Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pluszaq

fasola jasiek - co dobrego z niej robicie?

Polecane posty

Gość pluszaq

ma torebke jasia, chcialabym z niego zrobic cos dobrego, nie znalazlam na necie zadnych ciekawych przepisow, moze zle szukalam ;) co do brego robicie z jasia?

Gość katjeniusza
popieram...wczoraj fasolke po bretonsku zrobilam...mniammmmusna...pierdy, az milo ;)

A ja robie fasolkę na pikanto. Czyli z cebulą czosnkiem i papryką ostrą i chilli. Nie daję mięsa. A robie podobnie jak fasolke po bretońsku ale bez mięsa. Na każdą porcje po kleksie śmietany i do tego grzenki. Rewelacja. Jutro podam przepisy jak będziesz chciała bo robie też wiele innych dobrych rzeczy z fasoli

Gość pluszaq
dzieki za rady :) faoslka po "bretonsku", hmmm, nie przepadam za jedzeniem, ktore jest umymlane w przecierze pomidorowym :( chcialabym, zeby ten piekny jas byl glownym bohaterem potrawy, nie tylko jakims wypelniaczem. myslalam o czyms takim: ze ugotuje jasia w wodzie, zeby byl ju ztaki gotowy do jedzenia. na potelni podsmaze pomidory z oliwa i czosnkiem, to wyloze na makaron, a na wierzch jasia :) (taka uproszczona bardzo wersja fasolki po toskansku ;) ) za wszystkie dalsze rady lub przepisy bede baaaardzo wdzieczna, bo jas czeka w szafce i nie chce go zbeszczescic :)

Gość kto w dzisiejszych czasach
makaron z fasolą? blllllleeeeeeeeee

To co ja mówiłam, że to ala fasolka to nie to. Głównym bohaterem jest fasola. 300 gram białej fasoli (ja daję więcej) 3 łyżki oleju 2 cebule 1 łyżka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki ostrej mielonej papryki szczypta chilli 2 łyżki mąki 100 ml wody 1 kostka bulionowa 2 ząbki czosnku (ja lubie więc daję dużo więcej) sól, śmietana (kwaśna) Namoczoną fasolę zalać wodą tak aby była zanurzona w całości. Ugotować, odcedzić. Wywar zachowaj. NA oleju usmaż cebulę (zeszklić) dodaj mieloną paprykę, mąkę i mieszaj, zalej wodą i ponownioe wymieszaj. Dodaj fasole z wywarem kostkę bulionową, przetearty lub przeciśnięty przez praskę czosnek przyprawy i dalej gotuj. Tak jak gulasz, jeśli uważasz, że jest za gęsty dodaj wody. Możesz dodać też paprykę czerwoną i zieloną lub pokrojone pomidory. (pamiętaj jednak, żeby warzywa obgotować wcześniej) Podawaj każdą porcję ze śm ietankwym kleksem i pieczywem Fasola zapiekana około 400 g fasoli 200 mlo śmietany (kjwaśniej) 2-3 ząbki czosnku szczypiorek biały pieprz tłuszcz do wysmarowania brytfanny ser około 100 g (daję więcej i musi być dobry, żeby się roztopił) fasolę ugotować. Odcedzić. Wystudzić. Dodać śmietanę przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek sól i pieprz. Fasole wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, posypać startym serem i zapiekać około 20 minut. (można dodać paprykę ostrą lub słodką) podawać samą lub jako dodatek.

Gość pluszaq
dzieki okokokokokokoko :D mam juz jako-taka wizje dzieki twoim przepisom, ktorej wczesniej nie mialam, bo zupelnie nigdy nie robie fasoli, choc gotujue codziennie i to z reguly co innego. a makaron z fasola? no pewnie, ze sie jada, najswietniejsze w swiecie jest to, ze takie uniwersalne rzeczy jak makaron czy ryz mozna jesc ze wszystkim i na rozne sposoby, a sosy pomidorowe do makaronu z fasola zamiast miesa jako bialko jest a jest ;) (tyle, ze z reguly widuje sie mniejsze fasolki w tych przepisach, nie dorodnego jasia) chyba ze ktos woli repertuar typu schabik, mielony, golabek i racuchy, i tak w kolo macieju ;)

Ja raczej jem mało mięsa. Można z fasoli robić kotleciki takie jak z ziemniaków. Ogólnie co do spagetti z fasolą uwielbiam, ale daję czerwoną nie jasia i tuńczyka zamiast mięsa czasami. Wogóle nasiona strączkowe to rewelacja.

Gość pluszaq
no wlasnie i dlatego postanowilam ich wiecej jesc, a mniej miesek :) ja raz robilam spaghetti z fasola tak niewielka, biala z czarnym oczkiem. mam w szafce po puszce bialej malej i ciecierzycy, trzeba bedzie cus wymyslic ... moze jakas salatke na bazie fasolki i tunczyka, dobre bedzie?

