Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana....

kto umie fizyke....?

Polecane posty

Gość zdesperowana....

błagam.. pomożcie.. musze zaliczyć fizyke a nic nie rozumiem:( pani dala mi nawet zadania zebym je wyliczyl ale ja nie wiem jak... a może ktoś z was umie? oto zadania: 1. Amplituda drgań harmonicznych jest równa 0,05m, okres zaś 1s. Jakie jest maksymalne przyspieszenie tego ruchu? to jest jedno z zadań... w sumie to sie wydaje proste.. ale nie wumem zapisac tych zalożeń czy czegoś tam :( ratunku! to moja osatnia szansa

Gość zdesperowana....
dzieki:) tylko ze ja umiem te wszystkie wzory... chcialabym odpowiedzi do zadan:( uczylam sie tej fizyki tydzien....

Gość powiem wam
ło matko :(

Gość no to jak umiesz wzory to
wpisz dane i se oblicz !!!!!!! Boże, co za tępa i leniwa młodzież :o

Gość student fizyki
x=Acos(wt) A-aplituda w-2*pi/T, T-okres Zróżniczkuj dwukrotnie wyrażenie na położenie, weź maksymalną wartość i masz przyspieszenie.

Gość zdesperowana....
no jaka leniwa:( przecież pisalam dzisja z tego sprawdzian;/ i nic.... nie umie tego!!! i co mam zrobić?

Gość zdesperowana....
a rozniczek jeszcze nie mamy

Gość dawaj nastepne zadanie
1. Amplituda drgań harmonicznych jest równa 0,05m, okres zaś 1s. Jakie jest maksymalne przyspieszenie tego ruchu? D: A=0,05, T=1s Szukane:a(max) dla ruchu harmonicznego mam: X=Asin (wt), w- czestość kątowa obliczam pochodną: DX/Dt=Awcos(wt), drugą pochodną: DX^2/czyli DX kwadrat/podzielic przez Dt^2=-Aw^2sin(wt) takie cos w^2 znaczy w do potegi drugiej. ale druga pochodna X to przyspieszenie, zatem: a=-Aw^2sin(wt), maksimum bedzie dla sin(wt)=-1, wtedy: a=Aw, ale w=2 razy pi/T, T-okres, podstwaiam: a(max)=(A razy 2 razy Pi)/T, Pi w przyblizeniu 3, 14 zatem: a(max)=(0,05 * 2*3,14)/1=31,4m/s_kwadrat * to znaczy mnozenie

nie musicie miec rozniczek (pochodnych), bedziesz mądrezjsza. najwazniejsze zbys wiedziala, ze rozniczka z funkcji cosinus to minus sinus, a rozniczka z funkcji sinus to cosinus, oprocz tego koniecznie musisz wiedziec, ze przyspieszenie a jest drugą pochodną (rózniczką)przesunięcia X, zatem juz wiesz czemu tak wyszlo jak wyzej

Gość zdesperowana...
o lol:) dzieki:) a nie idze tego obejść bez rożniczek?

Gość powiem
podziwiam --- z matmy -- jestem noga --totalna :(

Gość zdesperowana...
2. przyspieszenie grawitacyjne na Księżycu jest 6 razy mniejsze niż na Ziemi. Okres drgań pewnego wahadła umieszczonego na Księżycu wynosi T=4,9s. Jaki będzie po przeniesieniu na Ziemie? 3. Na podstawie ruchu po okręgu z ruchem harmonicznym wyprowadz wzór na siłę w ruchu harmonicznym

Gość zdesperowana...
no a ja dopiero 1 klasa:( i jeszcze tego nie mieliśmy

kurde sorry ale zgubilam kwadrat, powinno byc tak: a=-Aw^2sin(wt), maksimum bedzie dla sin(wt)=-1, wtedy: a=Aw^2, ale w=2 razy pi/T, T-okres, podstwaiam: a(max)=(A razy 2^2* Pi^2)/T^2, Pi w przyblizeniu 3, 14 zatem: a(max)=(A*4*Pi^2)/T^2 i podstaw wartosci liczbowe, znaczek ^2 oznacza wziecie do kwadratu

