Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milka30

Boje sie Moja corka bedzie jutro miala narkoze

Polecane posty

Gość milka30
No nic,ide spac... Dziekuje ze napisaliscie co o tym myslicie...Pomysle jeszcze co robic...mam czas do 7.30....boje sie jak cholera...

Gość podziw i uznanie
jeszce ja bo nie daje mi to spokoju i znow właczyłam komp kazdy boi sie dentysty to oczywiste ,a tymbardziej dziecko moj syn tez nie chce dziuba nawet otworzyc nie mówiac o reszcie mezowi powiedz ze krzyczec to sobie moze posłuchaj mnie i dziewczyn nie idz!!!!!!!!!!! kurde i ja dzis przez ta dyskusje nie zasne nie wierz ze ktos moze wpasc na pomysł leczenia mleczaków za taka cene jaka jest zdrowie

Zależy jakie to znieczulenie. Przed zabiegiem powinien ją zbadać lekarz anestezjolog i pewnie zrobi to jutro. Nie ma potrzeby wykonywania żadnych badań dodatkowych. W przypadku operacji się to robi ale nie ze względu na narkozę (mówimy o osobach młodych, zdrowych, nie o 70 letnich babciach z niewydolnościa krążenia). Bada się np układ krzepnięcia, morfologię, czy nie ma niedokrwistości itp. W przypadku Twojej córki nie ma takiej potrzeby. Gdyby córeczka miałą wadę serca, zagrażającą przy narkozie, wiedzialabyś o tym na pewno. EKG itp nic tu nie wniesie. To co jest w narkozie ryzykiem, to nie obciążenie dla serca tylko niemozliwa wcześniej do przewidzenia reakcja na lek.

Gość milka30
laboszek Wiem ze jako kochajaca matka powinnam zrobic wszystko ,zeby mojemu dziecku bylo dobrze ale w tej sytuacji naprawde nie wiem ,co bedzie dobrym rozwiazaniem.....

Gość podziw i uznanie
niemozliwa wcześniej do przewidzenia reakcja na lek.??????????? ło matko!!

Gość podziw i uznanie
napisz jutro koniecznie co i jak

Gość milka30
mama fasolki Dziekuje za wyjasnienie....Mam jeszcze jedno pytanie-moj maz juz dwa razy lezal w szpitalu bo mial skrzep w zyle(bral przez dwa lata leki na rozrzedzenie krwi)Podobno ta przypadlosc moze byc genetyczna.jezeli moja corka tez to ma ,to taka narkoza moze jej zaszkodzic??

Gość milka30
laboszek napisze napewno Trzymajcie kciuki

Gość milka30
podziow i uznanie Wlasnie ta reakcja na lek mnie tak przeraza :(

podziw i uznanie, żle coś napisałam? :D konkretnie mam na myśli np. hipertermię złośliwą , polekowe odczyny alrgiczne itp milka30, powodzenia jutro!

Gość milka30
mama fasolki nie dziekuje....

Gość milka30
mama fasolki napisz mi prosze,ze nic takiego zlego sie nie stanie,ze za bardzo panikuje i wszystko bedzie dobrze...

Ja już uciekam spać. Podsumowując narkoza nie jest straszliwym zagrożeniem, ale czy nie warto jakoś córkę z dentystą oswoić? No bo ok. teraz wyleczycie, a jak za pól roku jakiś zab sie posuje to znowu znieczulenie? No nie wiem, nie masz łatwej decyzji :O Napisz jutro co postanowiliście.

Gość milka30
mama fasolki napisze napewno dobranoc

Gość milka30
mama fasolki dziekuje :)

