Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samba de rainerio

pytanie dotyczące OWULACJI bardzo prosze o wyjasnienie!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość samba de rainerio

chodzi o to ze robie sobie testy owulacyjne w 10,11,12 dc i wychodza mi negatywne cykle mam 28 dniowe.........ostanio robilam sobie badanie LH FSh i wyszly wyniki idealne !!!!!!!! a LH to hormon dzieki ktoremu wiemy ze mamy owulacje a jezeli ja mam ten hormon idealny z krwi to znaczy ze mam owulacje , czy raczej nie tak jak pokazują testy ?????????????????? jest to dla mnie bardzo wazne poniewaz prze brak owulacji nie moge zajsc w ciąże :(:(:( juz 7 miesiecy :(

Gość samba de rainerio
prosze dziewczyny napewno wiecie cos na ten temat ja jestem taka niedoswiadczonaaaaaaaa 😭

Przy 28 dniowym cyklu owulację masz 14-15 dc. Bardziej wiarygodny jest monitoring cyklu. :)

Gość samba de rainerio
SI25 ale ja wlasnie nie mam owulacji bo raz mialam robiony monitoring i gin powiedzial ze nie ma owulacvji to dlaczego LH z krwi wyszedl mi pozytywnie ???????????? wręcz idealnie !!!!!!!!!!!

W takim razie proponuję zgłos się do endrokrynologa :)

wg mnie jest raczej pewne, ze owulację masz póżniej, przy cyklach 28 dniowych wychodzi ona przeażnie 14 dnia. Pierwsza częśc cykli jest zmienna a druga zawsze stała i może wynisić od 16 dni przy dłuższych cyklach do 12 przy krótszych. Najlepiej jeśli masz regularne cykle wybiesz się na monitoring do lekarza i dokladnie będziesz wiedzieć kiedy występuje u Ciebie jajeczkowanie. Pozdrawiam

poziom LH nie swiadczy wcale o tym że owulacja jest czy jej nie ma, a świadczy jedynie o tym ze podniósł sie poziom LH, z reguły po tzw. piku LH czyli najwyzszym poziomie w cyklu po 24-36 godzinach powinna nastapic owulacja ale wcale nie musi, prawda jest taka ze nie samo LH jest wyznacznikiem odbycia się owulacji, a jakie hormony jeszcze badałas oprócz LH i FSH? Czy badałaś np. Progesteron, Prolaktynę?

Gość samba de rainerio
dzieki dziewczyny ale sama nie wiem :( podejrzewaja u mnie PCo a na ulotce testow pisze ze wychodza zawsze pozytywnie jak sie ma PCO a mnie nigdy nie wyszly pozytywnie :( moze to i dobrze w tym przypadku, ale dlaczego nie ma owulacjim ??????????????????????????????????????????

Gość samba de rainerio
yola widze ze jestes specem...dziekuje Ci kochana otóz badałam jeszcze prl > wynik 13 norma 4-24, progesteron 17 ohp wynik1,2 norma 0,2-0,8, testosteron norma do 84 a ja mam 145.........

o kurcze ten testosteron moze ci blokowac owulację, na twoim miejscu wybrałabym się do Endokrynologa, byc moze bedziesz musiała jeszcze zmierzyć hormony tarczycy i Androstendion, jeżeli on bedzie też znacznie podwyższony to chyba trzeba bedzie zacząć leczenie, a czy masz np. nadmierne owłosienie albo skłonności do trądziku? Bo wtedy to moze być objawem PCO, ale z drugiej strony nie pekajace pęcherzyki i torbielki na jajnikach dobrze widać na obrazie USG, wiec dawno by ci to wykryli, ale do Endokrynologa i tak bym poszła

Gość lenna.
a mierzysz temperature?

