Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga c

usg w ciąży

Polecane posty

Gość do aga c
a jakie sa zalecenia? wiesz?

Gość aga c
Częstotliwość wykonywania USG w czasie ciąży autor porady : Wiktor Jarosz - ginekolog-położnik Dr nauk med. ; II stopień specjalizacji ginekologii i położnictwa; Prywatna Klinika MEDI CONCEPT, Wrocław wersja do druku poleć znajomemu Wiktor Jarosz Badania USG w okresie ciąży powinny być wykonane przynajmniej trzykrotnie. Pierwsze badanie USG lekarze chętnie wykonują we wczesnym okresie ciąży celem ustalenia prawidłowej lokalizacji pęcherzyka ciążowego, prawidłowości rozwoju ciąży, uwidocznienia tętna płodu i potwierdzenia obliczonego terminu porodu. Jeśli lekarz jest pewien swojej diagnozy, badanie to może być pominięte. Badaniem koniecznym jest wykonanie USG między 16-22 tygodniem ciąży. Badanie to ma na celu "przegląd" wszystkich układów możliwych do oceny w badaniu USG. Następne badanie powinno być wykonane między 28-32 tygodniem ciąży, aby ocenić tzw. trofię płodu (wymiary i masę), czy jest odpowiednia do czasu trwania ciąży. Ostatnie badanie wykonujemy w okresie okołoporodowym po 37 tygodniu ciąży. Wynik tego badania powinien obejmować wymiary płodu (łącznie z orientacyjną masą płodu), jego położenie, stopień dojrzałości łożyska oraz dodatkowo tzw. test Manniga.

Gość usg jest szansa na zdrowe dzie
w mojej ksiazeczce ciazy sa 3 badania OBOWIAZKOWE 9-12, 19-22, 29-32tc-jesli juz koniecznie chcesz miec trzy

Gość porabało was do cna
w ciązy spędzam tyle czasu przy kom. na ile pozwalają zalecenia!!!!!!!! czyli ile czasu spedzasz przy kompie > jakie sa zalecenia co do powyzszego?

Gość aga c
gin radzi aby spędzać nie więcej niż 4 h dziennie z przerwami, podobnie telewizja- najlepiej oglądać siedząc bokiem

Gość kolejny topik zalozony
w celu klotni, pozarcia sie nwzajem i udowodnienia swoich jedynie slusznych racji, po co zalozylas ten topik? Skoro i tak uwazasz ze tylko ty masz racje?

Gość porabało was do cna
gin radzi 4 h a ja ci radze ::zrezygnuj z kompa w ciazy zupełnie

Gość aga c
nie chce się z nikim kłócić, chciałam poznać tylko opinie innych dziewczyn, wiem że każda ciąża jest inna i nie można uogólniać

Gość porabało was do cna
nie można uogólniać spedzac wolnego czasu przed kompem lepiej isc na spacer do parku lub własnego ogódka niz kłocic sie i przemadrzac na kfe to zdrowsze przede wszystkim dla dziecka i dla matki tez

Gość aga c
juz pisalam ze ciąża to nie choroba, jedynie odmienny stan, wiec nie przesadzajmy! Jeśli jest wszystko ok to nie ma co panikowac

Gość ojejejejej
chodzi o to, że to usg 11-13 tydzień, to jest trochę oszukaństwo. No co, dowiesz się nie daj Boże, że przeziernosć wynosi 4 i co...dalsze badania...nie daj Boże potwierdzi się diagnoza...nie wyleczysz dziecka w łonie matki z Zespołu Downa. To usg nie jest diagnostyczno - lecznicze tylko po to, żeby ewentualnie matka mogła zdecydować się na aborcję. Pewnie dlatego częśc lekarzy uważa że jest zbędne

a skad wiesz ze jest ok skoro od tylu tygodni nie mialas usg, sa kobiety ktore tygodniami nosza w sobie plod bez akcji serca i tez "nic sie nie dzieje". gratuluje odwagi. acha, nie wiem czy warto tak slepo ufac lekarzom, moim daniem twoja lekarka jest conajmniej dziwna. w mojej poprzedniej ciazy, niestety tragicznej, wyszlo w 13 tc ze dziecko jest bardzo chore i nie ma szans na przezycie porodu i tez bylo niby wszystko OK. ...

badanie tzw. przesiewowe wykrywa wiele wad plodu, Down jest tylko jedna z wielu

Gość aga c
ojejeje - zgadzam się

Gość aga c
pozdrawiam wszystkich:) uciekam na obiad

Gość ojejejejej
wiem, że wykrywa wiele wad. ale są one nie do wyleczenie, co potwierdza moją uwagę...

na szczescie taka dziedzina medycyny jak chirurgia plodu bardzo sie rozwija i jak pisalam wyzej, coraz czesciej rowniez w polsce operuje sie plody z wadami serca , kregoslupa czy pecherza. i chyba nie ma sensu pisac jak wazne jest wczesne wykrycie wad. zycze wszystkim zdrowych, bezproblemowych ciaz, przede wszystkim autorce topiku...