Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lalka123

aparat na stale jaki wybrac?

Polecane posty

za 14dni zakladam aparat na stale na pierwsze 6zebow na gorze a po jakis dwoch miesiacach na dol.Caly czas zastanawiam sie jaki zalozyc czy ten zwylky ktory bedzie mnie kosztowal 700zl, albo ten wewnetrzny od strony jezyka za 1400zl.w sumie dwa razy wiecej.Jest jeszcze taka mozliwosc zalozenia na przod jakies przezroczyste nakladki gumki cos takiego i caly wyniosl by mnie 1100zl.i naprawde nie wiem co robic. Moze nosicie nosiliscie aparaty i chcecie sie podzielic swoimi doswiadczeniami?a moze chcecie poprostu doradzic? podsumowujac : zwykly na przod 700zl na przod przezroczysty 1100zl od strony jezyka 1400zl

Gość Oleczka19
moim zdaniem :) : przezroczysty- nie podoba misie, zeby wygladajądziwnie, jakby byly jakies brudne albo chore, moze i mniej rzuca sie w oczy ale mi osobiscie sie nie podoba wewnetrzny( od strony jezyka) fajna sprawa ale droga, jesli masz sporo kasy to czemu nie :D ja nosilam ten zwykly i na dole i na gorze i nie narzekam, oczywiscie widoczny byl ale teraz aparat nosi tak duzo ludzi ze nie wzbudza to sensacji.

olenka 19 jesli chodzi o pieniazki to mam na kazdy aparat ale wychodze z zalozeni ze jesli ten zwykly nie jest taki zly a ten przezroczysty nie za specjalny bo i tak przeciez ten drucik wzdluz zebow widac i wydaje mi sie ze bardziej zuca sie w oczy jak by zeby byly brudne? A wychodze tez w sumie z zalozenia ze duzo osob nosi teraz apraty i sie nie wstydza w tychczasach to chyba raczej oznacza to ze ktos o siebie dba i wiek nie gra chyba roli:)?Obecnie zajmuje sie moim malym syneczkiem w domku ma 23lata

Gość Oleczka19
no pewnie ze wiek nie gra roli :). Kilka razy widzialam osoby kolo czterdziestki z drucikami na zebach i bardzo fajnie to o nich swiadczy bo nie dosc ze mają swoje zabki to jeszcze prostują w takim wieku gdzie niektorym juz na wygladzie wogole nie zalezy :). Faktycznie troszke bez sensu wyrzucac drugie tyle pieniedzy praktycznie w bloto bo i tak widac i tak. Ja nosilam aparat prawie 2 lata i zlecialo szybciutko :D.

Gość ja miałam przezroczysty
dużo lepszy od metalowgo tylko jest problem przy zdejmowaniu

A mogę zapytać jaki jest koszt aparatu na stałe na góre i dół zębów (z założeniem). Bo szukałam w necie i nie mogłam znaleźć.

a czemu jest problemu przy zdejmowaniu? jest mi tak ciezko podjac decyzje nie wiem doslownie jaki wybrac bo jednak troszke sie go nosi ja niby kolo 1,5roku max.

Halo... ponawiam moje pytanie... Jaki jest koszt takiego aparatu? (całość na gore i na doł + założenie)

ignacja oj ceny sa rozne zalezy od apratu. ja mam tylko na pierwsze 6zebow a na cala szczeke gorna u mojego ortodonty 1300zl.i na dolna tez 1300zl to cena z zalozeniem

Gość Oleczka19
Ceny są rozne w kazdym gabinecie, pewnie im wieksze miasto tym wieksza cena. Ja płacilam 1000 za gore i 1000 za dol z załozeniem, 60 zl wizyta co miesiac, 160 zl na kwartal (wymiana łuku). Po zdjęciu aparatu stalego 500zl aparat retencyjny.

Kurcze, droga taka \"impreza\", ale i tak jest już chyba taniej niz kilka lat temu. No może kiedyś się zdeyduję :)

Gość Oleczka19
no ja podałam ceny sprzed 4 lat :D. Teraz jest chyba drozej :).

Gość ja miałam przezroczysty
norm,alny metalowy po prostu się odrywa leciutko odchodzi a przezroczysty trzeba kruszyć na zębach

Nie, no załamałyście mnie dziewcyny :( Ale może wyjdę pogato za mąż :) :) :)

a moze ktos mial ten apracik wewnetrzny od strony jezyka?ja znw slyszlam ze nie jest wygdny i wogole rani jezyk? a co do zwyklych jak sie wam na poczatku mowilo i wologe funkcjonowalo?nie ranil ten aprat ust?

Gość Oleczka19
Na początku mnie troche ranił, do aparatu dostaje sie wosk zeby przyklejac jak bedzie obcieral jednak ja nie przyklejalam bo az tak bardzo nie bolało. Przez pierwsze dni mialam wrazenie ze kazdy ząb rozchodzisie w inną strone, bol okropny :). Nie bardzo dało sie cos jesc ale to chyba indywidualna sprawa bo kolezanka np. nie czula az tak duzego bolu. Nie sepleni sie, mowi sie normalnie :).

no co jest przeciez tyle jest osob ktore nosza apraty pisszcie piszcie

ja nosiłam aparat tytanowy za 1200 zł co jakiś czas wizyta za 50 zł z wymianą sprzętu ;) ale nie zawsze płaciłam 50 zł. po ściągnieciu aparatu płytka za 80 zł tak naprawdę jak ktoś chce mieć ładne zęby nie będzie patrzył na to czy przeźroczysty czy kolorowy nie bądźcie małostkowi. aparat to aparat.

uufff dobrze chociaz ze mowi sie normalnie. jesli chodzi o bol to jestem w miare wytrzymala, wkoncu urodzilam dziecko:)a jesli chodzi o nie jedzeni eto jestem teraz na diecie takze dla mnie jeszcze lepiej:) zaczynam dostrzegac duzo zalet zwiazanych zalozeniem aparatu:)

nikt tutj nie jest malostkowy, ale chcm pozanc rozne opinie na temat roznego rodzaju aparatow bo mam takie do wyboru wec pytam

Gość powiem tak
mam apartat od stycznia,bardzo chcialam miec aparat porcelanowy,ortodontka do ktorej chodzilam i mnie przygotowywala do zalozenia aparatu gdy sie o tym dowiedziala powiedziala sory ale porcealanowych nie zakladam i nie dlatego ze nie potrafi ale wyjasnila mi ,ze te aparaty sa slabsze tzn. nie dzialaja tak skutecznie jak te widoczne,najpierw sie na nia obrazilam ale przemyslalam i doszlam do wniosku ze uczciwie postawila sprawe bo na porcelanowym przeciez wiecej by zarobila,zdecydowalam sie na metalowy/3200 zl calosc/ i jestem bardzo zadowolona wyglada jak sebrna bizuteria na zabkach:)

to milo slyszec ze wiekszos z was jest zadowolona z tego metalowego wiec chyba sie na niego zdecyduje a ktos mial ten od strny jezyka?