Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ppielegniarka

czzekam na pytania..

Polecane posty

Gość madziolek
moja córka ma 4 tyg ale pomiędzy wargami ta cos białego. czy mam jej to dokładnie wyczyścic????

Gość madziolek
wargammi ale oczywiście sromowymi

jesli to bialy nalot takze na podniebieniu i jezyku przypominajacy zsiadle mleko moga to by c plesniawki, leczy sie je pluchac roztworem gencjany, ale jesli doje\\dzie chrypka-nie zwlekaj tylko do lekarza.Jesli to pozostalosc po mleczku to wyczysc to patyczkiem do uszu dla niemowlat.

Gość madziolek
i ona jeszcze robi czesto zielone kupki dlaczego??? brzuszek ją nie boli

Gość podpowiedzcie
dyplomowana?

Od końca pierwszego tygodnia życia stolce noworodka są żółte, utleniając się na powietrzu stolce mogą przybierać barwę jasnozieloną.

Gość zapytajka1
moje dziecko ma na posladku ok 1cm plamke koloru kawy z mlekiem ale ma ona postrzepione brzegi - czy plamy typu kawa z mlekiem zawsze sa owalne czy moga miec nieregularne ksztalty? corka ma 2 lata i plamka pojawila jej sie pare miesiecy po urodzeniu

Gość a zapytam sobie....
moje dziecko puszcza bączki praktycznie non stop, co to może być?

jesli nie ma wiecej niz rok to norma, czesto jedza malenstwa i czesto puszczaja baki;-), jesli starsze to zastanow sie czy nie je wzdymajacych pokarmow-groch, fasola, duzo warzyw...

wutam, jestem w 15 tyg ciazy szyjka jest skrocona i pobolew mnie brzuch, do lekarz ide w poniedzialek i chcialam zapytac czy jak biore nospe 2 razy dziennie a teraz wzielabym jedna wiecej czy nie zaszkodzi?a i chcialm zapytac o rostepy,przytylam 1kg a mam je na calym brzuchu smaruje kremami i nie ma efektu....z gory dziekuje za odp

kalinka1985 nospa nie powinna zaszkodzic, tylko unikaj przedawkowania na przyszlosc. na rozstepy stosuj najlepiej zwyczajna oliwke do ciala, podobno bardzo pomaga;-)

Gość torebkaX
to ja moze zapytam... 3 miesiace temu poronilam... 2 nastepne okresy dostalam prawieze idealnie po 24 dniach... teraz mija 27 dzien i nic... czy po poronieniu mozliwe jest zaklucenie calego cyklu?

Gość marmoladaa
Jestem we wczesnej 3 tyg. ciaży martwią mnie bóle brzucha i kłucia w podbrzuszu, czytałam o możliwosci poronienia czy powinnam sie martwić? :(

a ja własnie lecze plesniawki aphtinem i nystantyną,,, ile ja mam uzywac. tzn daje ja synkowi (3 tygodniowemu) od 3 dni juz plesniawka zeszła ale ile mam dawac mu ten roztwór?jak długo? i jeszcze....... a jak pojawia sie katarek? co robic? przeciez mały ledwo oddycha . no ale jak ma nie miec kataru jak wszyscy zasmarkani chodza?

JOSEPHIN1983 Bardzo ważnym dla zdrowia pierwiastkiem w diecie jest magnez, który uczestniczy w działaniu około 300 enzymów organizmu człowieka. Dzienna dawka magnezu, zalecana kobietom ciężarnym wynosi 350 miligramów, a matkom karmiącym - 380 miligramów. Bogatym źródłem magnezu w diecie są płatki owsiane, kasza gryczana, otręby pszenne, zarodki pszenne, fasola, groch, soja, kakao, gorzka czekolada, orzechy oraz suszone owoce.

