Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia ROMA

interpretecja testow hormonalnych, badanie nasienia- cos nie gra!!!

Polecane posty

Gość Kasia ROMA

Blagam o pomoc w interpretacji moich testow hormonalnych i wynikow nasienia mojego faceta..ja mam 28lat a on 47lat, mieszkam w Rzymie i nie moge za bardzo zrozumiec mojego gin.w badaniu nasienia wykryto teratozoospermie tj: morfologia-formy prawidlowe 28%, nie prawidlowe 72%, w tym (anomalie glowki 36%, anomalie tratto intermedio 21%, anomalie witki 15%), LEUKOCYTY 1.000.000 , PH 8.0, objetosc 3 ml, oligospermia concentracione 140.000.000 ,concentracione totale 420.000.000 , ruchliwosc 57% (wolna 21%, szybka 21%, in situ 15%), inne tam rzeczy pisze ze sa w normie. Wiem ze to nie ciekawy wynik ale bardziej mnie zmartwily moje testy hormonalne ktore robilam w 4 dniu cyklu: FSH 11.3 mIU/ml, LH 15.1 mIU/ml, PROLATTINA 9.30 ng/ml, ESTRADIOLO (E2) 140.0 pg/ml, lekarza zrozumialam ze sa kiepskie ale od makaronow nie moge dowiedziec sie konkretnie czy mamy jakas szansa. ? Prosze pomozcie mi zrozumiec ta sytuacje.. dodam ze moje USG jest ok tylko mala torbiel na jajniku, I.S.G (dgroznosc jajnikow) prawidlowa. Pozdrawiam Kasia

podam ci normy hormonow (przyblizone) dla I fazy cyklu: FSH - 2,0-10 mlU/ml LH - 1,2-18 mlU/ml Progesteron - 0,2-1,5 ng/ml Estradiol - 30-120 pg/ml Prolaktyna - 2,0-24,5 ng/ml Testosteron - 0,1-1,2 ng/ml

i troche o nasieniu: liczba plemnikow w 1 ml nasienia: norma ---- 20 mln ph: norma----- 7,1-7,8 objętość: norma ----3,0-3,5 ml homogenizacja: norma ------20-40 min

Gość ssssiii
wyniki Twoje poza prolaktyną fatalne, masz zdecydowanie za wysokie FSH co świadczyc może o braku rezerwy jajnikowej czyli bez leków na stymulację owulacji nie da rady zajść w ciążę. A najlepiej wrzuć w google nawy hormonów i poczytaj sobie co oznacza gdy są przekroczone normy

ruchliwosc 57% (wolna 21%, szybka 21%, in situ 15%), inne tam rzeczy pisze ze sa w normie. ruchliwosc zolnierzykow: 21% wolno 21% szybko :D 15% bez ruchu ale to chyba sama pewnie rozszyfrowalas :D

Teratozoospermia - termin określający obecność nieprawidłowych postaci plemników w ejakulacie: * I stopnia - stan w którym liczba względna plemników nieprawidłowych mieści się w przedziale 20 - 40% * II stopnia - liczba względna plemników nieprawidłowych mieści się w przedziale 40 - 60% * III stopnia - liczba względna plemników nieprawidłowych wynosi powyżej 60% W ocenie zaburzeń ejakulatu stosuje się następujące nazwy i kryteria: normozoospermia - prawidłowe nasienie, oligozoospermia - obniżona liczba plemników w ejakulacie (< 20 mln/ml), asthenozoospermia - nieprawidłowa ruchliwość plemników (< 50% plemników wykazuje ruch postępowy lub

dziekuje wam za pomoc... jakie hormony sa na stymulacje? dlugo trzeba sie leczyc? jest jeszcze szansa? plissssssssssssss