Gość milka30
hey:) Wstalam wczesnie,zeby poczytac w necie o zebach mlecznych czy je leczyc czy nie i zobaczcie co znalazlam Odpowiedzi na pytania zawarte w poniższym tekście nie wyczerpują poruszonych tematów w całości, mają jedynie za zadanie ogólną orientację naszych pacjentów. 1.Czy znieczulenie może obniżać jakość leczenia? 2.Czy warto lakierować zęby? 3.Boli mnie ząb przy nagryzaniu? Co to znaczy? 4.Moje zęby reagują na zimno? Dlaczego? 5.Czy dobrze wykonane wypełnienie będę miał 'na zawsze' ? 6.Czy można usunąć ząb, którego nie widać? Ząb złamany poddziaslowo? 7.Czy po leczeniu protetycznym będę miał komfort zbliżony do własnych zębów? 8.Czy warto tak skrupulatnie leczyć zęby trzonowe? Przecież widać tylko przednie? 9.Czy warto leczyć zęby mleczne u dzieci, skoro i tak wypadną? 10. Czym się różni lakowanie, lakierowanie, lapisowanie? 11. Mam zdrowe zęby, czy mogę mieć paradontozę? 12. Moje dziecko boi się wizyty u dentysty, co robić? 13. Czy chore zęby mogą mieć wpływ na ogólny stan zdrowia? 14. Moje dziąsła krwawią? Dlaczego? 15. Dlaczego zgrzytam zębami? 16. Mam nieprzyjemny zapach z ust, jaka może być tego przyczyna? 17. Czy konieczne jest prześwietlenie, żeby prawidłowo leczyć ząb kanałowo? 18. Moje zęby nie lubią jabłek, - dlaczego? 19. Nie mogę dostać dobrej pracy ? czy możecie mi w tym pomóc? 20. Czy leczenie ortodontyczne służy tylko temu, aby mieć ładny uśmiech? 21. Ząb nie dokucza mi w ciągu dnia, natomiast w nocy ból jest nie do zniesienia? 22. Czy trzeba usuwać "ósemki"? 23. Czy mogę bezpiecznie wybielić zęby? 24. Czy kilkukrotne wykonanie zdjęcia rtg na jednej wizycie nie wpłynie negatywnie na mój stan zdrowia? 25. Czy w gabinecie mogę zarazić się żółtaczką bądź innymi chorobami? 1.Czy znieczulenie może obniżać jakość leczenia? Znieczulenie ma za zadanie w znaczącym stopniu zredukować dyskomfort pacjenta związany z wizytą u stomatologa i wykonywanym zabiegiem. Nie może natomiast wpływać na efekt leczenia i tego nie robi. Wpływa natomiast czasami na sposób leczenia. Przykładem może być leczenie kanałowe, kiedy to w czasie znieczulenia możemy wykonać zabieg ekstyrpacji miazgi (usunięcia jej z kanałów zęba) i czasami jednowizytowo zakończyć całkowicie leczenie. Bez znieczulenia taki zabieg byłby praktycznie niewykonalny (chyba, że pacjent byłby w stanie znieść naprawdę duży ból spowodowany uszkodzeniem mechanicznym miazgi, która jest tkanką wyjątkowo mocno unerwioną). Zadaniem stomatologii jest przede wszystkim profilaktyka bólu, zatem zabiegi w znieczuleniu wydają się być postępowaniem z wyboru. Samo zaś znieczulenie dokładnemu lekarzowi nie tylko nie utrudnia pracy (czyli nie wpływa na jakość leczenia) a wręcz, dzięki spokojnie współpracującemu pacjentowi, przyspiesza i ułatwia zabieg. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 2.Czy warto lakierować zęby? Oczywiście, że tak. Lakierowanie zębów, to nic innego jak egzogenne (zewnętrzne) wprowadzanie jonów fluoru do organizmu. W odróżnieniu od endogennego (tu jony fluoru wprowadzamy do organizmu z pokarmem i płynami) zapewnia kontakt tego cennego pierwiastka bezpośrednio z powierzchnią zęba, co powoduje przebudowę struktury zęba (najpopularniejsze lakiery stosowane w gabinetach to Fluor Protector i Duraphat). Zamiast hydroksyapatytów, które fizjologicznie budują strukturę zęba, pojawiają się fluoroapatyty, które są kilkukrotnie wytrzymalsze na działanie kwasów i bakterii próchnicowych. Lakierowanie powinno się przeprowadzać 2-4 razy w roku. Zabieg ten potrafi zredukować próchnicę nawet o 40 %. Przed wykonaniem fluorowania konieczne jest dokładne oczyszczenie zębów z kamienia i osadu. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 3.Boli mnie ząb przy nagryzaniu? Co to znaczy? Przyczyn może być wiele, ale najbardziej prawdopodobna wydaje się być zaawansowana choroba miazgi. Stan ten wymaga oczywiście jak najszybszej wizyty w gabinecie stomatologicznym i wiążę się z leczeniem kanałowym bolącego zęba. Tego typu reakcja może się pojawiać zarówno w zębach leczonych wcześniej zachowawczo (czyli tych, w których są już jakieś wypełnienia), jak i w zębach z pozoru zupełnie zdrowych (ale drażnionych często skrajnymi temperaturami bądź narażonych na zbyt duży nacisk związany z wadą zgryzu i nieprawidłowymi proporcjami zgryzowymi). Z obserwacji pracy z pacjentami wiemy również, że podobne objawy (choć książkowo zupełnie inne) daje czasem silnie przekrwiona brodawka miedzyzębowa, która silnie reaguje wówczas podczas żucia pokarmów. Stan ten również wymaga szybkiej interwencji lekarza, który zabezpieczy chorą tkankę i nie pozwoli na rozprzestrzenianie się stanu zapalnego dziąsła. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 4.Moje zęby reagują na zimno? Dlaczego? Najczęstrzą przyczyną są obnażone szyjki zębów, które fizjologicznie powinny znajdować się poniżej linii dziąsła i być przez nie osłaniane. Jeśli w obrębie takich miejsc nie znajdują się ogniska próchnicy, to często dużą ulgę przynosi zmiana pasty do zębów, na taką, której skład sprzyja zamykaniu kanalików zębinowych i zmniejszaniu przewodnictwa termicznego, powodującego wyładowania bólowe w miazdze (np. Sensodyne lub zielony Elmex). Jeśli taki zabieg nie przynosi jednak rezultatów, konieczna jest wówczas wizyta u stomatologa, celem profesjonalnego zabezpieczenia narażonego na uraz miejsca. Trzeba również wykluczyć inne możliwe przyczyny, jak np. pękniecie szkliwa, rozszczelnienie wypełnienia lub próchnica wtórna. