Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pe60

Co zrobic z dokumenem P 60 ?

Polecane posty

Gość Pe60
Sorry, obcielo moja wypowiedz. Otoz, dostalam dzis w pracy P60--zwrot podatku, ale nie mam pojecia, co z tym zrobic? Dokad pojsc, kogo sie zapytac? Jesli ktoras/ys wie, prosze, dajcie znac:)

Gość do inland revenue
najpewniej. jesli nie masz zwrotu, to nic nie musisz robic, tutaj nie trzeba sie ekstra rozliczac, jak w polsce (znaczy, jak sie normalnie pracuje, a nie jako samozatrudniony). a jak masz zwrot - to idz do inlandu. sama mnie to czeka, niestety, ale nigdy tego wczesniej nie robilam (bo pierwszy raz mam dwie prace i zwrot mi sie nalezy) i jeszcze nie bylam w inlandzie, wiec nie wiem co dalej.

Gość amikaaa
trzeba tam pojsc i wypelnic specjalny formularz. Musicie podac adresy i od kiedy zaczeliscie pracowac dla danej firmy oraz podstawowe dane o sobie. Na zwrot w tamtym roku nie czekalam dlugo - przychodzi czek do zrealizowania w banku. ale w tym roku mi sie niestety nic nie nalezy :(((

Gość do inland revenue
dzieki :) ja sie wybieram jak ta sojka za morze do tego nieszczesnego inlandu... ale w koncu tam dojde :D

Gość bumbumik
do amikaaa a kiedy nalezy sie zwrot? Czy to zalezy od sumy jaka zarobilas?

Gość do inland revenue
ja wiem jak jest w mojej sytuacji - mnie sie nalezy zwrot, bo mam dwie prace i w tej drugiej pobierali mi tzw. emergency tax, wzieli go wiecej niz powinni i teraz mi to oddadza. innych sytuacji nie znam szczerze mowiac...

Gość o piesku
dopiero dostalas?? ten papier powinien ci byc dostarczony do konca stycznia!!!! a pozniej ewentualnie wysylasz go do revenue i oni odsylaja ci info czy masz cos do zwrotu czy nie - jak masz - przeleja ci to na konto

Gość nieprawdajjj
mój facet dostał teraz p60

no to dostal je duzo za pozno - bo prawda jest ze maja obowiazek wyslac wam to do 31 stycznia-zapytajcie Irlandczykow to wam to potwierdza!

w UK P60 jest wysylane po 5 kwietnia, gdyz jest to koniec roku podatkowego. NIKT nie wysle go wczesniej bo rok podatkowy nie pokrywa sie z rokiem kalendarzowym. jak sie otrzymalo P60 to nalezy sie udac do Inland Revenue, pobrac formularz na rozliczenie podatku, wypelnic i czekac na zwrot podatku. jesli zwrot sie nie nalezy to IR wysle list z dokladna informacja dlaczego nie zwrocono zadnej kwoty. rozliczanie nie jest obowiazkowe. mozna rowniez rozliczyc sie przez internet. na jednym topicu o podatku jest link.

ach, byc moze mowimy tu o dwoch krajach-wypowiadalam sie tylko za ROI :-)