Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość missmarta

zwrot podatku z Wielkiej Brytanii - ponawiam pytanie

Polecane posty

Gość missmarta

Juz o to pytałam, ale topik się jakoś urwał i nadal jestem zdezorientowana. Zamierzam się samodzielnie starać o zwrot podatku z WB, pracowałam tam legalnie przez 5 miesięcy, skończyłam w końcówce marca. Teraz jestem w Polsce. Mam wszystkie payslipy, czekam tylko na P45. Co powinnam wysłać? Jakieś formularze (P85, P85(s), P86, Tax Refund)? Bo spotkałam się też z opinią, że wystarczy sam pisemny wniosek (pracowałam tyle i tyle, uważam, że nalezy mi się zwrot nadpłaconego podatku dochodowego). Czy ostatnie payslipy wystarczą, czy P45 jest absolutnie konieczny? Mieszkałam w Glasgow - gdzie zatem powinnam wysłać papiery? jeśli ktoś zna adres urzędu podatkowego w Glasgow, byłabym wdzięczna za podanie i pomoc.

Gość powinnas
to zrobis jak bylas na miejscu przed wyjazdem do Polski - tak przynajmniej moi znajomi robili i wszyscy dostali zwrot bez problemu. Poszli do IR i wypalniali wnioski ale potrzebowali tez P45 a jedna kolezanka go nie miala bo pracodawca nie chcial jej dac wiec podala tylko kto byl jej pracodawna i oni powiedzieli ze sami sie tym zajma i jego scigna. A jak jestes juz w Polsce to nie wiem jak to wyglada. A nie masz nikogo kto moze to za Ciebie wypelnic albo chociaz pobrac ten wniosek i wyslac Ci poczta - Ty wypelnisz i mu odeslesz ?

Gość missmarta
No, zapewne powinnam była to zrobić przed wyjazdem, ale nie zrobiłam i musze kombinowac teraz. Siobhan: wydrukowałam sobie ten formularz i przegladałam go sobie kilka razy. Którą część powinnam wypełnić? Sekcję pt. employment? Bo to całkiem długi dokument... Ja po prostu pracowałam, miałam jednego pracodawcę, żadnych benefitów itp. Mam wszelkie dane dotyczące pracodawcy, payslipy, tylko tego P45 jak dotąd nie.

ja robilam przez net idziesz do file a self assesment return on line potem self assesment on line potem sie musisz zarejestrowac i przesla ci kod aktywacyjny jak masz kod to sie logujesz i wypelniasz dotyczace ciebie rubryki potem wysylasz (submit) i czekasz na zwrot kasy lub doplacasz jesli masz doplacic jaki formularz wydrukowalas? SA100? jak znajde chwile to zerkne moge ci pomoc wypelnic jak chcesz ale przez maila (pod nickiem)

Gość missmarta
Siobhan, jesteś nieoceniona:) Wydrukowałam formularz SA100 i aneks Employment SA101, znalazłam też poradnik dotyczący ich wypełniania, więc z tym nie powinno byc problemu. Próbowałam sie zarejestrować, żeby wypełnić formularze on-line, ale do rejestracji potrzebny był numer UTR, którego raczej nie mam. A może mam, tylko o tym nie wiem? Co mnie zatem najbardziej interesuje, to czy jest to właściwy dla mnie formularz, co powinnam do niego dołączyć i dokąd wysłać, względnie gdzie znaleźć adres. Jakieś to dla mnie pozakręcane...

kurcze pamiec zawodzi bo nie pamietam jak to bylo z tym UTR - cos mi przysylali chyba albo mialam to na P45? chwilowo nie mam czasu ale jak nadal tego nie wyczytasz w tych informatorach to postaram sie sobie przypomniec/poszukac bo wkrotce musze znow robic tax return i zrobie to na pewno on-line wszystko robie przez net - no ale ja UTR mam juz:)

Gość missmarta
Siobhan, dzięki wielkie za pomoc:) Z tego, co zrozumiałam z informatorów, numer UTR dostajesz z Inland Revenue na pisemku dotyczącym zwrotu podatku, na P45 sa jakieś inne numery. Kociokwik mam z tym wszystkim...

tak dokladnie jest na pisemku a jesli pisemka nie masz wystraczy do nich zadzwonic albo wyslac emaila i poprosic o UTR sorki ze tak sie sporadycznie odzywam ale troche zajeta jestem:)

Gość boza_iskra
A masz P60?

Gość missmarta
Siobhan, nie tłumacz się, rozumiem, że jesteś zajęta, naprawdę nie wymagam natychmiastowych odpowiedzi. Za dotychczasową pomoc ślicznie Ci dziękuję. Dostałam dziś P45, ale... błędne. Pracowałam od 17.10 do 23.03, ze względu na dwutygodniowy system wypłat, mój ostatni payslip datowany jest na 5.04 i jest dosyć dziwny: mam na nim nowy kod podatkowy, całkowita kwota zarobków to kwota za te ostatnie klilka dni pracy, podatek to samo, od tej kwoty nic mi nie odciągnięto. I żeby było ciekawiej, firma wystawiła mi P45 właśnie na kwotę z tego ostatniego payslipa! Mam wszystkie wcześniejsze payslipy, na tym datowanym na 23.03 wszystko się zgadza, suma zarobków i podatku w porządku. I co ja mam z tym fantem zrobić? Znając firmę, gdzie pracowałam, wiem, że poprawienie wszystkiego zajmie im trochę, a przy okazji będa się upierać, że wszystko zrobili jak trzeba... Czy urząd podatkowy przyjmie moją argumentację o błędnym payslipie?