Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pluszaq

fasola jasiek - co dobrego z niej robicie?

Polecane posty

Gość pluszaq

ma torebke jasia, chcialabym z niego zrobic cos dobrego, nie znalazlam na necie zadnych ciekawych przepisow, moze zle szukalam ;) co do brego robicie z jasia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katjeniusza
popieram...wczoraj fasolke po bretonsku zrobilam...mniammmmusna...pierdy, az milo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie fasolkę na pikanto. Czyli z cebulą czosnkiem i papryką ostrą i chilli. Nie daję mięsa. A robie podobnie jak fasolke po bretońsku ale bez mięsa. Na każdą porcje po kleksie śmietany i do tego grzenki. Rewelacja. Jutro podam przepisy jak będziesz chciała bo robie też wiele innych dobrych rzeczy z fasoli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
dzieki za rady :) faoslka po "bretonsku", hmmm, nie przepadam za jedzeniem, ktore jest umymlane w przecierze pomidorowym :( chcialabym, zeby ten piekny jas byl glownym bohaterem potrawy, nie tylko jakims wypelniaczem. myslalam o czyms takim: ze ugotuje jasia w wodzie, zeby byl ju ztaki gotowy do jedzenia. na potelni podsmaze pomidory z oliwa i czosnkiem, to wyloze na makaron, a na wierzch jasia :) (taka uproszczona bardzo wersja fasolki po toskansku ;) ) za wszystkie dalsze rady lub przepisy bede baaaardzo wdzieczna, bo jas czeka w szafce i nie chce go zbeszczescic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kto w dzisiejszych czasach
makaron z fasolą? blllllleeeeeeeeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To co ja mówiłam, że to ala fasolka to nie to. Głównym bohaterem jest fasola. 300 gram białej fasoli (ja daję więcej) 3 łyżki oleju 2 cebule 1 łyżka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki ostrej mielonej papryki szczypta chilli 2 łyżki mąki 100 ml wody 1 kostka bulionowa 2 ząbki czosnku (ja lubie więc daję dużo więcej) sól, śmietana (kwaśna) Namoczoną fasolę zalać wodą tak aby była zanurzona w całości. Ugotować, odcedzić. Wywar zachowaj. NA oleju usmaż cebulę (zeszklić) dodaj mieloną paprykę, mąkę i mieszaj, zalej wodą i ponownioe wymieszaj. Dodaj fasole z wywarem kostkę bulionową, przetearty lub przeciśnięty przez praskę czosnek przyprawy i dalej gotuj. Tak jak gulasz, jeśli uważasz, że jest za gęsty dodaj wody. Możesz dodać też paprykę czerwoną i zieloną lub pokrojone pomidory. (pamiętaj jednak, żeby warzywa obgotować wcześniej) Podawaj każdą porcję ze śm ietankwym kleksem i pieczywem Fasola zapiekana około 400 g fasoli 200 mlo śmietany (kjwaśniej) 2-3 ząbki czosnku szczypiorek biały pieprz tłuszcz do wysmarowania brytfanny ser około 100 g (daję więcej i musi być dobry, żeby się roztopił) fasolę ugotować. Odcedzić. Wystudzić. Dodać śmietanę przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek sól i pieprz. Fasole wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, posypać startym serem i zapiekać około 20 minut. (można dodać paprykę ostrą lub słodką) podawać samą lub jako dodatek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
dzieki okokokokokokoko :D mam juz jako-taka wizje dzieki twoim przepisom, ktorej wczesniej nie mialam, bo zupelnie nigdy nie robie fasoli, choc gotujue codziennie i to z reguly co innego. a makaron z fasola? no pewnie, ze sie jada, najswietniejsze w swiecie jest to, ze takie uniwersalne rzeczy jak makaron czy ryz mozna jesc ze wszystkim i na rozne sposoby, a sosy pomidorowe do makaronu z fasola zamiast miesa jako bialko jest a jest ;) (tyle, ze z reguly widuje sie mniejsze fasolki w tych przepisach, nie dorodnego jasia) chyba ze ktos woli repertuar typu schabik, mielony, golabek i racuchy, i tak w kolo macieju ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja raczej jem mało mięsa. Można z fasoli robić kotleciki takie jak z ziemniaków. Ogólnie co do spagetti z fasolą uwielbiam, ale daję czerwoną nie jasia i tuńczyka zamiast mięsa czasami. Wogóle nasiona strączkowe to rewelacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
no wlasnie i dlatego postanowilam ich wiecej jesc, a mniej miesek :) ja raz robilam spaghetti z fasola tak niewielka, biala z czarnym oczkiem. mam w szafce po puszce bialej malej i ciecierzycy, trzeba bedzie cus wymyslic ... moze jakas salatke na bazie fasolki i tunczyka, dobre bedzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a u mnie w domu
wszyscy się zajadaja taką "jałową", tzn ugotowana i nawet niekoniecznie osoloną, ale za to obowiązkowo z majerankiem. W 9 przypadkach na 10 nawet nie udaje mi się zrobić jej w jakikolwiek inny sposób, bo wszyscy taką podjadają....:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
