Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majjka / zgódź się

KONCZITA --moze bedziesz tu miała swój topik z przepisami

Polecane posty

Gość ale ucichło
Konczita startujesz w wyborach czy co ? ze nie gotujesz :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka z ziemniakami i szynka Ziemniaki gotuje w mundurkach. Nastepnie obieram je ze skorki i kroje w plastry. Pokrojone ziemniaki ukladam w naczyniu zarodoopornym. W miedzyczasie szynke (powinna byc to szynka z prawdziwego zarzenia... najlepiej gotowana wiejska) kroje w drobne paseczki. Posmarzam je lekko na oliwie z zabkiem czosnku. Nastepnie zalewam szynke bialym winem i zostawiam na ogniu kilka chwil. Potem dodaje smietane, sol i pieprz. Pogrzewam jeszcze kilka chwil (krotko, zeby smietana sie nie sciela). Tak przygotowanym sosem zalewam ziemniaki. Calosc posypuje ziolami (mi najlepiej smakuje z rozmarynem) serem (ja klade plastry sera reblochon, ktory bardzo fajnie sie rozpuszcza). Gotowa zapiekanke wkladam na 15 minut do piekarnika. I voilà. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jutro zrobię
karkówkę z kapustą kiszoną w/g przepisu Kootki :) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość temperatura
KONCZITA pisalas, ze aby mieso bylo rozowe i soczyste, temperatura w jego środku nie powinna przekroczyc 75 stopni. to na jaka temperature nastawic piekarnik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zalezy co pieczesz ... jak np. steki, to najwyzsza mozliwa, zeby jak najszybciej sie skopcily, a w srodku byly soczyste i mieciutkie. jak pieczen (cale mieso) to najwyzsza na pierwsze 10-15 min., a potem obniz na jakies 170-180. z ta temp. w srodku tez moze byc troche roznie, najlepiej samemu popraktykowac i dojsc do jakiegos konsensusu z wlasnym piekarnikiem, bo co jeden to inaczej dziala ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość temperatura
dzieki KONCZITA!!! jutro rozpoczynam praktykowanie z cala pieczenia buziaki dziewczynki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mama nadzieje, ze sie uda :) a z czego ta pieczen ma byc? mam nadzieje, ze nie z ptaka, bo ptaka to raczej trzeba bardziej niz na rozowo w srodku podhajcowac ;) to zapiekanie na samym poczatku w najwyzszej temperaturze zastepuje obsmazanie miesa przed pieczeniem, co niektorzy praktykuja i jest to tez dobry pomysl na zasklepienie sie bielka na powierzchni w celu zatrzymania w srodku sokow. co do czasu pieczenia, to mniej wiecej ok. godz. na kilo ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość temperatura
bedzie to wol zaprzyjazniona pani w miesnym obiecala odlozyc mi najlepszy kawalek, wiec mam nadzieje ze będzie miekki. wlasnie, moja mama praktykuje obsmażanie przed pieczeniem. czyli wtedy mozna zrezygnowac z wysokiej temperatury pieczenia na poczatku, tak? i od razu do 160 na godzinke? nastepnym razem wyprobuje po Twojemu - bez obsmazania, najpierw 250, potem 160. czy do szlachetnej poledwicy wolowej tez ma to zastosowanie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdzieś to widziałam
wim, że już skończyłyście o glutaminianie sodu, ale chciałam jeszcze swoje trzy grosze. Wg mnie on serio uzależnia, kiedyś chciało mi się po prostu i mcdonalda i chińczyka i czipsów. ale od pewnego czasu - jakiś rok, zrezygnowłam w domwej kuchni zupełnie z rosołków sztucznych, gotowych sosów i weget oraz przypraw do.. Generalnie nie jadam na mieście. I naprawdę - nie mam ochoty na śmieciowe żarcie a w domowym czuje smak ziół i normalnych przypraw. ale na początku wszystko miało jałowy smak bez wegety :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
