Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milka30

Rozwod a opieka nad dziecmi z podwojnym obywatelstwem

Polecane posty

Gość milka30

Witam. Mam powazny problem:Otoz mieszkam w Niemczech,mam dwoje dzieci,ktore tak jak maz ,maja podwojne obywatelstwo tzn niemieckie i polskie.Ja mam tylko polskie.Chce sie rozwiezc z mezem i wrocic do Polski razem z dziecmi ale z tego co slyszalam moge miec powazne problemy z uzyskaniem prawa do opieki nad nimi.Nadmienie,ze nie chce mezowi ograniczac praw do dzieci ale boje sie ze on nie pozwoli mi ich wywiesc do Polski :( Dzieci w Polsce mam juz zameldowane,maja swoje numery Pesel...Jezeli ktos byl w podobnej sytuacji to prosze bardzo o rade,co robic,zeby nie stracic dzieciaczkow. Nie wyobrazam sobie zycia bez nich...Jestem sama ze swoim problemem i nie mam sie kogo poradzic :(

Najlepiej bedzie jesli zapytasz swojego Anwalta, albo urzednikow z Jugendamt. Prawo do dzieci ma przede wszystkim matka, jesli dzieci beda widywac ojca, np. w kazde wakacje, ferie, itd. mysle, ze nie ma problemu. Podobnie jest rowniez, kiedy rodzic z dziecmi mieszka w innym miescie (dosc odleglym od ojca) i nie ma mozliwosci, zeby dzieci widywaly, ojca, co drugi weekend. Zycze pozytywnego zalatwienia sprawy 🌻

Gość milka30
Shiva24 dziekuje bardzo za odpowiedz. jestes moze w podobnej sytuacji,lub ktos z twoich znajomych w takiej byl?

Gość milka30
Duzo jest w internecie o Wojtku Pomorskim,ktory ozenil sie z Niemka i ktora odeszla od niego.On jako ze jest Polak,ma ograniczona wladze rodzicielska i zakaz mowienia z dziecmi po Polsku.Czy mnie tez to moze czekac?? U mnie jest tylko ten wyjatek ze moj maz tak jak ja jest Polakiem.....

Milka Nie jestem w podobnej sytuacji, ale troszke mam tu znajomych, ktorzy sie porozchodzili i mniej wiecej wiem jak to wyglada. Najwazniejsze jest dla sadu dobro dziecka i tym sie przede wszystkim kieruja. Jesli matka dziecia zagwarantuje godne warunki, to nie bedzie rzadnych podstaw, zeby jej te dzieci odebrac. Jesli chodzi o tego Wojtka Pomorskiego, to rzeczywiscie nieciekawa sprawa, nie wyobrazam sobie czegos takiego. Ale Ty jestes w otyle lepszej sytuacji, ze jestes kobieta :) W Niemczech kobiety samotnie wychowujace dzieci maja sie lepiej, niz mezczyzni. W jakim wieku sa Twoje pociechy? Chodza juz do szkoly?

Gość Av***
bedzie musial wyrazic zgode na wyjazd dzieci do Polski,oczywiscie robic tego nie musi.Zalezy,czy jaet bardzo wredny,czy nie.Mozesz jeszcze probowac ograniczyc mu prawa ale musisz miec solidne podstawy.Ale wiesz o tym,ze w Niemczech bedzie Ci latwiej z 2 dzieci!

Oczywiscie, ze w Niemczech jest latwiej, samotnej matce wychowujacej dzieci, poniewaz panstwo je wiele pomoze. Natomiast w Polsce niespecjalnie.

Gość milka30
Shiva24 Moje dzieci maja 8 i 5 lat...

Gość milka30
Shiva24 ja wiem ze materialnie jest lepiej tutaj ale w Pl mam mieszkanie,rodzine,ktora mi pomoze a tu jestem sama....Siedze w domu a moje zycie kreci sie tylko wokol prania,gotowania i sprzatania...Maz zatracil sie w pracy-to jego całe zycie.....

Czyli starsze dziecko chodzi juz do szkoly :) Zlozylas juz jakies dokumenty w sprawie rozwodu? Jesli nie jestescie jeszcze w trennungu, to troche potrwa zanim sad zadecyduje co i jak, rozwod otrzymuje sie dopiero po ok. roku, od zlozenia dokumentow. Z jakiego landu jestes?

Gość milka30
jezeli maz nie zgodzi sie na to ,zebym wyjechala z dziecmi,a ja i tak wyjade,to on moze oskarzyc mnie o ich porwanie?

Gość tak ci radze
wejdz na polka ambasade w niemczech lub na jakies forum niemiecko polskie , cos w rodzaju polacy w niemczech....

Gość milka30
Wiesz,nie chcialabym podawac jakichkolwiek swoich danych tutaj :( maz jeszcze nie wie nic o rozwodzie,ja jeszcze nic nigdzie nie skladalam....