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 5.Czy dobrze wykonane wypełnienie będę miał 'na zawsze' ? Trwałość wypełnienia to oczywiście dokładność pracy lekarza i jakość materiałów do jego założenia użytych. To jednak również, czego część osób nie bierze pod uwagę, nawyki higieniczne pacjentów w domu. Jeśli więc będziemy utrzymywać higienę jamy ustnej na najwyższym poziomie, myjąc zęby przynajmniej 2- 3 razy dziennie przez 3-4 minuty i nitkując przestrzenie międzyzębowe oraz regularnie, co 5-6 miesięcy, pojawiając się w gabinecie stomatologicznym na wizytach kontrolnych, to możemy być pewni, ze założone wypełnienie będzie zabezpieczało zęba przez długie lata. Czy starczy 'na zawsze' ? Hmm... Trzeba sprawdzić samemu. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 6.Czy można usunąć ząb, którego nie widać? Ząb złamany poddziaslowo? Oczywiście. Proszę się nie martwic i niczego nie bać. Zabieg będzie zupełnie bezbolesny. Jedyne nieprzyjemne doznania, jakich mogą państwo zaznać, to nacisk i dotyk lekarza wykonującego zabieg. W przypadku złamanych głęboko zębów konieczne może być nacięcie i odwarstwienie płata śluzowkowo-okostnowego, a pod koniec zaszycie rany pozabiegowej. Wiąże się to z koniecznością kolejnej wizyty (celem usunięcia szwów) oraz możliwym, odwracalnym obrzękiem w polu zabiegu. Podkreślam natomiast, że jest to zabieg całkowicie bezbolesny. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 7.Czy po leczeniu protetycznym będę miał komfort zbliżony do własnych zębów? To zależy od rodzaju uzupełnienia. Jeśli będzie to odbudowa stała (korony, mosty) to zazwyczaj po kilku dniach użytkowania pacjenci zapominają, ze jest to sztuczna odbudowa i zaczynają traktować tak odtworzone zęby ' jak swoje'. Gdy natomiast konieczne będzie wykonanie odbudowy ruchomej (protezy osiadające ,bądź szkieletowe), to czas adaptacji do nowych warunków w jamie ustnej bywa różny. O ile w przypadku protez szkieletowych pacjenci dość szybko przywykają do nowej konstrukcji, którą użytkują, o tyle przy protezach osiadających czas potrzebny do przyzwyczajenia się i nauczenia 'nowych zębów' może być znacznie dłuższy (chodzi tu o sporą rozległość uzupełnienia oraz grubość płyty protezy akrylowej - z akrylu właśnie wykonane są protezy osiadające). Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 8.Czy warto tak skrupulatnie leczyć zęby trzonowe? Przecież widać tylko przednie? Oczywiście, że warto. Zęby trzonowe służą nam do miażdżenia i żucia pokarmu. Gdyby ich zabrakło (w wyniku zaniedbań w leczeniu) to olbrzymie siły jakie działają w czasie żucia (a jest to około 1 tony/cm2) działałyby nie na zęba, który jest zawieszony w kości na systemie więzadeł zwanych ozębną, które wraz z naczyniami krwionośnymi stanowią rodzaj hydraulicznego zawieszenia, zdolnego przenosić olbrzymie ciężary, a na kość wyrostka zębodołowego - znacznie słabszą i podatną na ucisk. To powodowałoby jej degenerację i zanik. Zanik kości dotarłby w krótkim czasie do rejonu przednich zębów i spowodował ich rozchwianie, a potem wypadanie (bądź konieczność usuwania ze względu na nadmierne rozchwianie i stan zapalny przyzębia). Do tego dołączyłyby się problemy ze stawami skroniowo-żuchwowymi, które na skutek wysuwania się ku przodowi żuchwy (ruch ten byłby spowodowany brakiem kontaktu w bocznej części zgryzu, na skutek utraty zębów trzonowych), byłyby przeciążane. Wiąże się to z bólami promieniującymi do skroni, powodującymi ból głowy porównywalny z migrenowym. To nic przyjemnego. Zapewniam. Dlatego na pewno warto leczyć wszystkie zęby. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski - powrót do pytań - 9.Czy warto leczyć zęby mleczne u dzieci, skoro i tak wypadną? Zęby mleczne to nasze pierwsze zęby. Począwszy od około 6-go roku życia zaczyna się ich wymiana na stałe. Te drugie nie pojawiają się jednak tak znikąd. Przez okres bytności zębów mlecznych w jamie ustnej, głęboko w kości rozwijają się zawiązki zębów stałych. To one rozrastając się i przesuwając ku powierzchni dziąsła naciskają na zęby mleczne, powodując resorpcje ich korzeni, a w konsekwencji rozchwianie i wypadanie. Naciskając na nie, siłą rzeczy kontaktują się z nimi. Wszystkie zatem stany zapalne miazgi zębów mlecznych mogą się przenosić na mieszki zawiązków zębów stałych i powodować ich uszkodzenie, co w perspektywie czasu wiąże się z wyrzynaniem osłabionych, bądź wprost chorych (próchniczych) zębów, które od razu w momencie wyrżnięcia nadają się już do leczenia. Warto zatem zabezpieczać nawet niewielkie ubytki w 'mleczakach', by nie dopuścić u naszych dzieci do dużych problemów z zębami w przyszłości. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski

