Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość scottish girl

BARDZO WAS PROSZE O INFORMACJE, JAK SIE PRZYGOTOWAC DO WYJAZDU, JAKIE DOKUMENTY

Polecane posty

Gość scottish girl

bardzo was wszytskich, ktorzy juz sa za granica prosze o informacje chcialabym wyjechac do wlk bryt do prcy, najchetniej do szkocji. jakie dokumenty sa mi potrzebne zeby tam wyjechac? czy musze miec paszport czy wystarczy dowod osobisty? czy potrzebne sa jakies specjalne pozwolenia na pracę, czy moge po prostu wziac dowod, kupic bilet, jechac tam i juz szukac pracy bez zadnych innych dokumentow?? bardzo prosze napiszcie co wy musielismy zalatwiac zeby wyjechac i jak wygladaly wasze początki za granicą, bardzo prosze o info, pozdrawiam!!

Gość lewiocha
jestes juz potencjalna osoba do oszustwa .. JAKIE POZWOLENIE O PRACE ???? !!!do uk czy szkocji czy wielkiej brytanii nie jest potrzebne odkad weszlismy do uni....

Gość do lewiocha
uk= wielka brytania... ehh

Gość lewiocha
zakrecilam sie masz racje - to to samo denerwujace takie posty sa nie ma co !!!

najlepiej dwa dowody tozsamosci - dowod i paszport mniej utrudnien i kombinowania

Gość a ja wyjezdzam zawsze
tuylko na sam dowód osobisty,i prce mam normalnie,takze spokojnie

napisalam ze lepiej jest miec dwa bo rozne sa sytuacje - a nie ze jest niemozliwe tylko przejechac na dowod

lepiej jest miec 2 dokumenty, np do rejestracji w Home office trzeba wyslac paszport lub ID i wtedy zostaje sie bez...na jakis czas... albo pozniej jak ktos sie chce starac o rezydenta, maja jeden dokument moze go zostac pozbawiony nawet na 6 mcy...

no wlasnie o tym mowie lub np bedziesz chciec wymienic prawko starac sie o rezydenture itp wszedzie potrzebny przede wszystkim paszport albo otwarcie konta - tez najlepiej 2 dok przynajmniej w wiekszosci bankow

Gość boza_iskra
Dowód i paszport. Paszport, bo wiele bankow nie honoruje naszych dowodow. Jesli pracowalas w Polsce, dobrze jest miec referencje od pracodawcy przetlumaczone przez tlumacza przysieglego. Strona tlumaczenia 31 zl. Swiadectwo niekaralnosci z Sadu Rejonowego. Kosztuje ok 60 zl plus tlumaczenie przez tlumacza przysieglego chyba drugie tyle, juz nie pamietam. Certyfikat urodzin przetlumaczony na jezyk angielski (przydaje sie, nie masz- tez dobrze) Na miejscu: jak znajdziesz prace, masz 4 tygodnie na rejestracje w Home Office, dostajesz wtedy Wor Permit, niezbedny do pracy tutaj. Wysylasz tam swoj dowod, dlatego potrzebny jest drugi dokument. Wysylamy przesylka ubezpieczona, wiec spokojnie. Oplata ok 70 f. Potem papiery do Insurance Number. Ja mialam szczescie czekalam tydzien. Standardowo czeka sie ok miesiaca. Jak masz Insurance Nb, odprowadzaja mniejsze skladki na ubezpieczenie. Jak masz juz prace i wszystkie formalnosci, to juz duzy krok na przod ;) Powodzenia!

dobrze miec dwa dokumenty, to prawda, ale mozna szybko wymienic prawo jazdy (jak sie ma) na angielskie - to trwa okolo tygodnia, dwoc i wtedy prawo jazdy jest drugim ID (to w sytuacji, gdy ktos ma tylko jeden dokument a zalezy mu na czasie). i ja sie wyklucam o waznosc dowodu (w banku tez i przeszlo) - on jest zamiennikim paszportu i wystarczy im powiedziec, zeby sprawdzili i na ogol wystarcza. referencje - tak, ale bez tlumaczenia, szkoda wydawac szmal a pracodawca i tak kontaktuje sie z tymi osobami osobiscie (meilowo, listownie, telefonicznie). odpis z aktu urodzenia, ale tez bez tlumaczenia (ja mam tlumaczenie i nigdy mi sie nie przydalo, szkoda bylo placic). mam tez wyciag z aktu malzenstwa - tez po polsku i nawet w banku zmienilam nazwisko bez problemu... zalezy jakiej pracy chcesz szukac - jak cokolwiek, to wez polski wyciag z rejestru skazanych (to mozna przetlumaczyc przysiegle, moze sie przydac). jesli chcesz pracowac z dziecmi, staruszkami, osobami upolsedzonymi - to musisz miec ich wyciag, robi sie to na miejscu, po otrzymaniu oferty pracy. do home office moze byc tez paszport, nie musi byc dowod. oni dokumenty typu dowody/paspzorty odsylaja dosc szybko, tylko warto im zalaczyc zaadresowana i oplacona koperte na list polecony. do Insurance tez wystarczy jeden dokument (oni przysylaja liste, co tzreba miec), ale na nich trzeba uwazac - mojego szwagra w listopadzie, juz po sprawdzeniu, ze jest Polakkiem urzedniczka zapytala gdzie ma pozwolenie na prace.... generalnie angole, zwlaszcza w urzedach, przychodniach itp. malo wiedza, wiec trzeba sie czasem z nimi wyklucac - a to o dowod, a to, ze nam wiza niepotrzebna i takie tam. dlatego warto wiedziec takie rzeczy...