Gość a u mnie w domu
wszyscy się zajadaja taką "jałową", tzn ugotowana i nawet niekoniecznie osoloną, ale za to obowiązkowo z majerankiem. W 9 przypadkach na 10 nawet nie udaje mi się zrobić jej w jakikolwiek inny sposób, bo wszyscy taką podjadają....:D

Gość pluszaq
moze z tej malej zrobie po pretonsku, ale z pomidorami nie przecierem ;) jadlam kiedys taka niesamowicie pyszna jasiowe w prostej wlasnie postaci - byla na zimno, zmieszana tylko troche z oliwa i (byc moze) czosnkiem i jakimis ziolami. bosz, co to byl za raj w gebie :D

Ja tez uwielbiam fasole samą. Lubię też barszczyk z fasolką. Co do sałatki. To robię tak. Puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) Puszka czerwonej fasoli Słoik ogórków konserwowych Pietruszka Kukurydza Wszystko mieszam razem i dodaje winegrette. Sama osobiście uwielbiam soczewice, jako dodatek, samą , moja przyszła teściowa robi pierogi z soczewicą, rewelacja. Fasolkę białą daję też do zwykłej sałatki jarzynowej czasami.

A jak mam ochotę na szaleństwo i nie przejmuję sie kaloriami. To fasole jaś podsmażam na maśle na patelni aż się zrumieni i będzie miała chrupiącą skórkę. mmmmmmm Pamiętajcie też, żeby odlewać wodę w której moczą się nasiona strączkowe i do gotowania wlać świeżej. Wtedy nie będa tak ciężkostrawne, bo wypłuczemy wielocukry. A można też zrobić tak. Jak nie mamy czasu na moczenie zalejcie wrzątkiem i zostawcie pod przykryciem na około 2 godziny. Potem wodę odlejcie, nalejcie świeżej i gotujcie do miekkości.

Gość pluszaq
no wlasnie, wiedzielam ze cos z ta woda bylo, tylko zapomnialam co, dzieki za przypomnienie :) tez uwielbiam soczewice, ugtowana z duza iloscia cebuli i czosnku.

Gość a po co odlewac
A ja wody w ktorej fasola sie moczyła nie odlewam.Szkoda wszyskich odzywczych składnikow ktore w tej wodzie sie znajduja.A fasola i tak jest ciezkostrawna czy to z odlana woda czy nie.

Nie wypłukują sie zdrowe składniki. A spłukuja się wielocukry które powodują, że fasola jest bardziej ciężkostrawna.

Gość kotleciki
kotlety z fasolli pycha

Gość pluszaq
wlasnie teraz gotuje ta fasole, przezyla swoje :D zastanawiam sie, czy dac sol do wody i co jeszcze oprocz majeranu ...

Gość magooo
Podajcie przepis na kotleciki z fasoli!!

Gość aniaaaaaaaaa
Hej Kiedyś robiłam taką sałatke z jasia - bardzo prostą. Fasole moczyć z liściem laurowym i zielem angielskim przez ok. 12 godzin ; potem ugotować i odcedzić. Gorącą odcedzoną fasole skropić łyżką octu winnego i zostawić od ostygnięcia. Pokroić czerwoną cebulke w "piórka" i natke pietruszki - ja lubie więc dodaje dużo- i dodać do wystudzonej fasoli, polać oliwką ew. posolić i popieprzyć.

Cząber jest przyprawą, która harmonizuje niezwykle ze wszystkimi strączkowymi.... Ciekawe o co tu chodzi? Czyżby cząber "znosił" efekty uboczne? A ja właśnie za fasolkę po bretońsku się zabieram - mój osobisty Farmer jedzie do lasu ścinać wieeelkie sosny - jak wróci do domu uchetany to ja mu michę takiej gęstej, wysokokalorycznej i wysokobiałkowej ,gorącej fasolki przed nosem postawię. A niech ma :)

Gość pluszaq
farmerko, a co oprocz fasolki w tej fasolce bedzie ? :)

No, właśnie już ją dopieszczam :) Marchewka, seler,cebula i pietruszka pokrojone w słomkę i przesmażone na niewielkiej ilości tłuszczu Ugotowany jasiek Przecier pomidorowy ( pomidory w kawałkach to dobry pomysł, ale teraz akurat nie mam) Wędzony boczek Kiełbaska pokrojona w półtalarki i podsmażona Majeranek,bazylia, czosnek, słodka papryka w proszku Podlane niewielką ilością wody , bo to w zasadzie nie zupa tylko taki ajntopf Lecę bo się robi ciemno i zaraz głodny jak stado wilków Farmer wpadnie do domu krzycząc od progu : "DAJ MI JEść, KOBIETO!!!!"

Gość jolkaza
spróbuj pasty z fasoli do mięs i wędlin na zimno - fasola namoczona, pózniej ugotowana do miękkości, wystudzona i zmielona w maszynce do mięsa, dodać do jeszcze ciepłej drobniutko posiekaną cebulę i ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Można też jeść z pieczywem posmarowanym masłem.

Gość pluszaq
dzieki :)

Jolkaza! Więc właśnie przed chwilką zrobiłam tą pastę - bo mi zostało troszkę jaśka ugotowanego. No i zmiksowałam fasolę z czosnkiem, 2 łyzkami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.Dodałam szczyptę bazylii, estragonu i kilka suszonych pomidorów , łyżeczkę soku z cytryny. Pyszne i ciekawa odskocznia od wędlin i serów. Dzięki za inspiracje! Mój kolega - smakosz , zrobił taka pastę z bobu.

Czaber wplywa pozytywnie na trawienie :). Ten dip fasolowy chyba jest troche podobny do tej pasty 'hummus', nie?