temperatura - najlepszy kawalek, czyli jaki dokladnie? masz na mysli poledwice? bo ona jest miekka nawet bez pieczenia ;) ja bym z poledwicy pociela grube steki i spiekla na krwisto - aksamitno w 10 min. przyprawione sola, pieprzem i ziolami ... ach, pomarzyc ... jak obsmazysz i jest to faktycznie poledwica, to potem krotko piecz, bo poledwica nie jest az taka gruba, no i patrz uwaznie, zeby sie w srodku nie przesuszyla, bo bedzie wloknista jak kazde zwykle mieso i straci swa poledwicza aksamitnosc :) gdzies to widzialam - tak, tak, i jeszcze raz tak :D a ile potem frajdy z przyprawiania naturalnymi przyprawami i delektowania sie niuansami ich smakow i kompozycji :) pewnie rosolki z kostki kusza, bo bez zadnego wkladu pracy, czasu i myslenia mozna miec sos lub zupe o \'idealnym\' smaku ... tylko te wszsytkie smaki sa potem identyczne i nie wiadomo, czy t gulasz, czy mieso w sosie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SUROWKA Z BIALEJ I CZERWONEJ KAPUSTY Skladniki: 2 szkl. kapusty bialej 2 szkl. kapusty czerwonej 1/4 szkl. czerwonej cebuli 1 szkl. suszonej zurawiny Sos: 1/3 szkl. octu jablkowego 1/3 szkl. oleju roslinnego 1/3 szkl. cukru (moze byc mniej) 1 lyzeczka nasion selera Kapuste i cebule cienko szatkujemy i wrzucamy do duzej miski. Skladniki sosu mieszamy i zalewamy nim kapuste z cebula i zurawinkami. Odstawiamy na 3-4 godz do lodowki. Przed podaniem do jedzenia surowke nalezy pozbwic nadmiaru cieczy, ktora pozostaje na dole miski. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BLYSKAWICZNE MIELONE A LA STEKI Składniki: 30 dag mielonej wołowiny (raczej chudej), 1 średnia cebula (pokrojona w piórka), 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy (ew. oleju). Jak przyrządzić? Na podgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, smażymy, mieszając, do lekkiego zarumienienia. Z mięsa formujemy 2 kotlety grubości 1-2 cm, z obu stron obtaczamy w majeranku, soli i pieprzu. Na patelnię z przyrumienioną cebulą wykładamy kotlety (cebulę odsuwamy na boki). Smażymy po ok. 5 min z każdej strony na średnio dużym ogniu. Jak podawać? Cebulę z patelni wykładamy na kotlety. Polecam podane z pieczonymi ziemniakami i jakimś zielonym warzywem. Jeśli ma być dietetycznie, to zamiast ziemniaków surówka, sałata lub inne warzywo. Z cebulą na początku można usmażyć też pieczarki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SMAZONE KREWETKI Z SALATA - POTRAWA CHINSKA Skladniki: - 75 dag. duzych krewetek surowych i obranych - 2 lyzki maki kukurydzianej -1 lyzka sosu sojowego -1 lyzka oleju sezamowego -1 lyzka wina ryzowego lub wYtrawnej sherry -1 lyzka cukru -1 lyzeczka wiorkow suszonej ostrej papryki -1/2 lyzeczki soli (najlepiej koszernej, gruboziarnistej) -1 lyzka wody -3 pedy szczyPiorku (biale i zielone czesci osobno, posiekane) -3 zabki czosnku (rozdrobnione) -2-3 cm. korzenia imbiru (posiekany) -1 glowka salaty lodowej pokrojonej w \"kwadraty\" o boku 4-5 cm. -3 lyzki oleju roslinnego Wykonanie: 1. W misce mieszamy krewetki z 1 lyzka maki kukurydzianej, sosem sojowym, olejem seamowym, winem ryzowym, cukrem i suszona papryka. Odstawiamy na 10 min. 2. Druga lyzke maki kukurydzianej mieszamy z lyzka wody 3. Na duzej patelni rozgrzewamy 1 lyzke oleju i smazymy krewetki ok. 2-3 min, dodajemy imbir, czosnek i biale czesci szczypiorku, mieszamy i wyjmujemy z patelni na talerz. 4. Na petelnie dodajey druga lyzke oleju i wrzucamy salate, solimy szczodrze i smazymu mieszajac az salata troche podmieknie. Wtedy wrzucamy z powrotem krewetki oraz maka kukurydziana rozpuszczona w wodzie (patrz punkt 2), mieszamy i gotujemy az sos troche podgestnieje (1-2 minuty), po czym dodajemy zielone czesci szczypiorku, wszystko mieszamy i podajemy z goracym ryzem. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIECZONY KABACZEK (lub cukinia, lub cos w tym rodzaju) kroimy na na kawalki mniej wiecej 1-2 cm. naczynie / blaszke smarujemy troche oliwa, na to wsypujemy te warzywka, zeby nie byla za gruba warstwa, polewamy oliwa, sypiemy sol, pieprz i ziola (mieszanka typu ziola wlsokie, srodziemniomorskie, czy jakie lubimy). mieszamy. wkladamy do piekarnika nagrzanego do 220* na jakies 15-20 min. na koniec mozna wlaczyc gorny grill na jakies 5 minut (i jednoczesnie np. zgrilowac filet rybny). podawac jako dodatek do obiadu, w miejsce ziemniakow czy innej skrobii :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam od roku przymusową przerwę w gotowaniu, ale jak tylko córka uśnie, to przeczytam cały topik i będę Was podpatrywać ;). Jak wrócę do kuchni, będzie jak znalazł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj niestety nie bylo urlopu :o wrecz odwrotnie - przyzwyczajalam sie do nowej pracy