Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nin-ja

zaropiale oczka

Polecane posty

Gość nin-ja

Moja Coruchna od kilku dni budzi sie z zaropialymi oczkami, dzis tak bardzo ze nie mogla jednego otworzyc :( Ma 5 mcy. Czy ktos moze wie, co zrobic zeby przestaly tak ropiec?

Gość może to jest
może to jest niedrożność kanalików łzowych.tak się to objawia.niestety,w takim przypadku potrzebny jest zabieg.koniecznie skonsultuj sie z pediatrą.

Gość nin-ja
do lekarza sie wybieramy tak czy inaczej, ale moze ktos zna jakies domowe sposoby tez?

mój synek też miał tę dolegliowośc...poszliśmy do okulisty i dostał skierownie na zabieg do olsztyna...robią go w ciągu 1 dnia, rano przyjęcie poleży sobie maluszek w łóżeczku i 1 rodzic cały czas z nim, podadzą jakiegos głupiego jasia, mój mały strasznie sie wglupiał, a potem wezmą na jakies 10 minutek dziecko....współczuję tylko gdy je oddadzą...taki okrutny płacz, że jak sobie przypomne aż serce boli! ale u nas wystarczył 1 zabieg, choc były dzieci juz po raz którys...radze nie czekac...im wczesniej tym lepiej!!!

z domowych to przemywanie rumiankiem....ale jak ma alergię to też nie dobrze....lub solą fizjologiczna....ale zabieg jest konieczny!

Gość może to jest
przemyj jej oczy naparem,nie bardzo mocnym z czarnej herbaty.nie kombinuj sama z domowymi sposobami bez diagnozy.niedrozności np,nie wyleczysz przepisami babuni! i gon do lekarza.

moze byc to rownie dobrze zapalenie spojowek, zarowno u doroslych i u dzieci objawia sie wlasnie ropieniem oczu, baaa nawet mozesz miec wrazenie ze ropa malemu leci zamiast lez. przy zap.spojowek z reguly bez antybiotyku sie nie obejdzie takze okulista i tak cie czeka. jedyne co mozesz zrobic zeby zlagodzic bol malemu to przykladanie kompresikow wlasnie z czarnej herbaty lub przegotowanej letniej wody.

Gość może to jest
a rumianek do przemywania oczu odradzam,ma wlasciowości wysuszające.

Gość nin-ja
Dzieki dziewczyny, sprobuje z ta herbata zanim sie wybierzemy, mnie to raczej na zapalenie spojowek szczerze mowiac wyglada, bo lezki leca normalnie jak sie rozplacze...

nin-ja zapalenie spojowek moze byc od zatarcia oczka ale tez od alergii (ja wlasnie z takim sie teraz borykam) wiec sprobuj i z herbatka i z woda przegotowana. ja osobiscie odradzam rumianek bo sama mam na niego uczulenie :O

Gość nin-ja
Aneczka- moj synek mial wczesniej katar, i tez wlasnie zaropiale oczka, mala kataru nie ma w zasadzie tylko oczka, jakas infekcja chyba... A do lekarza nei ma terminow do przyszlego tegodnia, piiiiiiii.... Widze ze niedlugo cc, trzymam kciuki zeby wszystko poszlo jak najlepiej. Dzieki wielkie za rady ❤️

Sól fizjologiczna, przemywanie świetlikiem oraz są krople Sulfacetamid (ale na receptę)

jak byłam mała miałam to samo... oczko bylo tak zaropiale ze nie moglam otowrzyc i dzien zaczynal sie placzem nieziemskim :P moja mama - panikara jakich malo - nie zgodzila się na ten zabieg majacy poprawic droznosc kanalika, ale jakos przezylam, nic nie pamietam, znam sprawe tylko z opowiadan teraz mam 20 lat i to 'problemowe' oczko daje o sobie znac przy silnym wietrze - łzawi ;) oczywiscie uwazam, ze opinia lekarza jest najwazniejsza pozdrawiam Ciebie i Twojego Maluszka 🌻

Mojemu synkowi rowniez rumianek zamiast pomoc zwiekszył ropienie...konieczna jest wizyta u okulisty,mi lekarz pokazał masaze oczka zeby udroznic kanaliki bo był bardzo duzo ropy..po tygodniu wszytsko wrociło do normy ale antybiotyk tez dostalismy.. pozdrawiam....

