Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co robić......

Na ile przed ślubem trzeba załatwić wszystkie formalności?

Polecane posty

Gość co robić......

Planujemy ślub na czerwiec. Ksiądz powiedział nam, że mamy do niego przyjść najpóźniej na 6 tyg. przed ślubem. Problem jest w tym, że pracujemy w za granicą a ślub będzie w Polsce i mój narzeczony nie dostał urlopu i nie może przyjechać. Czy mogę sama załatwić formalności w USC i w kościele. Spotkaliście się z taką sytuacją? Czy można to jakoś załatwić?

Gość Paulina 77
na 3 miesiące

heheheh grubsza sprawa. Z tego co wiem, to żeby załatwić sprawy w USC to przyszły małżonek musi mieć swpojego przedstawiciela w Polsce ale to też trzeba załatwić. Więc lepiej przyjechać. A co do formalności nie wiem jak z kościelnym ale z cywilnym wszystko formalności powinny być wypełnione najpóżniej miesiąc i jeden dzień przed ślubem.

Gość na czerwiec juz napewno nie
zdarzysz. a jesli jeszcze urodziliscie sie w innych miastach anizeli sie pobieracie to jeszcze wiecej zalatwiania

nauki przedmałążenskie trwają jakis czas w USC na 3 miesiace przed slubem pozniej pratokół zapowiedzi dwie niedziele wiec na czerwiec chba za rok bo już nie wspomne o szukaniu kosioła sali orkiestry itd

Jeśli chodzi o cywilny, to standardowo na ślub czeka się 1 miesiąc i 1 dzień. Ale można to przyspieszyć, pisząc odpowiednie podanie, w którym piszecie dlaczego chcecie przyśpieszyć slub. Z tego co słyszałam to przeważnie chodzi o ciażę lub wyjazd za granicę. Ja skorzystała z tego przywileju, a powodem był właśnie wyjazd... Ksiądz prosił o zgłoszenie sie na spisanie protokołu przdslubnego na trzy miesiące przed ślubem. W jednym i drugim przypadku musicie być oboje.

ja mam tez taka sama sytuacje niestety.Moj ksiadz za nic na swiecie nie chce naginac tych wszystkich praw i terminow, choc wiem ze to wszystko zalezy od dobrej woli ksiedza.W parafi obok mojej para przyjechala tydz.przed slubem i dostali bez problemu slub. a jak sie Twoj bardzo upiera to jak masz gdzies polskiego ksiedza choc niekoniecznie to mozesz jemu zlecic spisanie protokolu i przyjezdzasz do Polski na sam slub.ja tak bede robic chyba :)zycze wytrwalosci przyda sie

Gość nlila
W USC w Iwaniskach wszystko da się załatwić. Z księdzem też

Gość upupup

my też nie mieszkamy w Polsce.ślub w sierpniu a my usc załatwialiśmy w marcu-przylecieliśmy tylko na 5 dni.załatwiliśmy obrączki,urząd,i wiele innych spraw.ciężko mi powiedzieć-my usc i obrączki mamy za sobą,suknia się szyje.zaliczka wpłacona.brakuje alkoholu,garnituru(ale to narzeczony kupi na miejscu)no i..to by było na tyle załatwiania.

Kasienka->ale dokumenty z USC sa wazne tylko 3 miesiace wiec jesli zalatwiliscie wszystko teraz lub w kwietniu to raczej niestety bedziecie musieli jeszcze raz zalatwiac papiery...czyli soro slub w sierpniu to papiery w czerwcu...

Gość Ale swoją drogą
to dziwne, że w usc nie powiedzieli, że w sierpniu papiery będą nieważne... Dla urzędu to czysty interes, bo drugi raz zapłacicie, ale to jakoś tak nieładnie...

no tak tylko urzad nie ma obowaizku informowania ludzi i pytania ich kiedy maja slub...to dobra wola urzednikow:) natomiast rzeczywiscie mozna bylo zapytac tez ile papiery sa wazne

Gość no to nie wiem
widać ja zawsze trafiam na życzliwych urzędników, bo po pierwsze pani spytała kiedy ślub, a po drugie chyba ze trzy razy powtórzyła, że papiery są ważne trzy miesiące. Poza tym na dole tego dokumentu też chyba jest to napisane...

a no jest rzeczywiscie......moze pani uznala ze skoro mlodzi przychodza po papiery to wiedza co i jak?