Gość samba de rainerio
bylam u endo i powiedziala mi ze podejrzewa PCO ale gin nic takiego nie powiedrzial :( mam jeszcze badanie TSH 2,2 norma 0,2 do 4,2 i jakiegos DHEAS norma do 407 a ja mam 530................... yola a ja przeczytalam ze jak sie ma wysokie FSH to nie ma szans na ciaze a ja mam idelane czyli moje jajniki praucja w porzadku ????????????? tak samo i LH ??????????????/

Gość samba de rainerio
lenna kiedys mierzylam ale nic z tego nie wyszło :( przed okresem dzien zawsze mialam 36,9 :(

Gość samba de rainerio
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki. Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową. Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna. Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe. Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania. a ja mam tak: normy do dobrej fazy LH 6,34 norma to 2,4-12,6 FSH 4,01 NORMA 3,5-12,5

Gość litija
ja mam PCO i czasem mam owulacje a czasem nie.. czy na usg Ci wyszla budowa jajników wielopęcherzykowa? Aha, ja jeżeli już miewam owulację to okolo 18-20 dnia cyklu. Dobre jest mierzenie temperatury w celu wykrycia owulacji

Gość samba de rainerio
LITIJA gin powiedzial ze mam jakies pecherzyki ale chyba nie jest ich duzo skoro przepisal mi Duphaston tylko i nic :( ja nie mam raczej owulacji wogoile bo nie mam tego sluzu plodnego no i testy negatywne ........ :(

Gość samba de rainerio
litija a jezlei mam stosunek 1,58 LH:FSH to moge miec PCo ??????????????????????????????????????

Gość litija
Budowa wielopęcherzykowa to takie stwierdzenie. Ja też mam po kilka pęcherzyków na kazdym z jajników. Biorą się stąd, że pęcherzyk z komórką jajową, nie pęka i nie uwalnia komórki. Stąd brak owulacji. Zauważyłam, że masz podwyższony testosteron, również jak ja. Nie martw się jednak, ja mimo tego, że rzadko mam owulację zaszłam w ciążę, niestety poroniłam.

Gość samba de rainerio
litija Kochana takm mi przykro :( powiedz mi co bierzesz na ten testosteron czy to on był powodem poronienia ???????????? a jak duzy masz ten testosteron ??????????

litija....ale czy zaszlas w ciaze sama z siebie, ze sie tak wyraze czy dostalas zastrzyk na pekniecie pecherzyka czy moze leczylas sie luteina czy duphastonem???? pytam z ciekawosci bo sama mam pco .....niedawno odkryte...staram sie juz ponad rok a od dwoch miesiecy biore medykamenty...ten cykl z nadzieja....

Gość litija
obecnie nie biorę nic na testosteron. Kiedyś brałam Diane 35 i inne pigułki ale to sam syf. Jest wiele leków, ale ja jakoś jestem sceptycznie nastawiona do tego wszystkiego i przestałam się faszerować. Nie wiem może źle zrobiłam. Zaszłam jednak w ciążę bez żadnych leków a mam PCO, czyli się da. Przyczyna poronienia nie miała związku z hormonami. W łożysko wdała się jakaś bakteria, zrobiło sie zapalenie ropne.

Gość litija
bega jak już napisałam, nie brałam absolutnie nic, co wiecej wszystko wskazywalo ze absolutnie nie mam owulacji więc zaczęłam sobie hasać z chłopakiem bez zabezpieczenia i to wcale nieczęsto. Tak, ciąża to była wpadka bo wcale nie myślałam o dziecku. Samo tak wyszło, ale jak już pisałam wdała się bakteria.

Gość samba de rainerio
a jak myslisz czy DF mipomoze biore go juz 6 cykli i nic owulacji nie ma :(:(:(

Gość litija
Samba nie wiem Może za bardzo chcesz i za bardzo się starasz. Tutaj owulacja pojawia się kiedy sama chce. Jak się za bardz chce to często nie wychodzi. Pamię tam jeszcze ze kiedys chodzilam do endokrynologa i kazala zazywac mi bromocorn, juz w tym samym cyklu dostalam owulacji

Gość samba de rainerio
bromocorn ?????????? co to takiego ??????????? tez o to poprosze :)

Gość samba de rainerio
?????????????????????????/

Gość litija
to jest lek na nadmiar prolaktyny. u mnie okazało się, że zwykla prolaktyna jest w normie natomiast po probie z metroczymś tam ( juz nie pamiętam nazwy) wystrzeliła strasznie w górę. robilas takie testy?

Gość samba de rainerio
nie robilam tych testow ale skoro mam dobrą to dlaczego trzeba jakies testy robic ????????

Gość samba de rainerio
a jak po tym czyms jest wysoka to znaczy ze ma sie hiperprolaktynemie ???????????????????? to dlaczego inne dziecwzyny taka normalna maja wysokoą ???/

Gość samba de rainerio
????????????????????????????