Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurcze bo nie wiem

Po czym poznac zloto?

Polecane posty

Gość kurcze bo nie wiem

Dostalam od mojej znajomej naszyjnik. Jest dosc gruby. Jak sprawdzic czy jest zloty? Czy konieczna jest wizyta u jubilera?

Gość kurcze bo nie wiem
dziekuje bardzo 🌻

Gość kurcze bo nie wiem
Pisze 585 czyli trzecia proba zlota czyi ile karatow? 8?

Gość kurcze bo nie wiem
dziekuje :)

Gość A cio to takiego
Jak sie nie swieci to zloto, bo nie wszystko zloto co sie swieci.

Gość cos ci sie pomyliloOn
Od cyganki-zloto!!!??? Chyba zartujesz??? Glowa rycerza z trojka-to jest zloto 14 karatowe,czyli proby 0,585. To zloto uwazane jest za najlepsze do noszenia poniewaz nie jest zbyt miekkie jak np.0,750(18 karat),ktore sie bardzo szybko wyciera.Zloto 8 karatowe czyli proby 0,333(rzadko robione obecnie w Polsce)ma niska zawartosc kruszcu ale za to jest ciut twardsze od 14tki.Proby 0.333 nie polecam.

Gość Kassieek
To 14 karatowe złoto jest dość dobre ?

Gość olifffcia
ja dostalam pierścionek od chłopaka i tez nie ma na nim żadnej próby a wiem że był zamawiany w sklepie bo nie było mojego rozmiaru?? czy to tez ma być podróbka???

Gość jdjsllojnbhhh
złoto ma zawsze wybita próbę dlaczego złota o najniższej próbie nie polecacie?????

Gość jdjsllojnbhhh
złoto od cyganki:D to na bank podróba

Gość Kubator
Złoto od cyganki to jak statki na niebie

Gość Kubator
Może i jest złoto ale bez próby to lepiej nie kupować a od cyganki to 100% ściema

Gość jacek c.
Cygańskie złoto jest złote przez miesiąc ;p raz dla beki kupilem za 20zl pierscionek to sie okazalo ze byl z mosiądzu pokryty jakas emulsja

Gość FUSHIA
Kilkanaście lat temu dostałam złote kolczyki na komunie. noszone kilka razy. Zrobiły się ciemne w miejscu , gdzie styka się z uchem. Nie mogę tego doczyścić:/ kolczyki mają kilka pieczątek próba 585 i nawet jest pieczęć z trzeba literami po rusku. hmm... co nieco czytałam o ruskiej biżuterii...ciekawe, czy w ogóle te ciemne miejsce się doczyści, bo pieczątki też są ciemne, ale bardziej na jednym kolczyku. Może, ściemniały po zahaczeniu o ubranie i wycieku ropy z ucha, hmmm.

Gość można sie naciąc nawet na
złocie z dobrych,renomowanych sklepów jubilerskich. Czytałam gdzieś opowiastkę chłopaka co ma własny lombard.Przyszła do niego babka zastawić złotą obrączkę z K...ka..Miała wszystkie papiery bo obrączka dość droga-2700zl.No ale facet musiał ją sprawdzić i zrobił rysę na niej i co się okazało-tak była złota ale tylko z wierzchu,w środku był jakiś inny stop metalu a na wirzchu gruba warstwa złota.Babka się wściekła,że tak ją nacieli.Nie wim czy coś wywalczyła bo tego autor już nie napisał.

Gość to nie była
obraczka tylko bransoleta

Gość Cyganichy to oszustki!
Nigdy w życiu nie kupiłabym niczego od cyganów.Złoto na bank mają trefne - tombak! Cyganie handlują patelniami,którymi można się zatruć. Cyganichy handlują przy straganach ciuchami.Jakieś staroswieckie lumpy że szok. Słyszałam jak mówili w telewizji,ze zatrzymywali ludzi i proponowali niby złoto.Ludzie powiadomili policje i tych oszustów cygańskich zamknęli!