Gość iskra_boża
Na moje nieprzetłumaczone referencje nie chcieli nawet patrzeć. Lepiej się wstrzymaj z doradzaniem, natala, jeśli masz doradzić komuś źle. Pracodawca ci powie, że się nie umie doczytać i nie skontaktuje się z nikim. Zresztą przetłumaczone dokumenty świadczą tylko i wyłącznie o inteligencji osoby chcącej podjąc pracę, jej kulturze, odpowiedzialności i wysokiej motywacji... Ja zanim wyjechałam do Polski - wszystko zaplanowane w ciągu tygodnia, poprosiłam w urzędzie paszportowym w Katowicach o wyrobienie mi paszportu w trybie przyspieszonym- 7 dni. Można nawet w ciągu 2-4 dni to zrobić. Jest odpowiedni dział. Jako poświadczenie, dlaczego potrzebuję na JUŻ przyniosłam wydruk mojego biletu, który był ptwierdzeniem ze zostałzabookowany prom do UK na dany dzień. I wiecie co usłyszałam??? Pani mi powiedziała, że mam to przetłumaczyć, bo ona nie zna angielskiego!!!! Wstydź się kobieto! Nie było czas na wykłócanie się z panią, pani kierownik była na urlopie... Więć tym sposobem paszportu nie mam do dziś. Posługuję się tylko ID. Ostatnio pani w domu opieki, która chce mnie zatrudnić zapytała czemu nie mam paszportu i jak się dostałam do UK bez :D Nie wiedziała, że można na ID :) Wymiana prawa jazdy i owszem, ale nic za darmo! 40 funtów się płaci za tą przyjemność. Nie sądzę, aby ktoś szukający pracy, z pieniędzmi cięzko zarobionymi w Polsce, myślał od razu o wymianie prawa jazdy!

Gość cbje g
na pewno o wiele wile e lepiej jest miec przty sobie paszport niz dowod..... bo dowody nie zawsze sa uznawane, wydaje mi sie ze coraz rzadziej,.... A ZWLASZCZA JEZELI CHCESZ DOSTAC PRACE LEGALNA

referencje tak ale jak najbardziej przetlumaczone sami zalatwialam mezowi przed wyjazdem do uk poszedl na rozmowe sprawdzali referencje dzwonili do polski i rozmawiali z menedzerwm akurat tak bylo w naszym przypadku...

no od mojego brata np chcial pracodawca wylacznie paszport

to chyba zalezy od stanowiska i rodzaju pracy. mnie sprawdzali 3 lata wstecz, przez specjalna firme WatchDog i chcieli referencje od 3 roznych osob.

valeriana od razu mialas tak dobra prace ? czy zaczynalas nizej bo przypuszczam ze z jakies 3 lata jestes skoro dobrze umiesz jezyk ? tak z ciekawosci pytam... :)

Dziewczyny, mam pytanie, a jak sprawa wygląda z dyplomem uczelni? Mam przetłumaczony i zabieram kopie, ale podobno u nich nasze wyższe wykształcenie nie jest tyle warte co u nich...? Ile w tym prawdy?

martik >>> tak zaczynalam od pracy w hotelu, potem bylam kelnerka i sprzedawczynia. od hotelu do pierwszej pracy w biurze minelo 14 mcy. poza hotelem :P kazda nastepna praca byla dobra. teraz od ponad roku pracuje w firmie ubezpieczeniowej i dlatego bylam sprawdzana 3 lata wstecz. Mandragora >>> z mojego doswiatchenia powiem ci tyle. nikt nigdy nie pytal mnie o zaden dyplom, ukonczenie szkoly itp. kolezanki tlumaczyly dyplomy ale nie wiem czy ktorakolwiek pokazala go pracodawcy chociaz raz. nie wydawaj pieniedzy na tlumacza przysieglego dopoki nie musisz. jak cie zapytaja (naprawde male szanse) to mama ci przetlumaczy i dosle. co wiecej, moj maz jest elektrykiem i NIKT nie pytal go o powierdzenie uprawnien, a to jest jego 3 praca jako elektryka :)

Gość Dora750
Z dyplomem uczelni to jest tak: miej wszystko ze sobą, jeśli masz w planach ubieganie się o pracę w pokrewnym Tobie kierunku. Zwłaszcza, jeśli zamierzasz wyjechać na dłużej. Jak to mówią :lepiej nosić, niż się prosić ;) Wiem z własnego doświadczenia, że byle jaka praca po jakimś czasie się nudzi. Dlczego nie mam robić tego co lubię, co umiem, co tyle lat zdobywalam? Dlatego mam swój dyplom przetłumaczony i właśnie teraz mo się on przydał :) o dyplomach na stronie angielskiej: http://www.dfes.gov.uk/europeopen/