Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patrycja19811

Potrzebuję pomocy przy wyliczeniu kwoty z faktury

Polecane posty

Gość patrycja19811

wystawiono fakturę na kwotę 540 zł. została zaksięgowana. Odprowadzony dochodowy i vat. Przy sprawdzaniu stanu konta okazało się, że firma nie zapłaciła za nia. Oczywiście chce to uregulować ale prosi o nową fakturę bo to było kilka miesięcy temu i musza mieć z aaktualną data. Na jaką kwotę powinna być (dwa razy zapłacę vat i dwa razy dochodowy) jak to wyliczyc żeby było dobrze? Mam kompletne zacmienie i nie mam pojęcia. Może ktoś z was może mi pomóc?

Gość księgowy z weną
musisz na podstawie trzeciej rocznej kwadry księzyca okreslic wysokość Syriusza oraz natężenie jego światła biorąc pod uwagę strary świetlne wynikające z oporu atmosferycznego Keplera. tak otrzymany wynik całkujesz po prostokącie zgodnie ze wskazówkami zegara. W przedziale domknietym obustronnie znajduje sie rozwiązanie.

Gość amanda2
wiesz dla mnie to trochę dziwne:( przecież towar sprzedany był tylko raz to dlaczego ta firma chce drugą f-rę to wtedy będzie wyglądało tak jakbyś sprzedała im dwa towary i zapłacisz podwójny Vat. Wg mnie nie powinnaś wystawiać drugiej f-ry a to jest już ich sprawa że nie trzymają się terminów (bo przecież mięli jakiś określony?)

bo firma nie chce drugiej faktury (nie ma prawa tego żądać) tylko chce duplikat starej faktury z bieżącą datą wystawienia

Gość ksiegowyonanista
bo takie tłumoki pracują w księgowości że szkoda czasem słuchać...

no jasne, nie mozesz wystawić im nowej faktury. To ma być duplikat faktury, data sprzedazy taka sama jak na pierwotnej fakturze, tylko data wystawienia aktualna, no i koniecznie dopisek - DUPLIKAT

Gość patrycja19811
jak już napisałam ta firma musi mieć nową fakturę i nową datę sprzedaży. tamta została przegapiona przez pracownika i gdyby szef się dowiedział to miałby wiele komplikacji. Musi być wystawiona nowa faktura (tym razem na usługę a nie na towar) i ponawiam moje pytanie: Jak wyliczyć dokładnie kwotę jaka ma się znaleźć na fakturze aby zysk dla nas był dokładnie taki sam jak przy pierwszej fakturze?

Gość barakuda_
Nie możesz wystawić nowej faktury! Nigdy w życiu! Wystaw duplikat. Poprostu wypisz dokładnie tą samą fakturę (z tymi samymi datami), a obok numeu faktury wpisz "duplikat z dnia 24.05.2007" i mogą sobie to swobodnie zaksięgować w maju.

Gość barakuda_
"Jeżeli zdarzy się tak, że klient zgubił lub zniszczył otrzymaną fakturę VAT, sprzedawca może ponownie ją wystawić na podstawie posiadanej kopii, dopisując na nowo wystawionym dokumencie wyraz "DUPLIKAT"."

Gość barakuda_
Caps Lock - bezsensu!!!!

nie mozesz wystawic faktury.... przeciez faktura mogla zaginac na poczcie i nic sie nie dzieje jesli do firmy wplynie duplikat... no chyba ze zamiast tego pracownika w drugiej firmie ty chcesz miec klopoty

Gość patrycja19811
a nie napisałam, że tamta faktura była w zeszłym roku

Gość wredna baba55
a co cie to obchodzi ze ktos bedzie mial problemy ?? jak zawalil to jego sprawa :P ja bym wyslala upomnienie z naliczonymi odsetkami :D

Gość patrycja19811
dziekuję za pomoc a czy w ogóle ktoś z Was umie wyliczyć coś takiego?

Gość taksobie mysledfs
ale co ty chcesz wyliczyć gupku ? Wy dwa razy wykażecie sprzedaż, dodatkowo zapłacicie vat i podatek, wystawicie fakturę za fikcyjne usługi tylko po to żeby dupę kryć jakeiś paniusi "bo zgubiłą fakture" ? A saldo ? I tak się nie zgodzi bo wy macie 2xfa a oni jedną. No i oczywiście można sięby jeszcze przyczepić do tego że Wy sprzedaliście towar a tamci go na magazyn nie przyjęli, sprzedaż poza ewidencją. Super to wygląda. Pierdyknij się w głowę.

