Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NewYorker2007

Lekki gips!!!

Polecane posty

Gość NewYorker2007

Zwichnęłam kostkę i załozono mi lekki gips, który sprawia, ze nie mogę chodzić a jadę za 2 dni na wesele gdzie będę świadkiem i muszę chociaż trochę być mobilna... Czy jest szansa, że jakoś go sobie zdejmę i założe w niedzielę ?

Gość blebleeeeeeeeeeeeeeee
no gipsu to raczej nie zdejmiejsz, możesz przeciąć ale nie wiem jak to jest później przy kontroli....bo w końcu pewnie m-c musisz w tym chodzić...

Gość yhy
jak go zdejmiesz to już go tak samo nie założysz bo jednak jak jest zakładany to jest dopasowany idealnie a ty juz tak samo go nie założysz....a lepiej nie ryzykuj

Gość yhy
ale jak jednak zdecydujesz się go zdjąć to już go lepiej nie zakładaj...to jest tylko zwichnięcie (teraz dopiero doczytałam) a nie złamanie więc nie powinno byc tak zle p.s. miłej zabawy na weselu

Gość NewYorker2007
Ale jeśli go przetnę to potem wiem, że mogę nogę ponownie włożyć i obwinę nogę bandażem elastycznym, myslisz, ze to może byc wyjście?Wychodzę z założenia, ze na weselu to panna młoda powinna byc noszona na rękach a nie świdkowa:P

Gość yhy
jeśli umieścisz w nim nogę tak samo jak masz teraz to spróbój włożyć....najwyżej jak się nie dopasuje to zdejmiesz

Gość NewYorker2007
YHY dzięki za wpisy i miłego wieczorku życze...Pozdrówka:)

Gość Wydramaster
Mam dwa pytania związane z lekkim gipsem, mianowicie: - ile mniej więcej kosztuje założenie takiego cuda ( chodzi o całą klatkę piersiową) ?? - czy jest on naprawdę sztywny tzn. na tyle żeby usztywnić cały kręgosłup ?? Mam nadzieje że ktoś w miarę szybko odpowie choć to stary temat. Dziękuje

Gość falken
Na klatkę piersiową musisz mieć 5 opasek o szerokości 12 cm. W zasadzie to zależy od wielkości Twojej klatki piersiowej. Musisz kupić tylko opaski, najtaniej w Internecie oczywiście - około 30 PLN za sztukę. Samo założenie zależy od tego kto to zrobi. W ZOZ-ach powinno być za darmo. W prywatnych klinikach kosztuje to w granicach 50-100 PLN. Jeżeli chodzi o twardość to jest on bardziej wytrzymały od zwykłego gipsu. Na 100% można go zastosować do unieruchomienia kręgosłupa.

Gość majkie
Czy przy zwichniętej nodze w lekkim gipsie da radę chodzić, czy lepiej założyć zwykły gips?

zwichnięcie potrafi w przyszlości nieśc za soba o wiele gorsze konsekwencje niż złamanie.zdjecie gipsu jest idiotyzmem.założenie go potem i obwiązanie bandażem jeszcze większym

Gość ta najgorsza..
nie zdejmuj lepiej..urazy stawów mogą się przypominać jeszcze przez wiele lat...

Gość nie rob tego..........11
powiem ci tak-jesli chcesz sie kolejnego urazu dorobic-droga wolna. ja tylko mowie z wlasnego doswiadczenia-raz tak zrobilam, tez na wesele hehe i do dzis mam grubsza kostke. a lekarz sie na mnie darl bo i tak zauwazyl, ze kombinowalam hehe

Gość falken
Majkie - zdecydowanie tak. Syntetyk jest mocniejszy od zwykłego tradycyjnego gipsu. Na 200 % nie połamiesz go :-). Oczywiście odradzam Tobie chodzić bez gipsu. Niedoleczone zwichniecie odezwie się na 100% później.

Gość kamiszka1980
Mam pytanie: czy w takim lekkim gipsie można się normalnie kąpać? Bo z tego co słyszałam, to i tak może zamoknąć i jest ciężki do wysuszenia.. Potrzebuję czegoś elastycznego, łatwego do założenia. Poza tym moja noga średnio się zrasta, więc dobrze by było, żeby nie musieli mi przy każdy badaniu RTG zdejmować gipsu, bo jak na razie to taki mam założony a jeszcze kilka tygodni męczarni przede mną.

Gość roxi1977
Wiesz co, jeżeli chodzi o lekki gips to powiem szczerze, że nie wiem czy można go moczyć. Ja miałam przy zwichniętej kostce założony ( ale to bardziej opatrunek a nie gips) HM Cast. Kąpać się można (wypróbowane przeze mnie :) Normalnie działa jak gips, z tym że jest dużo wygodniejszy. Przede wszystkim jest lżejszy i nie będziesz miała problemu ze zrobieniem RTG. Bo nie trzeba go przy tym zdejmować.

Gość kamiszka1980
A dostać to można wszędzie? Czy są jakieś specjalne punkty gdzie to można kupić? Bo u mnie teraz tak średnio z poruszaniem się a nie chcę też nadwyrężać nogi. Kurdę, coś takiego by mi się przydało.. a jeszcze jedno pytanie: orientujesz się może ile to może kosztować w razie co, bo u mnie z kasą też trochę krucho a chciałabym założyć go jak najszybciej

Gość roxi2013
Dostępny jest w kilku miejscach w Warszawie. Z tego co wiem to w. w szpitalu Bielańskim albo Bródnowskim, ale nie wiem w jakiej cenie, musiałabyś zadzwonić i zapytać. Ja miałam założony w Carolina Medical Center, ale to prywatnie…

Gość kalina20
Też miałam zakładany w Carolinie. Super są tam ortopedzi, mi od razu powiedział jakie korzyści będę miała z lekkiego gipsu, tego HM Cast. W życiu niie dałabym już sobie założyć takiego normalnego!

Gość karolina0123
witam ;) lekki fakt lżejszy i wygodniejszy od zwykłego gipsu, można kolorek sobie wybrać ;) ale uwaga przy zakładaniu na rękę gdyż gdy będzie za ciasny ręka będzie puchła tak było w moim przypadku a miałam gips od pachy po palce ;( najpierw puchły palce później ręka i musiał być rozcinany :( a założenie z wizyta prywatnie 250zl i to tylko na 3 tygodnie bo 3 tygodnie miałam zwykly ;) pozdrawiam