Gość powiem
jak na to patrze to mam kompleksy --- spadam --pa :(

2. przyspieszenie grawitacyjne na Księżycu jest 6 razy mniejsze niż na Ziemi. Okres drgań pewnego wahadła umieszczonego na Księżycu wynosi T=4,9s. Jaki będzie po przeniesieniu na Ziemie? Dane: a(ksiezyc)=1/6 * a(ziemia) a(ksiezyc)-przyspieszenie na ksiezycu okres drgan dla wahadla matematycznego: T=2*pi*pierwiastek(l/g), l-dlugosc wahadla, g- przyspieszenie grawitacyjne na ksiezycu mamy: T(ksiezyc)=2*pi*pierwiastek(l/a(ksiezyc)) na ziemi: T(ziemia)=2*pi*pierwiastek(i/a(ziemia)) oczywiscie zakladamy, ze dlugosc wahdla po przeniesieniu na ziemie nie zmieni sie, bedzie taka sama jak na ksiezycu, dzielę te okresy przez siebie i mam: T(ksiezyc)/T(ziemia)=pierwiastek a(ziemia)/pierwiastek a(ksiezyc) zatem T(ziemia)=T(ksiezyc)*pierwiastek( a(ksiezyc)/a(ziemia)) ale stosunek przyspieszen jest znany i rowny 1/6 zatem: T(ziemia)=4,9*pierwiastek z 1/6 sprawdz czy sie gdzie nie pomylilam

Gość zdesperowana...
o jaaa.. zaraz przecicze :* dzeki bardzo :D a w tym 3 to trzeba na podstawie rysunku;/ ale nie moge znalesc w niecie

Gość zdesperowana...
a i/a(ziemia) to hodzi o l tia??

3. Na podstawie ruchu po okręgu z ruchem harmonicznym wyprowadz wzór na siłę w ruchu harmonicznym ja bym to zrobila tak: narysuj okrag, na okręgu zaznacz jakis punkt o masie m( np. po prawej stronie na gorze okręgu), z tego punktu do srodka okregu poprowadz promien, narysuj prostą poziomą przechodzacą przez srodek okręgu, kąt między ta prostą a promieniem do czastki o masie ma oznacz przez alfa, narysuj dalej prosta prostopadlą do tej prostej poziomej po prawej stronie okregu, teraz zrzutuj na tą prostą pionową odcinek od cząstki o masie m prostopadly do tamtej prostej poziomej. dlugosc tego odcinka bedzie sie zmienic jak cząstka o masie ma bedzie sie poruszac po okregu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazowek zegara. i teraz tak, niech promien okregu r bedzie max. amplituda i oznaczmy go A, dlugosc odcinka zalezy od czasu i ma wartosc: X=Asin (alfa), ale alfa=w*t, w-czestosc kątowa, t- czas znowu obliczamy druga pochodną: DX^2/Dt^2=-A w^2 sin(wt), no ale sila F ma jest rowna a * m, a-przyspieszenie, m-masa czastki, zatem: F=m*a, ale jak juz wiesz a jest druga pochodną polozenia X, zatem: F=m*DX^2/Dt^2=m* (-A w^2 sin(wt))=-Amw^2 sin(wt) no ale wiemy, ze X=Asin(wt), zatem F=-mw^2*X, ale mw^2=k, gdzie k niech bedzie wspolczynnikiem proporcjonalnosci, zatem ostatecznie mamy: F=-k*X czyli wzor na sile w ruchu harmonicznym

a(ziemia)- przyspieszenie na ziemi T(ziemia)- okres na ziemi a(ksiezyc)-przyspieszenie na ksiezycu T(ksiezyc)-okres na ksiezycu / oznacza dzielenie

Gość zdesperowana...
D?

D - tak sie oznacza rózniczkę(pochodną), np. pochodna funkcji x po czasie t: DX/Dt, druga pochodna tej funkcji: DX^2/Dt^2.

rownie dobrze moze byc male d: dx/dt :)

a teraz udalo mi sie zrobic bez rozniczek, no wiec tak: sila w ruchu harmonicznym dana jeat wzorem: F=- k*x, k-wspolczynnik proporcjonalnosci, x - wychylenie z polozenia rownowagi; ale z drugiej strony wzor na sile (ogolnie) ma postac: F=m* a, m-masa ciala, a -jego przyspieszenie, zatem: -kx=ma, ale x=Asin(wt), A- max. wychylenie (amplituda), zatem: -kAsin(wt)=ma, ale k jest dany wzorem: k=m* w ^2, m-masa, w- czestośc kątowa, podstwaiam: ma= -mw^2A sin(wt), zatem przyspieszenie: a=-w^2A sin(wt), maksymalna waryosc tego wyrazenia bedzie dla sin(wt)=-1, wowczas: a=Aw^2, ale w= 2*pi/T, T-okres drgan, podstwiam i otrzymam co trzeba. nie zapomnij podniesc tego w do kwadratu w^2

Gość zdesperowana...
o jaaa.. dzeki bardzo:D tyle czasu spedziles na te moje zadanka:(

szkoda ze juz nic nie masz, znowu bedzie mi sie nudzic :o

Gość zdesperowana...
stracileś*

Gość zdesperowana...
no to jesli jest jakis sposob na to aby pokazac mi jak wyglada rysunek na tym okregu to mozes jakos przeslać...:P