Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ppielegniarka

czzekam na pytania..

Polecane posty

mojej 16 miesięcznej oczywiscie ze tak. Jesli wiecej pije-to niestety trzeba i czesciej przewijac. Mysle ze lepiej ja obudzić ni potem malenka mialaby cierpiec z powodu odparzenia.Posmaruj te odparzenia kremem lub mascia z zawartocia cynku.pozdrawiam;-)

Gość zastanawiam sie...
jestem w 35tyg ciazy czuje glowke po prawej stronie kiedy dziecko powinno ostatecznei sie pzrewrocic :O Mam podobno za maly brzuch jak na 35tydzien :O Czy to oznacza,ze dziecko sie nie rozwija sie tak jak powinno nie podano mi wagi dziecka tylko zmierzono mi brzuch i osluchano rytm serca niby jest wszystko ok ale czy napewno pozdarwiam ;)

zastanawiam sie... dziecko powinno byc zmierzone i podana przypuszczalna waga podczas usg, jesli tego lekarz nie zrobil, zarzadaj tego poniewaz od tego zalezy zdrowie Dzidzi.Dziecko powinno wazyc ok 2000g Kiedy dziecko powinno ułożyć się główką w dół? Większość dzieci przyjmuje takie położenie (podłużne główkowe) między 32. a 36. tygodniem życia płodowego. Jeśli twojemu maleństwu nie spieszy się z tym, nie martw się na zapas. Niektóre dzieci trzymają w niepewności swoich rodziców i lekarzy aż do kilku, kilkunastu dni przed porodem.pozdrawiam i nie martw sie na zapas, tera oboje potrzebujecie spokoju;-)

Witam Mam kilka pytan ... Co powiesz na temat wyników badań spermy mojego M bo znajoma stwierdziła że są złe, mój ginek że dobre a urolog na takie wyniki to teraz norma u panów Dodam że wstrzemieżliwośc przed przytulankiem to 1 dzień :p wynik norma obietość 2ml 1,5-6 pH 7,6 7,2- 8,0 czas upłynienia >1h min 10- 60 ilość plemników 12mln >20mln ruchliwość 30 % >50 morfologia 50% >30 M dostał od urologa tabletki o nazwie Proviron 25 ! Czy one są dobre czy nie zaszkodzą ? Czytałam że to anaboliki ......... Pierwszą ciąze poroniłam a zaszłam w nią za pierwszym \"podejściem\" teraz o drugą dzidzie staramy się 9 miesiąc i nic .... martwie się... Ginek mówi że owulacja jest że macica w porządku i wszystko ok ....... Zawsze miałam @ regularnie co 28dni a teraz od lutego mam co 30- 33 dni ! Czy to noramlne ? Czy ja z powodu tych długich starń nie powinnam zarzywać luteiny albo coś o podobnym działaniu ? Z gówy dziekuje

Ze względu na to, że intensywne życie płciowe lub samogwałty (masturbacje) mogą prowadzić do okresowego obniżenia ilości dojrzałych plemników w nasieniu zaleca się wstrzemięźliwość płciową na 3-5 dni przed badaniem. Jeśli w dniu badania jest pobierana krew w celu wykonania innych badań, nasienie należy zawsze oddać po pobraniu krwi! Jeśli badanie nasienia nie wykazuje zmian patologicznych wystarczająca jest pojedyncza analiza nasienia. Kiedy stwierdza się nieprawidłowości w badanym nasieniu lub wykonuje się badanie dla ustalenia ojcostwa - badanie należy powtórzyć 2-3 krotnie. Badanie dla potwierdzenia nieprawidłowości nasienia jako przyczyny niepłodności powtarzane jest w odstępach 3-miesięcznych, bowiem okres dojrzewania plemników trwa około 3 miesięcy. Natomiast w celu ustalenia ojcostwa drugie badanie wykonuje się po 10 dniach, a trzecie po 30 dniach od daty pierwszego badania. Analiza spermy. Badanie powinno być wykonywane po kilku dniach abstynencji seksualnej. Do oceny konieczne jest zbadanie 2-3 ejakulatów, a to ze względu na zmieniającą się ilość plemników w spermie. Nasienie powinno być pobrane do czystego pojemnika szklanego lub specjalnej prezerwatywy poprzez masturbację. Oceniana jest: 1) objętość nasienia (prawidłowo 2 do 6 ml) 2) lepkość (prawidłowa przemiana w płyn następuje w ciągu około godziny) 3) wygląd makroskopowy (nieprzeźroczyste, w kolorze kremowym) 4) pH (czyli kwaśność, powinna być 7-8) 5) liczbę plemników (prawidłowo powyżej 20 milionów na mililitr) 6) ruchliwośc plemników po upływie 1-3 godzin (ruchliwych ponad połowa) 7) morfologia plemników (prawidłowych ponad 60%). Ponadto ocenia się (komputerowo) szybkość poruszania się plemników (tzw. liniowa szybkość nasienia).