marmoladaa wklejam Ci artykuł Bóle brzucha We wczesnej ciąży mogą być one spowodowane bardzo szybko narastającymi poziomami hormonów, które z jednej strony są niezbędne dla dalszego rozwoju ciąży, ale u kobiety mogą powodować bolesne obrzmienia narządów wewnętrznych, szczególnie w obrębie miednicy małej. W ciąży już bardziej zaawansowanej, mięśnie brzucha rozciągają się na skutek nieustannego wzrostu macicy, który jest uwarunkowany przede wszystkim wzrostem znajdującego się w niej płodu. Rozciągnięciu ulegają również więzadła macicy, co z reguły nie stanowi problemu. To rozciąganie i trwające napięcie w niektórych przypadkach może wiązać się z występowaniem okresowego, nawet dość silnego bólu. Warto wtedy zdecydować się na pływanie w basenie i częściej wypoczywać w pozycji leżącej. Uwaga! Czasem jednak bólom brzucha towarzyszą wymioty lub biegunka. Objawy takie nie są najczęściej związane z ciążą a świadczą np.: o zatruciu pokarmowym, zapaleniu pęcherza moczowego lub wyrostka robaczkowego. Należy w takim wypadku zgłosić się niezwłocznie do lekarza. Przyczyną nieprzyjemnych bóli brzucha może być też w wyjątkowych sytuacjach mięśniak w macicy. Jest to łagodne \"zgrubienie\" mięśnia macicy. Wykrywalne jest ono w badaniu USG lub w tzw. wewnętrznym badaniu ginekologicznym. Mięśniaki rzadko pojawiają się podczas ciąży, ale jeśli kobieta cierpiała na podobne problemy przed zapłodnieniem, to wysoki poziom estrogenów w ciąży może sprawić, że mięśniak się powiększy. Rzadko zdarza się, żeby mięśniaki miały jakikolwiek wpływ na rozwój dziecka - chyba że są bardzo duże. Jednak mogą zaburzać przebieg samego porodu lub go wręcz uniemożliwić, najczęściej wtedy gdy są duże i niekorzystnie usytuowane np.: w pobliżu szyjki macicy. Mięśniaki także zwiększają ryzyko wystąpienia krwotoku po porodzie na skutek złego obkurczania się macicy. Uwaga! Jeżeli bóle brzuch następują \"rytmicznie\", towarzyszy im \"twardnienie\" brzucha i poczucie \"zbyt małej skóry\", a taka sytuacja występuje więcej niż 10 razy w ciągu doby , może to niestety być sygnałem rozpoczynającego się poronienia lub porodu przedwczesnego. Należy wtedy niezwłocznie zgłosić się do lekarza!!

frettka katar zazwyczaj ustepuje po ok 7 dniach.nalezy zapewnic odpowiednia wilgotnosc powietrza, wietrzyc pomieszczenie bobasa;-), ukladac na boku, odessac wydzieline za pomoca gruszki jesli plesniawki znikly to podejrzewam ze nie ma dalszej potrzeby leczenia.pozdrawiam

Gość podniebienie
Moje dziecko ma 5 miesięcy i zauwazyłam ze podniebienie wzdłuz dziaseł jest chropowate, czy to normalne?

Gość podniebienie
ale to nie jest w miejcu gdzie wychodzą zabki, tylko na podniebieniu, w pobliżu dziąseł

dziekuje za odp. :) pytam bo mam troche problemow z przewdonictwem w sercu i polecono mi brac magnez a nie bylam pewna czy mozna i w jakich dawkach

własnie nie chce mu tego jezyczka juz smarowac bo strasznie sie krzywi. nosek zakrapiam sola morska...moze przejdzie. przynajmniejpowoduje ze mały kichni i mu zawsze lepiej bo wykicha co mu przeszkadza.Dzieki :)równiez pozdrawiam:)

o jeszcze mam pytanie. czy moge teraz podczas karmienia uzywac jakis kremów - typu \"wyszczuplające\" - jakies slim- które sa dostepne na rynku? przed ciaza je stosowałam i pomagało ale teraz jak karmie to nie wiem czy to nie ma jakiegos znaczenia....co o tym myslisz???

Gość mojej 16 miesięcznej
córeczce pojawiły na cipce czerwone krosty - plamy, czy możliwe że jest to odparzenie? Córeczka ostatnio bardzo dużo pije, zwłaszcza w nocy, a staram sie jej nie zmieniać pampersa w nocy żeby jej nie rozbudzać