Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Verus

Nadwzroczność i krótkowzroczność..?

Polecane posty

Jak to jest dokladnie.?Rozumiem o co chodzi z przecinaniem sie promieni rownoleglych-za i przed siatkowka w obu wadach,lecz nie kkumam jak to wyglada w praktyce-tzn...ktorej z osob jest trudno dostrzec przedmioty oddalone itd..Prosze o pomoc

Gość jestem krótkowidzem
jak przyłoże nos do minitora widzę co napisane. Jak się oddalę od monitora mam jedną wielką plamę. Nie widzę tego co jest w oddali.

Gość jestem krótkowidzem
w nadzwroczności jest odwrotnie... np. moja mama gdy chce coś w gazecie przeczytać odsuwa ją od siebie jak najdalej bo dopiero wtedy widzi. ja jako krótkowidz muszę gazetę pod nos sobie podstawić

Gość Mala Walka
Ale z nadwzrocznością nie jest tak do końca "odwrotnie".Lepiej widzisz gdy oddalisz sobie gazetę,ale to jest tak, że to co daleko też nie jest widziane wyraźnie i jeszcze jeden problem przy tej wadzie to szybkie męczenie się oczu.Dlatego jeśli ktoś ma nadwzroczność powinien nosić szkła/soczewki progresywne,które na dole mają plusy,na górze minusy, a na środku pasek najlepszego widzenia.Ja np przy wadzie +1.25 i 0,75 dostałam plusy do noszenia tak jak dalekowidz,ale żeby widzieć idealnie konieczne są te szkła progresywne,tyle że one są dużo droższe od normalnych szkieł.