Ale czy powinnam czekać aż ginek przepisze sam luteine albo duphaston czy na wizycie powinnam to ja zaproponować ? Na przedostatniej wizycie powiedział że ingerencja narazie była by błedem lekarza a ja mu nic o tabletkach nie wspominałam ....

Gość jusiek
Witam!!! Mam 6 miesięcznego synka i od dłuższego czasu mały ma sapkę która nasila się rano,lekarz mowił,ze z tego wyrosnie,a jak nie to może to być alergia. Nie wiem co o tym myslec?

Gość czy...
usg moze zaszkodzic dziecku czy moze miec skutki uboczne Jesli jest robione np 4razy w ciagu calej ciazy.Jak a jest dozwolona liczba robionego uzg.

Gość młoda mamusiaaaa
Ja mam pytanie o ciemieniuchę: co można stosować na nia?? Probowalam oliwkę, ale mało to dało efektu, może są jakieś specjalnie szampony? Albo cóś??

Gość taka z niej pielegniarka
jak z koziej dupy traba... :O wiekszosc odpowiedzi to cytaty artykulow sciagniete z netu same moglybyscie znalezc je na google.pl jekbyscie nie byly takie leniwe... :O a o ciemieniuche czy inne sprway zwiazane z niemowletami zapytajcie na innych forach gdzie bardziej doswiadczone mamy wiedza cos na ten temat, polecam tez strone noworodek.pl, jest tam dzial Zapytaj Experta gdzie odpowiedzi na pytania udziela lekarz gin., pediatra i polozna a 'ppielegniarka' zmienila skrzynke pocztowa i teraz zaczyna sie od 'nurse' :O chyba jej sie wydaje ze profesjonalniej brzmi... zenada...

taka z niej pielegniarka nie muszam nikogo do pytan.Staram sie pomagac.Nie ma sensu przepisywac paru stron, skoro odpowiedz jest w necie, ale jak (zauwazylas albo i nie) nie na wszystko sa odp w necie. Jesli to Ci przeszkadza to tu nie zagladaj.Ja daje swoj czas w ten sposob a Ty jadac po innych ...no coz.Pozdrawiam;-)

jusiek popros w takim razie o testy alergiczne( poziom IgG we krwi), bo skorne odpadaja jak narazie.pozdrawiam i nie martw sie na zapas;-)

jusiek popros w takim razie o testy alergiczne( poziom IgG we krwi), bo skorne odpadaja jak narazie.pozdrawiam i nie martw sie na zapas;-)

-Pierwsze badanie USG przeprowadza się około 6 - 12 tygodnia po ostatniej miesiączce dla ustalenia wieku ciążowego i przewidywanej daty porodu. -Rutynowe badania USG wykonuje się także po 25 tygodniu ciąży. Lekarz sprawdza wtedy \"kondycję\" łożyskai okreslenie plci dziecka -Trzecie rutynowe badanie USG odbywa się w 38 tygodniu ciąży (2 tyg. przed przewidywanym terminem porodu). Lekarz określa w nim nie tylko stan łożyska, ale także położenie płodu. O dodatkowych badaniach USG decyduje lekarz. Są one konieczne, jeżeli podejrzewa się u kobiety ciążę zagrożoną albo mnogą lub jeśli inne testy wykazały, że płód może rozwijać się nieprawidłowo - badanie powtarza się wówczas nawet co 2 tygodnie. Badanie zgrubienia fałdu szyjnego płodu w czasie badania USG - jest to metoda wczesnego wykrywania zespołu Downa. W trakcie badań USG można również określić czy płód i jego organy rozwijają się prawidłowo. Sa to badania nieinwazyjne takze spokojnie.pozdrawiam;-)

młoda mamusiaaaa a probowalas zostawic oliwke na noc i rano delikatnie wyczesac?Sprobuj takze\"olejuszki\"-firma skarb mamy albo tez Elocom na recepte.Pozdrawiam;-)

Gość jusiek
Potwierdzam,że elocom,ale miałam w płynie zlikwidował ciemieniuszkę szybko i nie wróciła a synek ma 6 miesięcy. Tylko to jest masc lub płyn jak to ma zapisane sterydowa do stosowania 2-3 dni nie więcej!!!!!!!!!

Chcę mieć dziewczynkę koniecznie, nie chłopca. Proszę o jakieś rady. Wiem, że nie ma 100% sposobu, ale niech mam świadomość, że zrobiłam wszystko ;-) Pozdrawiam

Ciasteczkowa!!! -Szansa na posiadanie dziewczynki są największe, gdy do stosunku doszło na 2-3 dni przed owulacją. -Dietę należy rozpocząć nie wcześniej jak 6 miesięcy i nie później niż 6 tygodni przed zapłodnieniem. jadłospis kobiety, która pragnie urodzić dziewczynkę, powinien być bogaty w wapń i magnez. Powinna zatem jeść dużo produktów mlecznych, soi, orzechów, fasoli, brokutów, ryb, a także gruboziarniste kasze, figi, migdały i warzywa liściaste. I to tyle z znanych mi metod. Pozdrawiam;-)