Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gaskijka

Escapelle - prośba o podpowiedź

Polecane posty

Gość Gaskijka

Dziewczyny - mam wielką prośbę - niestety muszę wykupić Escapelle (zasnęliśmy jak debile po stosunku i jak się obudziłam to niestety prezerwatywa została w środku i nie wiem czy coś wypłynęło czy nie, ale nie mogę teraz ryzykować ciąży) i mój gin mi wypisał receptę na Escapelle (ponoć nowe i lepsze niż Postinor), ale teraz chcę jak najszybciej pobiec do apteki i to kupić, bo godzinki tykają a nie wiem czy nie trafię na jakąś rurę farmaceutkę, która mi powie, że mi nie sprzeda, bo akurat będzie miała takie widzimisię, że Evry i inne Cilesty sprzedaje a Escapella już nie. Czy w okolicach ul. Polnej (wawa) jest jakaś apteka w której mnie nikt nie zruga? Bardzo proszę o pilną odpowiedź, bo chcę jak najszybciej wyjść kupić, bo bardzo się denerwuję, że czas mija.

Gość no to idź do tej apteki
jeśli odmówi, pójdziesz do innej. Biegusiem! :D

nawet miasta nie napisalas w kazdej aptece pracuje conajmniej kilku pracownikow i 1 Ci zmiesza z blotem inny nie - glupie pytanie zadalas - idz do najblizszej,a jesli Ci nie dadza to do kolejnej

Gość no to idź do tej apteki
Napisała, czytaj uważnie:P

Gość Gaskijka
to biegnę, w sumie racja, co mnie obchodzi jakaś baba w aptece, ważne że lekarz wie co robi, lecę, ale mam nerwa, ooooo.

Gość Gaskijka
kupiłam na Nowowiejskiej, pani była bardzo miła, kosztowało 69 zł. Połknęłam od razu, w sumie minęło od stosunku jakieś 14-15 godzin więc wszystko powinno być ok, ale się denerwuję strasznie. Dobrze, że mi się udało gina złapać tak szybko, inaczej nie wiem , co miałabym zrobić :( Mam się spodziewać jakichś objawów niepożądanych z tego co piszą w ulotce? Swoją drogą dobrze, że jest coś takiego na rynku....

Gość soni
hej, wiem co czujesz, też kiedyś mialam podobną sytuacje... pamiętam jaki stres mialam wtedy. a ja w ogóle jestem strasznie sugestywna, to jeszcze sama się nakręcałam i doprowadzałam do nerwówki totsalnej... ale własnie to escapelle mi pomoglo, też calkiem szybko wzięłam i było ok. z tego co pamiętam to nie miałam żadnych nieprzyjemnych skutków, troche mnie bolalo podbrzusze i miałam lekkie mdłości - ale to w sumie nie wiem czy nie z tych nerwów właśnie :/ więc nie powinnaś się przejmować, spokojnie :) będzie dobrze - najgorsze już za tobą :)

Gość rakusanka
(Pisałam juz w innym temacie o tym ale spostrzegłam ze to nei ten.) Prosze o rade. Miałam wpadke. Wziełam Escapelle. Miałam plamienie 5 dniu po jej zazyciu. A teraz 24 dzien cyklu a rano dostałam plamienia. Niby miałam lekki dyskomfort towarzyszacy dostaniu okresu ale był naprawde niwielki i nei ciagły wrecz niezauwazalny. Chce wziac tabletkę antykoncepcyjną ale nei mam pojecia czy t jest okres. A dzis powinnam sie zdecyowac czy wziac czy nie .Pojscie do gina nie wchodzi w gre bo juz niestety nie przyjmuje a i ja nie mam jak. Prosze o rade.

Gość Rudzielec27
Co do tego, że aptekarze nie chcą sprzedawać, to już było kilka takich przypadków z czego jeden głośniejszy opisany w prasie. Że lekarze nie chcą przepisywać to już odrębna bajka. Ja miałam farta i obeszło się bez komplikacji lekarsko-aptecznych. Jak nie chcą Ci gdzieś sprzedać lub nie mają to mają obowiązek poinformować cIę o najbliższej aptece, która zrealizuje receptę. Rakusanka-> ja nie jestem lekarzem, ale tutaj http://www.escejp.pl/zapytaj_lekarza.php możesz go zapytać, na pewno ma większą wiedzę ;)

Gość elżbietka
Rakusanka i jak wzięłaś normalnie tabletkę anty? Bo ja czytałam, że po zażyciu escapelle nie ma przeciwwskazań żeby brać tabletki, bo wychodziło by, że mogłaś dostać wcześniej okres, więc chyba powinnaś wziąć normalnie swoją tabletkę anty.