Gość milka30
oj,cos nie tak skopiowalam :(

Gość milka30
9.Czy warto leczyć zęby mleczne u dzieci, skoro i tak wypadną? Zęby mleczne to nasze pierwsze zęby. Począwszy od około 6-go roku życia zaczyna się ich wymiana na stałe. Te drugie nie pojawiają się jednak tak znikąd. Przez okres bytności zębów mlecznych w jamie ustnej, głęboko w kości rozwijają się zawiązki zębów stałych. To one rozrastając się i przesuwając ku powierzchni dziąsła naciskają na zęby mleczne, powodując resorpcje ich korzeni, a w konsekwencji rozchwianie i wypadanie. Naciskając na nie, siłą rzeczy kontaktują się z nimi. Wszystkie zatem stany zapalne miazgi zębów mlecznych mogą się przenosić na mieszki zawiązków zębów stałych i powodować ich uszkodzenie, co w perspektywie czasu wiąże się z wyrzynaniem osłabionych, bądź wprost chorych (próchniczych) zębów, które od razu w momencie wyrżnięcia nadają się już do leczenia. Warto zatem zabezpieczać nawet niewielkie ubytki w 'mleczakach', by nie dopuścić u naszych dzieci do dużych problemów z zębami w przyszłości. Odpowiedział lek.stom. Karol Górski