moze z tej malej zrobie po pretonsku, ale z pomidorami nie przecierem ;) jadlam kiedys taka niesamowicie pyszna jasiowe w prostej wlasnie postaci - byla na zimno, zmieszana tylko troche z oliwa i (byc moze) czosnkiem i jakimis ziolami. bosz, co to byl za raj w gebie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tez uwielbiam fasole samą. Lubię też barszczyk z fasolką. Co do sałatki. To robię tak. Puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) Puszka czerwonej fasoli Słoik ogórków konserwowych Pietruszka Kukurydza Wszystko mieszam razem i dodaje winegrette. Sama osobiście uwielbiam soczewice, jako dodatek, samą , moja przyszła teściowa robi pierogi z soczewicą, rewelacja. Fasolkę białą daję też do zwykłej sałatki jarzynowej czasami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jak mam ochotę na szaleństwo i nie przejmuję sie kaloriami. To fasole jaś podsmażam na maśle na patelni aż się zrumieni i będzie miała chrupiącą skórkę. mmmmmmm Pamiętajcie też, żeby odlewać wodę w której moczą się nasiona strączkowe i do gotowania wlać świeżej. Wtedy nie będa tak ciężkostrawne, bo wypłuczemy wielocukry. A można też zrobić tak. Jak nie mamy czasu na moczenie zalejcie wrzątkiem i zostawcie pod przykryciem na około 2 godziny. Potem wodę odlejcie, nalejcie świeżej i gotujcie do miekkości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
no wlasnie, wiedzielam ze cos z ta woda bylo, tylko zapomnialam co, dzieki za przypomnienie :) tez uwielbiam soczewice, ugtowana z duza iloscia cebuli i czosnku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a po co odlewac
A ja wody w ktorej fasola sie moczyła nie odlewam.Szkoda wszyskich odzywczych składnikow ktore w tej wodzie sie znajduja.A fasola i tak jest ciezkostrawna czy to z odlana woda czy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wypłukują sie zdrowe składniki. A spłukuja się wielocukry które powodują, że fasola jest bardziej ciężkostrawna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotleciki
kotlety z fasolli pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
wlasnie teraz gotuje ta fasole, przezyla swoje :D zastanawiam sie, czy dac sol do wody i co jeszcze oprocz majeranu ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magooo
Podajcie przepis na kotleciki z fasoli!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aniaaaaaaaaa
Hej Kiedyś robiłam taką sałatke z jasia - bardzo prostą. Fasole moczyć z liściem laurowym i zielem angielskim przez ok. 12 godzin ; potem ugotować i odcedzić. Gorącą odcedzoną fasole skropić łyżką octu winnego i zostawić od ostygnięcia. Pokroić czerwoną cebulke w "piórka" i natke pietruszki - ja lubie więc dodaje dużo- i dodać do wystudzonej fasoli, polać oliwką ew. posolić i popieprzyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cząber jest przyprawą, która harmonizuje niezwykle ze wszystkimi strączkowymi.... Ciekawe o co tu chodzi? Czyżby cząber "znosił" efekty uboczne? A ja właśnie za fasolkę po bretońsku się zabieram - mój osobisty Farmer jedzie do lasu ścinać wieeelkie sosny - jak wróci do domu uchetany to ja mu michę takiej gęstej, wysokokalorycznej i wysokobiałkowej ,gorącej fasolki przed nosem postawię. A niech ma :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
farmerko, a co oprocz fasolki w tej fasolce bedzie ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No, właśnie już ją dopieszczam :) Marchewka, seler,cebula i pietruszka pokrojone w słomkę i przesmażone na niewielkiej ilości tłuszczu Ugotowany jasiek Przecier pomidorowy ( pomidory w kawałkach to dobry pomysł, ale teraz akurat nie mam) Wędzony boczek Kiełbaska pokrojona w półtalarki i podsmażona Majeranek,bazylia, czosnek, słodka papryka w proszku Podlane niewielką ilością wody , bo to w zasadzie nie zupa tylko taki ajntopf Lecę bo się robi ciemno i zaraz głodny jak stado wilków Farmer wpadnie do domu krzycząc od progu : "DAJ MI JEść, KOBIETO!!!!"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jolkaza
spróbuj pasty z fasoli do mięs i wędlin na zimno - fasola namoczona, pózniej ugotowana do miękkości, wystudzona i zmielona w maszynce do mięsa, dodać do jeszcze ciepłej drobniutko posiekaną cebulę i ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Można też jeść z pieczywem posmarowanym masłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
dzieki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jolkaza! Więc właśnie przed chwilką zrobiłam tą pastę - bo mi zostało troszkę jaśka ugotowanego. No i zmiksowałam fasolę z czosnkiem, 2 łyzkami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.Dodałam szczyptę bazylii, estragonu i kilka suszonych pomidorów , łyżeczkę soku z cytryny. Pyszne i ciekawa odskocznia od wędlin i serów. Dzięki za inspiracje! Mój kolega - smakosz , zrobił taka pastę z bobu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czaber wplywa pozytywnie na trawienie :). Ten dip fasolowy chyba jest troche podobny do tej pasty 'hummus', nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×