Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karmensita

paraliż senny- ktoś doświadczył?

Polecane posty

Gość karmensita

Przytrafiło się wam kiedyś mieć paraliż senny? najczęściej występuje on, kiedy człowiek jest bardzo przemęczony, pojawia się między snem a jawą.wyudzasz się ze snu, jesteś świadomy tego, że już nie śpisz ale nie możesz otworzyć oczu, nie możesz się poruszyć, nie możesz wypowiedziec słowa, trwa to krótką chwile a potem sie budzisz.makabryczne przyzycie.to jest cos jak najgorszy koszmar, czy komus udalo sie kiedys byc w takim stanie miedzy snem a jawa?

ja tak miała :( nic miłego wystraszyłam się tylko chciałam się ruszyć a nie mogłam- już wiem jak sie czują ludzie sparaliżowani myślałam że jestem wyjątkowym przypadkiem :)

Gość ja tez przez ostatni rok
zdzrzylo mi sie to wiele razy. to jest tak ze chcesz sie wybudzic, albo poruszyc ale nie mozesz. czasem udaje mi sie przewrocic z jednego boku na drugi z olbrzymimi problemami i wysilkiem. To bardzo nieprzyjemny stan... nawet nie wiem skad sie to wzielo u mnie, wczesniej tego nie mialam.

Gość karmensita
mi sie to przytrafilo dzisiejszej nocy, ogolnie nie byl to pierwszy raz, zdarzylo sie juz to ok. 5-6 razy.teraz na szczescie wiem juz co to jest i nauczylam sie nie wpadac w panike tylko przeczekac czas az umysl zupelnie obudzi sie ze snu.ale pamietam, ze na poczatku, kiedy nie wiedzialam co to jest przerazilam sie niezle.slyszalam o osobach, ktore potrafia w tym czasie wychodzic .

ja mam cos takiego ze jestem jakby w pol snie pol jawie - mam otwarte oczy, slysze wszystko co sie dzieje dookola, np. rozmowy domownikow, ale nie moge nic zrobic. Czy taki stan jest objawem jakiejs choroby? wiecie cos na ten temat?

Gość karmensita
słyszałam o osobach, ktore potrafia w tym czasie wychodzic z ciala i obserwowac otoczenie z gory, udalo wam sie kiedys cos takiego?w ogole musze przyznac, ze to zagadkowy stan, ciakawa jestem skad sie to bierze.

na kafeterii jest taki topic pt. Duch. Czytalam tam troche o tym stanie o ktorym piszesz (czyli wyjscie ze swojego ciala i obserwacja siebie z gory).

Gość karmensita
wydaje mi sie, ze jest to wlasnie ten paraliz o ktorym pisze, choc ja w tym czasie mam zawsze zamkniete oczy i nie moge ich otworzyc nigdy nie mialam otwartych ale slysze glosy. z tego co slyszalam nie jest to choroba i wielu ludziom sie przytrafia, glownie ze zmeczenia, twoje cialo budzi sie wczesniej ze snu niz mozg, stad ty masz swiadomosc, ze sie obudzilas ale twoje cialo nadal jest we snie i nie moze sie dlatego poruszyc.

Dzieki za to wyjasnienie. Mam nadzieje ze nie bedzie sie to tak czesto powtarzac, ost. raz mialam taki stan chyba z tydzien temu.

Gość karmensita
tzn to nie powinno powtarzac sie czesto, jezeli tak jest to zapytaj lekarza co z tym zrobic.u mnie pojawia sie to raz na rok moze, dzis w nocy wlasnie to mialam i dlatego pisze.

no u mnie jest to czesciej, jakos tak raz na miesiac, moze raz na 2 miesiace... no coz moze lepiej byloby udac sie do lekarza :-(

Gość karmensita
zapytaj lekarza ale mi sie wydaje, ze jest to normalne, spotyka to wielu ludzi.podobno w czasie snu nasza dusza wychodzi z ciala, stad zdaza sie, ze budzisz sie wczesniej niz dusza do ciebie powroci:D dziwne to jest bardzo i zagadkowe stad ciekawi mnie co na ten temat mysla inni.skad bierze sie taki stan?

Gość karmensita bredzisz
bredzisz i to rasowo. Za dużo strefy 11.

Gość karmensita
ja nie mowie, ze w to wierze tylko, ze tak slyszalam, osobiscie ciekawi mnie skad sie to bierze wiec zamiast mnie obrazac moze to wyjasnisz naukowo?

Gość miałam tak kilka razy
pamiętam dobrze dwa przypadki: 1) to było rano latem, do pokoju wleciał szerszeń. ja panicznie boję się wszelkich owadów a szerszenie najbardziej mnie przerażają. pamiętam że leżałam, słyszałam to buczenie owada i nie mogłam się ruszyć. czekałam tylko kiedy TO COŚ przyleci i usiądzie mi na twarzy. straszne uczucie. 2)obudziła mnie matka pytając o coś. nie byłam w stanie otworzyć oczu, poruszyć się i odpowiedzieć. ona zaczęła krzyczeć, biedna myślała pewnie że zeszłam:P

Gość karmensita
ktos wie skad to sie bierze?

Gość karmensita
podnosze

Gość karmensita
up!

Gość karmensita
nie wierze, ze nikomu wiecej sie to nie przytrafilo, podobno 50% ludnosci choc raz w zyciu tego doswiadczylo

Gość karmensita
widze, że nikogo nie interesuje to ciekawe zagadnienie;(

Gość efkd
Miałam to, myslalam ze to zmora a to paraliz senny

Gość ihaha
"twoje cialo budzi sie wczesniej ze snu niz mozg, stad ty masz swiadomosc, ze sie obudzilas ale twoje cialo nadal jest we snie i nie moze sie dlatego poruszyc." coś mi tu się nie zgadza

Gość ulaaaaaaaaaaaaaaaa
miałam to i myslałam ze ufo mnie dopada :D:D:D

Gość km124
no wlasnie- mozg jest chyba jeszcze we snie a nie cialo?

Gość iwonkaaaaa
ojej ja to mialam dosc nie dawno jednak ustalo...okropne przezycie, chcesz poruszyc sie a nawet nie mozesz kiwnac palcem. Widzisz wszystko dookola a nie mozesz nic zrobic:/ przesrane ale narazie mam spokoj:)

tez tak mialam:Okilka razy szczegolnie gdy przechodzilam jakis stres