Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chemicaa

CHEMIA- KTO POMOŻE?

Polecane posty

Gość chemicaa

Po wrzuceniu 11,8 g stopu glinu z miedzią do naczynia zawierającego stężony kwas solny wydzieliło się 6,72 dm3 gazu w przeliczeniu na warunki normalne. Oblicz stosunek molowy miedzi do glinu w stopie. Do cholery jaki gaz to się wydziela??

wodór się wydziela bodajże w reakcji z glinem bo z miedzią kwas solny nie reaguje chyba.

Gość chemicaa
miedź na bank nie reaguje z kwasem, to obstawiasz sam wodór? A co z glinem? połączy się z chlorem normalnie?

AlCl3 chyba nie? takie zadania robiłam z 3 miesiące temu więc nie pamiętam tego wszystkiego za bardzo ;] 2Al + 6HCl -> 2AlCl3 + 3H2

Gość chemicaa
czyli prduktami tej rekacji będą dwie cząsteczki chlorku glinu, dwa atomy miedzi i 3 cząsteczki wodoru?

Gość chemicaa
Nie doczytałaś, tam jest STOP MIEDZI I GLINU :D

No tak ale wtedy pisze się dwie osobne reakcje Cu + HCl -> reakcja nie zachodzi Te zadanie jest na lekcje chemii?

Gość chemicaa
tak, na chemię a jak się w ogóle zapisuje wzorem ten stop miedzi i glinu? I skad wiesz, ż etrzeba dwie osobne reakcje? Ja to sobie tak zapisałam: Al Cu + HCl----> 2 AlCl3 + 2Cu + 3H2

stop to nie jest związek chemiczny więc nie da się go zapisać. to jest coś takiego jakbyś połączyła dwie rozne kulki z plasteliny ;] w której jesteś klasie?

Gość chemicaa
w 1 :D Czyli zapisze to Al+ Cl jako stop i tyle

Napisz te dwie reakcje tak jak ci napisalam ;] powinny być dobrze. zeby to powyliczac to musisz popodstawiac. nie wiem co juz mialas a czego nie, bo ja jestem w 3 gimnazjum a ty raczej w średniej. w lo?

Gość chemicaa
tak, w Lo , ale my mamy podobne te reakcje, w kazdym bądź razie dzięki ci za pomoc, i za zobrazowanie (dwie kulki plasteliny :D)

Nie ma za co ;] przynajmniej się w końcu komuś przydała ta moja chemia :) jeśli w LO są tego typu rzeczy to fajnie bo chyba bedę sobie spać całą pierwszą klasę ;] no chyba ze bedzie jeszcze cos bo ide na profil przyrodniczy :) a z tymi kulkami to jakoś tak mi sie dziwnie skojarzylo :)

Gość moze to Ci pomoze
2Al+6HCl=2AlCl3+3H2 (JAKO GAZ ULATNIA SIE) 2Al+6H+ +6Cl- =2Al3+ +6Cl- +3H2 (ulatnia sie) 2Al+6H+ =2Al3+ +3H2 (ulatnia sie)

Gość chemicaa
dzięki bardzo :) zapiszę sobie to gdzieś w zeszycie

Gość Gazz.
to w takim razie teraz jak obliczyć ten stosunek molowy miedzi do gliny w stopie?

Gość Gazz.
tfu miało byc glinu*