Gość milka30
ooo,teraz dobrze :) Jednak mialam racje.piszac ze prochnica z zebow mlecznych moze "przejsc" na zeby stale.... jak wroce to sie odezwe....caly czas jednak mam obawy co do tej narkozy...

Gość emele
moj maz tez mial narkoze , byl wczesniakiem z 32 tygodnia ciazy i tez nie robionu mu zadnych badan, pozniej przetaczano mu krew jeszcze... kurde ja tez bym sie bala, moja mama tez sie bala, a miala juz 5 razy narkoze...i jakos zyje :) i tez tylko wywiad i ogolnie zbadana byla

Gość 1111111111111
są gabinety gdzie leczy się dzieciom zęby podając gaz rozweselający,podobno dziecko wcale się nie boi i nawet jak coś go zaboli to ma to w nosie,nie wiem czy w niemczech tak robią ale w Polsce tak,oczywiście trzeba dodatkowo płacic

Gość milka30
Hey Pol godz temu szczesliwie wrocilismy do domu :) Corka pod narkoza byla 1,5 godz a po narkozie spala jeszcze godzinke.przed podaniem narkozy dostala do wypicia plyn,takiego"glupiego Jasia" a te magiczne plasterki,o ktorych pisalam wczesniej,to byly dwa plastry,naklejone w dwoch miejscach,gdzie byla kluta(te plastry znieczulily te miejsce i dlatego corka jak jej wkuli wenflon,wogole nawet nie zareagowla). najgorsze w tym wszystkim jest to ze usuneli jej az 5 zabkow(jeden z tylu,dwie gorne jedynki i dwie gorne dwojki.Ciekawe jak bedzie teraz jadla...Na miejsce wyrwanego tego zabka z tylu,ma wlozona koronke,metalowa :) Ciesze sie ze wszystko skonczylo sie dobrze...tak bardzo sie balam...teraz mala spi ale to jest normalne....mamy za tydz kontrole.

Gość milka30
11111111111111111 W Niemczech tez dentysci stosuja gaz rowzeselajacy tylko ze u mojej corki to nie zdaloby egzaminu,bo za duzo miala chorych zabkow.wydaje mi sie ze lekarze stosuja ten gaz przy takich lekkich przypadkach.

Gość milka30
laboszek dziekuje bardzo:) boje sie troche ,jak corka bedzie znosila bol,kied yprzestanie calkiem dzialac to znieczulenie :( ale juz zaopatrzylam sie w syropy przeciwbolowe.

Gość milka30
laboszek Spac w nocy nie moglam,tak duzo o tym wszystkim myslalam :( Ale mysle ze kazda matka zachowuje sie tak samo,jezeli chodzi o zdrowie dziecka. Lekarka powiedziala zeby zwaracac uwage na to co dziecko je,zeby ograniczyc jej slodkie soki(za slodyczami moje dziecko nie przepada).Mam nadzieje ze nie bede musiala jej juz leczyc zabkow tak "drastyczna "metoda.

Świetnie, że wszystko się udało :) Ale co przeżyłas stresu to Twoje. Tak to jest jak się jest mamą :) Życzę szybkiego pwrotu do zdrowia dla córeczki, żeby ją tam nic nie bolało.

Gość milka30
mama fasolki Dziekuje bardzo za mile slowa :) Corka caly czas teraz spi ale to chyba normalne...

moj synek bedzie mial w przyszlym tygodniu zabieg tyle ze bedzie mial sprowdzane jaderko (w koncu bo juz trzy razy nam przesuwali termin)ale strasznie sie boje tej narkozy i tego ze pewnie tez bedzie tylko wywiad ogolny i zadnych badan