po dluzszym czasie przymusowego bezrobocia ;) terz juz pomalu wynajduje sobie czas na przyjemnosci internetowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oprócz polędwicy(która nie powinna być twarda,ale zależy od przygotowania)to powiem Wam,że ostatnio nacięłam się na rumsztyk wołowy.Prawie 5 zeta taniej niż pieczeń,ale to okrawanie błon,masakra.Konczita,obkrawać te błony,czy one są niewyczuwalna potem?To białe co jest na każdej sztuce mięsa.Bo ja nie mam odwagi spróbować.Pewnie nikt się z tym nie szczypie,ale to jakaś schiza,skrawam aż będzie żywe mięso :(Wołowina mnie wykańcza...ja wiem,w restauracji pewnie nikt się nie przejmuje,ale choć nie widzę jak robią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no poledwica jest miekka, nawet na surowo, ale jak sie ja za dlugo piecze, to moze sie zrobic twarda ... co do blon :o to ja tez wole kupowac mieso bez tych dodatkowych dekoracji, bo potem sie to i tak wyrzuca, tak samo mam co co kosci (bo nie robie na nich zup). czasem troche blonki tluszczowej moze byc, to nawet dodaje smaku, zatrzymuje wode w miesie. tanie mieso psy jedza, mawiala moja babcia, i tak w efekcie jest. taka pieczen np. z wolowego udzca to nielatwa sprawa, mimo odpowiedniej temperatury i dzialania zgodnie z instrukcja, raz mi wyszla idealna, mieciutka, lekko krwista w srodku, alr tylko ciut, soczysta, a drugi raz koszmar, na brzegach juz byla przepieczona, nie rozowa, w srodku wrecz za surowa, ohudna ciagnaca, pokroilam to=to na kawalki i zrobilam sos chyba, juz nie pamietam :P najzdrowsze jest mieso z indyka (chude, mielony indyk to czesto duzo skory, fuj). ma wiele mikroelementow, moze dlatego, ze indyki kiedys byly dzikie i maja to w genach, jeszcze ich hodowlancy nie wykonczyli :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witaj witaj
konczita. Prosze napisz mi jak sie robi salatke z czerwonej kapusty. Jadlam takowa w restauracji i bardzo mi smakowala i mojemu mezusiowi rowniez. Ta kapusta byla chyba ugotowana z jakimis ziolami ale byla pychaaaaa. Moze wiesz jak sie taka robi. ❤️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem, jak sie robi salatke z czerwonej ugotowanej kapusty. ja robie z surowej :) mieszam drobno posiekana czerowna kapuste (mala glowka), mala cebule (najlepiej z rodzaju slodszych), kilka garsci suszonej zurawiny, kilka garsci prazonych migdalow, a do tego sos w smakach azjatyckich, z sezamem i imbirem (olejowo-octowy). sol i pieprz wg. uznania. niech postoi w lodowce kilka godzin przed jedzeniem, moze stac kilka dni, bo to bedzie duza miska :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć Konczita >> wybacz, że tak bez tematu wchodzę Ci na forum.. ale masz może link do mojego forum..? gdzieś mi przepadł, zainstalowaliśmy nowy system na kompie, teraz już godzine szukam i nic... nie mogę znaleźć. a na koncie moim..jakby po nowym roku skasowali te tematy co miałam w ulubionych. będę wdzięczna za odpowiedź.. ;) pozdrawiam serdecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooooo.....
ja robie z ugotowanej. siekam kapuste czerwona, parze ja wrzatkiem w misce, przekaldam na durszlak , sole , zakwaszam kwaskiem lub sokiem cytrynowym, slodze lekko pieprze i dodaje starte jablko i troszke oliwy. tak robila moja babcia---

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moja babcia od lat robi tak:Gotuje czerwona kaustę,pod koniec gotowania dolewa octu.A i oczywiscie stawia ta kapuste z lisciem laurowym i zielem angielskim.Po ugotowaniu smazy na patelni kawałek boczku,zeby sie zrobiły skwarki.Zalewa kapustę,przyprawia cukrem ,pieprzem .Czasem daje jabłko.Po ugotowaniu kapusta jest ocedzana oczywiscie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
koczita na moim forum sie nie da wiec proponuje "@konczita @me2"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zagladaja tu jeszcze te kuchary z dawnych czasow - farmerka, amita, konczita, mella, kaciaa, emmi itp.? kiedys bylo fajniej, ludzie gadali o jedzeniu, przepisach, teraz jest tak dretwo na tym dziale, tylko o smierdzacych pralkach, kotach co robia kupe i malowaniu mieszkania :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×