Gość Pytanie o potwierdzenie
Na koniec roku nie potwierdzaliście salda z tamtą firmą, że tak późno wyszło iz tamci nie mają faktury?

Patrycja jedno pytanie? Czy Ty pracujesz jako ksiegowa czy co? Bo to tak banalna sprawa ze az nie rozumiem skad u Ciebie takie pytania??!! Przeciez chyba kazdy wie ze nie mozna wystawic dwoch roznych faktur do tej samej transakcji!!!! Czy Ty wiesz co to jest Urzad Skarbowy i ile kary zaplacisz za takie cos? Poza tym z kim Ty sie kontaktujesz w tamtej firmie ze nie wie o co prosi??!! Chyba ze Ty cos zle zrozumialas

Gość patrycja19811
no niestety nie potwierdziliśmy. Wyszło na początku roku ale z powodu choroby firma była nieczynna i teraz dopiero chcemy to załatwić. Jeżeli już ktoś z Was chce komentować to prosze o dokładne czytanie mojego postu - chodzi mi własnie o ten podwójny vat i dochodowy jak wyliczyć żebyśmy nie stracili. Widze jednak, że nieodpowiednie forum wybrałam. Niektórzy nie tylko nie umieją liczyć ale także nie mają za grosz kultury. Dziękuję wszystkim, którzy faktycznie chcieli doradzić a na chamstwo jeszcze nie znalazłam rady. A tak na marginesie nie jestem księgową w tej firmie więc nie musze wiedzieć jak się to wylicza - stąd moja prośba o pomoc. Pozdrawiam

Gość taksobie mysledfs
na chamstwo jak i na debilizm lekarstwa nima... :(

Gość patrycja19811
firma należy do moich znajomych a tę kwote juz wyliczył im księgowy ale nie powiedział jak. Chcieli to sprawdzić i się upewnić. Poprosili mnie o pomoc.

Gość patrycja19811
taksobie mysledfs nie bądź dla siebie taki krytyczny. To, że nie znasz odpowiedzi na moje pytanie nie znaczy jeszcze, że jesteś debilem.

Gość taksobie mysledfs
patrycjo, niedość że jesteś tępa pała to jeszcze nie potrafisz czytaćze zrozumieniem :classic_cool:

Gość patrycja19811
Ale się uśmiałam hehehehehe. Ja myslę, że to Ty nie potrafisz i to Ty nie odczytałeś aluzji skierowanej do Ciebie. brak kultury i do tego tępota. Aż mi Ciebie szkoda. Kończę polemikę. szkoda mi czasu na rozmowy z kimś takim jak Ty.

patrycja nikt nie chce Cie urazic... jestem ksiegowa i niemozliwa jest przedstawiona przez Ciebie sytuacja bo to lamanie zadas rachunkowosci a przede wszystkim przepisow Urzedu Skarbowego... NIE WOLNO wystawic faktury poraz drugi chyba ze duplikat tak jak pisalismy wczesniej.... I odliczenie podwojnie Vatu jest POWAZNYM bledem... wez to na chlopski rozum... zycie codziennie: jak firma moze 2 razy wystawic fakture na jeden towar?? przeciez ta poprzednia i tak bedzie niezaplacona

Jak już zostało powiedziane, ta firma NIE MUSI mieć nowej faktury :) Natomiast MUSI zapłacić za starą, a jeśli jej nie ma, to może poprosić o duplikat. Jednak jeśli koniecznie chcesz nadstawiać za kogoś tyłka :p i sama mieć problemy, to proszę bardzo :) (zakładając p.dochodowy w wys. 19 % i VAT 22 %) brutto 540,00 PLN VAT 97,38 PLN netto 442,62 PLN dochodowy 84,10 PLN \"na rękę\" 358,52 PLN By wyjść na swoje, trzeba z nowej faktury dostać 540,00 PLN \"na rękę\" (358,52 PLN + zapłacone podatki 181,48 PLN) brutto 813,34 PLN VAT 146,67 PLN netto 666,67 PLN dochodowy 126,67 PLN \"na rękę\" 540,00 PLN ;)