dać księgowej pokwitowania od stycznia tego roku? Wystarczą same pokwitowania czy mam brac w przyszłości faktury? I czy firma jest bardzo stratna, jeśli ich w zeszłym roku nie otrzymała?

moja ksiegowa przyjmowala pokwitowania,to jej wystarczalo..a co do tego ile firma stracila to zalezy na jaka wartosc masz pokwitowania..i ile VAT w tym bylo

Gość spirala
Dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź. Boję się, że będzie afera :( Mam nadzieję, że chociaż tegoroczne kwitki da się jakoś zaksięgować. Pozdrawiam :)

Gość kazde pokwitowanie...
szczerze ci powiem, ze ja jak przejelam biuro po innej dziwczynie to znalazlam duzo nie zaksiegowanych pokwitowan..ona sie po prostu do tego nie przyznala...daj tegoroczne i nie przyznaj sie do reszty..a jak dlugo tam pracujesz??to sa pokwitowania na duze kwoty?

Gość Taka jedna księgowa
Za zakup znaczków pocztowych należy brać fakturę. Każdy urząd pocztowy ma obowiązek taką wystawić. Niestety, pokwitowania nie są dowodem, który może być wliczony w koszty firmy. To znaczy koszty to to są, ale tzw. NKUP, czyli nie dające się "odliczyć" od podatku. Czyli żadnych wymiernych korzyści firmie nie dają.

Generalnie na wszystkie wydatki powinny być faktury albo rachunki, tak przynajmniej mówi moja znajoma księgowa. Więc wydaje mi się, że i w tym przypadku powinnaś wziąć z Poczty fakturę. Jak nie ma takiego dokumentu to już trudno to odkręcić. Znalazłam tylko jeden artykuł jakiegoś biura księgowego odnośnie tego co trzeba zrobić, żeby zgadzało się wszystko księgowo jeżeli nie wzięło się faktury, a chce się zaksięgować w koszty... http://www.ksiega.pl/koszty-w-kpir-nieudokumentowane-faktura/ Ale to jest KPiR i w dodatku usługa prawnicza.

Gość gość
Moja firma korzysta z usług kancelarii podatkowo - prawnej http://biuro-wawrzynek.pl/ . Zawsze mogę liczyć na ich pomoc w kwestiach związanych z roliczeniem VAT, rachunkowością a także płacami.