Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość renia123123123

jakie koszty takiej działalności?

Polecane posty

Gość renia123123123

chcę zarejestrować działalność produkcyjno-handlową, jakie tego koszty mam już stały pełen etat, więc jaki ZUS ? i jaki podatek? jak się to oblicza? będzie to działalność związana z ogrodnictwem, mogłabym to robić po cichu ale tego nie chcę bo po co kolidować z prawem, a i możliwości będą większe jeśli będę mogła wystawić rachunek, problem w tym że sprzedaż będzie praktycznie tylko od wiosny do wczesnej jesieni, zimą raczej sezon martwy, więc jak z tymi podatkami i Zusem będzie to wyglądało? czy może na okres zimowy wyrejestrować, a wiosną znowu ale to chyba bez sensu bo wiąże się z kolejnymi opłatami, czy może ktoś doradzić?

W ZUS-ie będziesz tylko musiała zapłacić zdrowotne czyli coś koło 100 zł. (w zeszłym roku było ponad 80 zł a teraz nie jestem na bieżąco). Rejestracja firmy wyniesie Cię 100 zł (płatne w Urzędzie Miasta), no chyba że od razu zdecydujesz się być płatnikiem VAT to do tego dojdzie Ci jeszcze 170 zł za zgłoszenie VAT-u. A podatki to już jak każdy przedsiębiorca. Karta podatkowa, zasady ogólne albo ryczałt (musisz sobie obliczyć co będzie korzystniejsze dla Ciebie). Pozdrawiam

Gość hegos
ZUS ok. 190 zł płacisz tylko zdrowotne

Gość jak pracujesz .........
to płacisz tylko fundusz zdrowotny 169 zł około....