Gość milka30
Shiva24 Ja za zgoda meza ,wracam do PL z dziecmi ale on mysli ze dolaczy do nas za jakis czas,jak odlozy troche pieniedzy i nie wie nic o moich zamiarach...Czy to mi ulatwi sprawe,ze bede w Pl z dziecmi,kiedy wystapie o rozwo? Bo chce te papiery zlozyc w Polsce...

Gość Av***
nie mozesz wyjezdzac bez jego zgody,bo bedziesz miala powazne klopoty.

Moze jeszcze nie wszystko stracone, jesli chodzi o wasze malzestwo. Moze powinnas znalezc sobie jakies zajecie, moze chociazby prace 400EUR-basis, zeby wyjsc do ludzi. Moge sobie wyobrazic, ze to siedzenie w domu jest meczace. Ja praktycznie odkad skonczylam szkole, ciagle pracowalam. Teraz juz 2m-ce siedze w domu i powoli mi sie zaczyna nudzic :P W koncu zycie kobiety, nie ogranicza sie do wychowywania dzieci i czekania na meza z obiadkiem :P Mnie czeka teraz taka dluzsza przerwa, poniewaz za kilka m-cy zostane mama, ale potem mam zamiar isc do pracy, po jakis 2-3latach

Gość milka30
Av A jak wyjade,to co? Zabiora mi sila dzieci?

Milka jesli wyjedziesz z dziecmi za jego zgoda, a potem zlozysz pozew o rozwod, to o.k. Ale on musi wyrazic zgode na dzieci wyjazd.

Gość milka30
Shiva24 Gratuluje dzidziusia:) A co do mojego malzenstwa,to juz nic nie da sie zrobic :( Probowalam z mezem rozmawiac,ze czuje sie zaniedbana,ze potrzebuje czulosci ale to jak grochem o sciane.....I tak od 2 lat zyjemy razem ale osobno,wiec nie ma juz sensu sie meczyc dalej....Sen z powiek spedza mi tylko strach o dzieci.Umre bez nich...Nie wyobrazam sobie ze moge nie miec ich przy sobie ...

Jesli wyjedziesz bez jego zgody, a on o tym zawiadomi Jungenamt, to bedzie to na Twoja szkode, wtedy on bedzie mial podstawy do odebrania ci dzieci.

Gość Av***
Radze CI,nie bierz takich opcji nawet pod uwage,przez to mozesz je naprawde stracic a oni patyczkowac sie nie beda.Tym bardziej jezeli ,ktores z dzieci jest juz objete obowiazkiem szkolnym.Skad pochodzisz?

Gość milka30
Shiva24 On sie zgadza na moj wyjazd teraz z dziecmi.Jade jak skonczy sie w lipcu rok szkolny...Mamy tu troche problemow z corka,bo nie chce mowic w szkole po Niemiecku,wogole sie nie odzywa(to samo bylo w przedszkolu przez 3 lata)Psycholog po rozmowach z nami(do psychologa skierowala nas szkola) ,stwierdzil ze lepiej dla niej bedzie wyjechac do Pl.W Polsce moja corka jest calkiem innym dzieckim,bawi sie,ma kolezanki a tu nikogo....

Jesli rozegrasz wszystko fer, to beda przy Tobie. Natomiast jesli on udowodni Tobie ze wyjechalas do Polski z planem zeby go zostawic, to moze nie byc tak wesolo. Ja powiedzialabym jemu jak sprawa wyglada i odeszla.

To zaswiadczenie od psychologa moze tobie wiele pomoc, jesli chodzi o pobyt w Polsce.

Radze Ci bys zapytala Anwalta. Przedstaw mu sytuacje i dowiedz sie jaka jest szansa, zeby zamieszkac w Polsce. Jego pomoc dla kobiet, w twojej sytuacji jest bezplatna. Umow sie na rozmowe i na pewno dowiesz sie wiecej, niz tutaj od nas ;) Wkoncu od tego sa prawnicy. POWODZENIA!

Gość tez mieszkam w de
z tego co wiem gdyby on byl niemcem a ty polka bez obywatelstwa niemieckiego to on dostaje opieke a ty mozesz dzieci odciwedzac 3 razy w miesiacu .panstwo niemieckie stoi za swoim obywatelem.ale nie wiem jak wyglada sprawa gdy dziecko ma 2 obywatelstwa jesli zyjecie w de to opieke bedzie przyznawac rzad niemiecki wiec moze da ojcu...

Gość milka30
tez mieszkam w de Ale mnie pocieszyles(as) :(

Gość milka30
Shiva24 Chce isc do prawnika w Polsce,bo nie wiem czy bede potrafila sie dogadac po niemiecku :( Nie znam dobrze takich zwrotow prawniczych :(