Gość Przyjezdny
Odnawiając już dość stary temat, pisze aby przestrzec ludzi i nie dac sie zwiesc cyganom, turkom czy innym kanciarzom. Wlasnie dzis stracilem wiare w ludzi do konca ... Jadąc do sasiedniego miasteczka z towarem ktory mialem tam dowiesc godzine wczesniej zatrzymal mnie gosciu ktory stal samochodem na przystanku z wlaczonymi awaryjnymi swiatlami i pokazywal zwby siie zatrzymac, a ze mam miekkie serce i przewaznie sie zatrzymuje zeby komus pomoc albo zaoytac co sie stalo lub tez podwoesc autostopowicza. Zatrzymalem sie i podszedl do mnie elegancko ubrany w garnitur krawat Tffuuu turas. Pomyslalem w porzadku chlop potrzebuje pomocy tomu pomoge. Gadalismy po angielsku mowil ze zabraklo mu ropy zeby mu pomoc jakos. No to powiedzialem mu, ze go podwioze na stacje i tyle, a o na to ze wlasnie nie ma kasy, a ma jakies karty do bankomatu ktorych nie przyjmuje ta stacja bo juz tam byl. Na pierwszy rzut oka nic mi sie nie wydawalo podejrzane. Gosc w koncu zdjal sygnet z palca(jak sie pozniej okazalo wazyl on 18,5g to dosc sporo jak na poerscien) pokazal mi probe 585 i powiedzial zeby mu dac zaniego 300zl na pelny bak paliwa i powiedzial ze sygnet jest wartyy 300 euro. Wtedy zaczalem juz podejrzewac ze smierdzi mi tutaj wałkiem, no ale mowie ze nie chcr ze to podroba jakas wtedy on wyjal scyzoryk i zaczal skrobac po tym sygnecie pokazujac, ze nie jest on jakis lakierowany itp. No ja dalej sie upieralem ze nie chce ale on wkoncu ukleknal mi przed drzwiami i zaczal plakac i zdjal drugi i powiedzial ze 300zl za 2, do tamtej pory nie wiedzialem do czego ludzie sa zdolni zeby oszukac kogos. Uwierzylem mu i dalem wkoncu za 2 sygnety 200zl i gdy chcialem juz odjezdza wysiadl z samochodu jego kolega i pokazal mi lancuszek z fajnym splotem, ale wtedy wlasnie sie kapnalem ze jest to sciema, gdyz identyczny lancuszek tyle ze zloty wisial na mojej szyji i wzialem dla porownania i wtedy oni zabrali ten lancuszek i sie zawineli. Gdy odjezdalem stantad powoli sobie uswiadomialem jak wlasnie dalem sie zrobic w ch*ja :)))) Ku przestrodze, jak sie komus chce przeczytac :)))

Gość gość
przyjezdny, nie mogles spisac numerow i zglosic ich na policje?

Gość Przyjezdny
Mam -6 dpi i widzę do półtora metra :(

Gość gość
ale probki na zlocie mogles zobaczyc?? i z takim wzrokiem prowadzisz samochod??

Gość gość
znalazłem złoty (chyba) łańcuszek ale jest tak cienki że chyba żadna próba na nim by sie nie znalazła jak poznac czy to prawdziwe złoto. słyszałem żeby przyłożyć magnes a jeśli to złoto to łańcuszek nie powinie nawet drgnąc

Gość gość
po lapach ktore sie do niego przyklejaja

Gość gość
nie na kazdym zlocie jest proba. my z mezem mielismy obraczki zamawiane w salonie jubilerskim w centrum warszawy, z grawerunkiem i u mnie jeszcze z kamieniem. i nie bylo proby. z mezem sie rozstalam, obraczke sprzedalam i normalnie zaplacili mi cene za zloto - u jubilera - bo w takich miejscach maja roztwory do sprawdzania autentycznosci wyrobu. wiec jak mowie - nie kazde zloto ma probe. ale fakt faktem, od cyganow prawdziwego zlota nie kupisz/ nie dostaniesz...

Gość ojboli443
Złota biżuteria legalnie wprowadzona do obrotu musi mieć wybitą próbę, taki malutki znaczek określający zawartość złota w złocie. Umieszcza się go zwykle na mniej widocznym i płaskim elemencie biżuterii. Jest bardzo mały i trudno go odczytać gołym okiem. Próba ma wpływ przede wszystkim na wartość, a różne próby możecie sobie porównać np tu http://skup.zlota.pl/ Logiczne że wyższa próba (więcej złota w złocie) to większa wartość.