Gość Bammi
A przepraszam na jakiej zasadzie brałaś tą Esacapelle? Wcześniej mieliście wpadkę? Bo nie bardzo rozumiem. Escapelle jest środkiem antykoncepcji po- a nie przed. Jeśli brałaś ją dwie godziny wcześniej, to raczej nie masz powodu do obaw, ale kobieto (dziewczyno?) powinnaś myśleć o tym co robisz, bo sex to nie zabawka, jeśli nie chcesz zostać matką, to są normalne tabletki anty czy prezerwatywy.

właśnie. zgadzam się z poprzedniczką. zwłaszcza, że nawet na ulotce jest napisane cyt \"Lek Escapelle tabletka 1500 mikrogramów przyjęty jednorazowo nie jest skuteczny podczas następnych niezabezpieczonych stosunków.\". oczywiscie dwie godziny po zażyciu nie wydają mi się być niebezpieczne ale mimo wszystko. trzeba troche myśleć. poza tym stosunek przerywany to nie jest metoda antykoncepcyjna. może powinnaś pomysleć o tabletkach? wielokrotne zażywanie escapelle może powodować zaburzenia cyklu, nie jest to na pewno zdrowe i do stosowania \'tak sobie\'. a ja z kolei mam pytanie od siebie. mam koleżankę, która pochodzi z bardzo wierzacej rodziny. zabezpiecza się ze swoim chłopakiem co prawda prezerwatywami, on potrafi panować nad wytryskiem itd, ale zdarzyla im sie nieprzyjemna sytuacja i weszła w gre escapelle. tylko koleżanka ma poważne problemy z kamieniami nerkowymi, a na ulotce piszą bardziej o watrobie ale o nerkach też wspominaja, ze to nie jest zbyt dobre. czy są na forum dziewczyny, które zzastosowały, mając takie problemy i mogłyby się podzielić odczuciami?

Gość z problemikiem
chodzi mi bardziej o to czy zabezpiecza mnie jesli po wzieciu tabletki kochalam sie z nim 2 godziny poznije .. prosze o odpowiedz

Gość malutka 18
jestem po escapelle tabletke wzielam 10.06 a okres powinnam dostac 27.. dzis mam bol brzucha tak jak na okres.. poszlam do lazienki i zobaczylam ze dostalam krwawienia.. czy to jest moj normalny juz okres i od tego dnia mam liczyc kolejny cykl? z gory dziekuje za odpowiedz

Gość ciaptak
malutka18- najczęstsze objawy to mdłości (czasami nawet wymioty), nadwrażliwość piersi, zawroty i bóle głowy, ból brzucha. Takie dolegliwości występują zwykle w pierwszej dobie po zażyciu tabletek. Później czasami pojawia się plamienie z dróg rodnych. Co do okresu to może się spóźnić, przyspieszyć, być mniej lub bardziej obfity niż zwykle, trwać dłużej lub krócej, zmieniać kolor, itp

Gość malutka 18
byl to normalny okres.. tylko ze przyspieszony o 5 dni tj 21.06 teraz dostalam okres 20.07 i tez trwal gdzies o 6 dni.. byl normalny mam rozumiec ze nie mam juz sie o co bac i tabletka zadziałała ?? :) pozdrawiam wszystkich goraco

Gość ciaptak
No wszystki znaki na ziemi i niebie wskazują,że owszem tabletka zadziałała, jesli masz wątpliwości kup test i idź do lekarza Pozdrawiam

Gość Magddda
Przeciez skutkiem ubocznym jest także przesuniecie okresu, trzeba czytac ulotki uwaznie

Gość DrwiacaLola
Hej dziewczyny a słyszałyście o metodzie Yuzpego? Mojej siostrze zalecił ja lekarz, jako metode ,,po" wpadce. Orientujecie sie czym sie różni od escapelle???