Gość fryzmens
hej moja córcia tez miała ropiejace oczka nie poszłam do pokulistki masowałam małej kanalik i przeszlo no i oczywiscie przemywalam na zmiane rumiankiem i przegotowana woda

moja tak kiedys miala. rano po przespanej nocy miala tak zalepione,ze nie mogla otworzyc:-O lekko moczylam czysta mokra szmatka i po kilku dniach przeszlo samo. obserwowalam,czy nie ma zadnych innych objawow:nie bylo) dalam sobie kilka dni i akurat przeszlo gdy juz mialam isc do lekarza(tzn nie przeszlo od razu,ale bylo o wiele lepiej)

moja corci 5 dni po urodzeniu zaczelo ropiec prawe oczko. okazalo sie ze kanalik jest niedrozny. dopiero za 2 razem pomogl antybiotyk(na zabieg czeka sie przynajmniej u nas ok 6 misiecy poniewaz jest szansa ze sam sie udrozni). tak tez sie stalo. niedawno aczello ropiec drugie oczko(mala ma lekko ponad 3 mieisace). okazalo sie ze to zwykla infekcja i juz jest oki. nie przemywaj rumiankiem ani swietlikiem ewentualnie esencja z herbaty a najlepiej sola fizjologiczna. jeli po kilku dniach nie przejdzie idz do okulisty. bedzie oki. mysle ze to nie kanaliki.

Gość nin-ja
dzieki raz jeszcze - zastosowalam oklady z herbaty (czarnej) no i jest zdecydowana poprawa :) Do lekarza przed poniedzialekiem i tak nie ma terminow, antybiotyku tu mi dla maluszka latwo nie przepisza, wiec pozyjemy, zobaczymy, moze ustapi po tej herbatce i przemywaniu... Choc niezadowolona jest strasznie z tych operacji...Synkowi przszlo po dwoch dniach...Swoja droga oklady robilam z herbaty z powodu braku rumianku w warunkach kempingowych :) i zastanawialam sie czy pomoga. Dobrze poczytac, ze to akurat lepsza opcja :)

Gość fredka 142
witam wszystkich serdecznie ,przeczytalam wasze wypowiedzi i prosze o pomoc.Mój syn Kacper ma zaropiale obydwa oczka ,do okulisty chodzimy odkąd sie pojawila ropka czyli od 3 tygodnia życia a ma już 5 i pól miesiaca ,miał raz przetykany kanalik w oku prawym gdyz okulistka stwierdziła że lewego nie trzeba przetykac nic nie pomoglo ,zakrapialismy 3 antybiotykami w czasie zakrapiania ropka jest mniejsza ale po odłozeniu wraca spowrotem ,robiliśmy wymaz z oczów okazało sie ze ma bakterie okulistka dała antybiotyk i dalej nie ma poprawy ,niewiem czy kanaliki zatkane bo łzy lecą normalnie prosze o pomoc moze ktos z was miAŁ TAKI PRZYPADEK

Gość fredka 142
witam wszystkich serdecznie ,przeczytalam wasze wypowiedzi i prosze o pomoc.Mój syn Kacper ma zaropiale obydwa oczka ,do okulisty chodzimy odkąd sie pojawila ropka czyli od 3 tygodnia życia a ma już 5 i pól miesiaca ,miał raz przetykany kanalik w oku prawym gdyz okulistka stwierdziła że lewego nie trzeba przetykac nic nie pomoglo ,zakrapialismy 3 antybiotykami w czasie zakrapiania ropka jest mniejsza ale po odłozeniu wraca spowrotem ,robiliśmy wymaz z oczów okazało sie ze ma bakterie okulistka dała antybiotyk i dalej nie ma poprawy ,niewiem czy kanaliki zatkane bo łzy lecą normalnie prosze o pomoc moze ktos z was miAŁ TAKI PRZYPADEK

Gość fredka 142