Gość beatrycze24
Metoda Youzpe, to metoda polegająca na przyjęciu po niezabezpieczonym stosunku większej ilości tabletek antykoncepcyjnych, przyjmuje się 2 tabletki Gravistat 250 lub 4 tabletki dwufazowe któregoś z tych preparatów: Gravistat 125, Microgynon, Minisiston, Rigevidon, Stediril 30 najszybciej jak się da po stosunku i po 12 godzinach procedurę się powtarza. Tabletki trzeba przyjąć tak samo jak tabletki po max 72 godziny po. Metoda ta jest o tyle gorsza, że przyjmuje się dodatkowo duże ilości estrogenu, którego w tabletkach po ( postinor i escapelle) nie ma, a który nie jest obojętny dla naszego organizmu. Dodatkowo metoda ma nieco niższy procent skuteczności, ale jeśli nie można zdobyć postinoru czy escapelle to jest jak najbardziej wskazana, bo jest tańsza i tabletki antykoncepcyjne łatwiej czasem dostać.

Gość zruuuda
Ja stosowałam Youzpe miesiąc temu, bo nie mogłam się doprosić lekarza o receptę na escapelle, wolałam ją, bo nie zawiera estrogenu, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, więc żeby nie przedłużać czasu od wpadki do przyjęcia hormonów pożyczyłam od przyjaciółki Microgynon, czułam się średnio fajnie, ale przynajmniej 10 godzin po już miałam pierwszą dawkę za sobą, okres przyszedł, więc chyba powinno być już wszystko dobrze.

witam. kochałam sie z chlopakiem w pierwszy dzien miesiaczki. pekła nam guma ;/ po ok 10 godzinach wziałam tabletke. okres trwał wtedy ok 12 dni. ale mam problem ;/ mimo kolejnej miesiaczki, po miesiacu czuje ze cos jest nie tak ;/ wczoraj skonczył mi sie okres a mam nudnosci , brak apetytu i zawroty gowy ;/ nie wiem czy sa to skutki łykniecia tabletki ponad miesiac temu czy ciaza ;/ od razu po jej przyjeciu nie było mi nic ;/ nie wiem czy robic test... pomocy... podobno bedac w ciazy mozna miec okres ;I

Kika19, zrób test. Escapelle zażyta w ciągu pierwszych 24 godzin od stosunku ma skuteczność 95%.

Sprzedam Levonelle (Escapelle) 1500 microgram. Możliwy odbiór osobisty w Łodzi lub wysyłka tego samego dnia priorytetem za pobraniem (wysłana do 15.00 dochodzi na następny dzień). Cena 80zł + ew. wysyłka. olcia.k@o2.pl

Gość Nadzór farmaceutyczny
po pierwsze próby sprzedazy tutaj na forum bedą od razu kierowane do nadzoru farmaceutycznego... po drugie nie chce cie martiwc ale to farmaceuta zna sie na lekach nie lekarz... wiec nie piz co cie obchodzi baba z apteki skoro to farmacja jest nauką o lekach

Gość Michał Zaradny
Witam Pod adresem http://wpadka.pl/znajdz-lekarza znajdziesz listę lekarzy i aptek, gdzie antykoncepcja awaryjna jest dostępna. Na stronie znajdziesz również wiele ciekawych artykułów na temat antykoncepcji doraźnej, a jeżeli masz jakieś pytania bądź wątpliwości możesz skorzystać z porady eksperta: http://wpadka.pl/zapytaj-eksperta. Pozdrawiam ---- eRzecznik serwisu www.wpadka.pl masz 72 godziny Konkurs na najlepszego DJa Polski, poleca DJ S.K.Pelle sprawdź www.wpadka.pl/konkurs

Gość idea 26
Nie bede zakladała nowego tematu. Chcialam zapytac na ile skuteczne sa takie tabletki "PO"?

Gość jadogodowa
Jesli coś daje nawet 95% skuteczności - ktoś musi znaleźć się w tych pięciu ;) Idea, łap skuteczność: Within 24 hrs - 95% Between 25-48 hrs - 85% Between 49-72 hrs - 58% Jak widać, jest wysoka, nie ma co popadać w paranoje, że akurat na nas nie zadziała