Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giniaminia

Pękła gumka co robić?

Polecane posty

Gość enne
giniaminia nie wiadomo czy to plodny czy nie plodny zalezy jak dlugie masz cykle ?

Gość ja mam soczewki
nie, bardzo młoda nie - 25 lat, po prostu nie przygotowana na taka niespodziankę.

Gość giniaminia
Cały czas się zastanawiam czy gimnastykować się po ten Postinor czy nie jest to konieczne...Koleżanka namawia mnie żebym wzięła parę tabletek Logestu ale ja kompletnie nie wiem, boję się etc.

Gość giniaminia
Cykle mam 29dniowe...Wypada generalnie, że niepłodne mam, rzeczywiście sucha jestem . A tą płukankę to mocno rozcieńczyłam żeby nie była taka "paląca".

Gość enne
Ja na 100% poszlabym po Postinor, chyba ze jestes przygotowana i podobnie jak wczesniejsza kolezanka jestes starsza i mozesz miec bobaska.

Gość enne
ok 29 dniowe, a 2 dni po okresie tzn?? w ktorym dniu cyklu jestes?? Jezeli wczesniej juz pisalas to sorry ale nie doczytalam

Gość giniaminia
Nie jestem przygotowana, mam 21 lat, studiuję-jeśli o mnie chodzi to w sumie nie byłaby taka tragedia ale mój facet zaczął studia dopiero, na których mu bardzo zależy...Wogóle nie wiem jak z tym postinorem-jest sobota i kasy nie mamy za bardzo.

Gość giniaminia
To się liczy chyba od początku krwawienia?To by wypadało, że dziś jestem w 7 dniu cyklu.

Gość blondii
na postinor nie trzeba recepty :) bo placi sie 100% wiec w aptece nie robi to roznicy. jest tez taka tabletka na E.. cos i troche tansza ...ale rowniez skuteczna:)

Gość enne
Poszlabym po Postinor, chyba ,ale to tak osobiscie Ty musisz wybrac to co lepsze dla Ciebie.A pieniazki moze pozyczysz,albo chlopiec pozyczy. Albo poczekaj do konca okresu...ale dla mnie bylyby to 2 tygodnie wypisane z zyciorysu.

Gość giniaminia
Mój facet był w aptece całodobowej i powiedzieli mu, ze Postinor tylko na receptę i że nie ma żadnego innego środka o takim działaniu.

Gość giniaminia
Jezzzuuu ja tez odchodze od zmysłów-wogóle nie spałam, cały czas mi niedobrze z nerwów...

Gość giniaminia
Ale z drugiej strony(może to głupie myślenie) nafaszeruję się tym Postinorem i kasę wydam a może wogóle to nie ma sensu bo mało prawdopodobne że zajdę jak juz w/w: 1. Jestem 2 dni po okresie. 2. Facet pryskał juz po raz drugi czyli trochę lepiej. 3. Prezerwatywa miała środek plemnikobójczy 4. Zrobiłam jakąs octową płukankę na zabicie plemników-gdzies wyczytałam.

Gość blondii
dokladnie to jest jest to Escapelle i kosztuje jakies 56 zł. (przynajmniej tak bylo w pazdzierniku :p ) a na ulotce jest napisane :To metoda, którą należy stosować przy niezabezpieczonym stosunku płciowym lub w przypadku ,gdy zastosowana metoda zawiedzie np. prezerwatywa pęknie lub zsunie się. wiec nie tylko Postinor do tego sluzy - lec do apteki :)

Gość enne
Te dwa dni po okresie moga byc dla Ciebie zbawieniem,albo moga tez byc... (nie wiem jak to nazwiesz) Ale wez pod uwage jak przez te stresy Ci sie przyspieszy owulacja i bedziesz ja miala np. 11 dc to juz jest mozliwosc wiec dla mnie najlepszym wyjsciem byloby kupienie Postinoru nizeli czekanie na przychylnosc losu.

Gość giniaminia
Wyczytałam coś takiego na portalu medycznym i wsumie to chyba mogłabym się zastosowac bo w ciąży jeszcze nie jestem, więc do uszkodzenia płodu nie powinno dojść a pewnie zahamuje to co trzeba: "Lekarze radzą, że w nagłych przypadkach można wykorzystać dotychczasowe antykoncepcyjne doustne pigułki hormonalne (w Polsce - np. Gravistat, Ovidon, Microgynon, Rigevidon, Marvelon, Mercilon, Cilest, Diane 35, Femoden, Minisiston, Triguilar, Triregol; na Zachodzie - np. Alesse, Trivora, Levora, Triphasil) i użyć ich zwiększonej dawki, która spełni rolę antykoncepcji awaryjnej."

Gość ehh.....
No od myślenia to na pewno ewentualna ciąża Cię nie ominie... Sorry, ale przy gumkach to warto miec awaryjną recepte na Postinor bez daty w szufladzie... no, ale to jeszcze do lekarza trzeba by chodzić:/ Ja bym się nie zastanawiała nad prawdopobieństwem wpadki/chyba, ze matematyke studiujesz i sobie chcesz sprawdzić na własnej skórze rachunek prawdopodobieństwa/ tylko szukała ginekologa i biegla po recpete.. Dziecko jest o wiele droższe w utrzymaniu niż tabletki... Porażające...

Gość mialam podobnie85
nam tez pekla w tamtym roku gumka w sobote w nocy.W niedziele rano zadzwonilam do lekarza prywatnego i powiedzialam ze potrzeba mi jest recepta i czy mnie przyjmie,zgodzil sie ,w niedziele w poludnie przyjal mnie w gabinecie ,5 minut roboty ,wypisal recepte,zaplacilam 50 zl po czym udalismy sie do apteki i kupilam postinor 72 zl.Razem wychodzi niezla sumka ale coz...dziecko jest drozsze. Takze idz do gina prywatnie,nawet cie nie bedzie badal oprzeciez a tak to odejdziesz od zmyslow. Pozdrawiam.

Gość giniaminia
Dobra. Wzięłam w południe 2 tabletki Logestu ale i tak to moich obaw nie zmniejszyło więc zdecydowaliśmy się jednak na Postinor, tyle że udało się go załatwić po znajomości od farmaceuty. Zaraz łyknę jak Miś przyniesie.

Gość giniaminia
I myślicie, że jak wezmę Postinor po ok 17 godz od stosunku to będzie ok?

Gość giniaminia
Dobra wzięłam Postinor wczoraj o 18:45, następną tabletke o 06:45, czuję się dobrze. Choć martwi mnie , że jestem tam trochę...mokra.

Gość mialam podobnie85
to czy sie udalo czy nie to tak na prawde 50 %,postinor nalezy wziac jak najwczesniej od wypadku ale do 72h ,bo potem skutecznosc jest bardzo malutka.Teraz nie martw sie na zapas,za jakies dwa tygodnie mozesz zrobic sobie probe ciazowa beta hcg w laboratorium i bedziesz pewna wtedy na 100%. Co ma byc to bedzie,znam pary ,ktore mimo postinoru zaszly w ciaze ale przynajmniej bedziesz miala swiadomosc ,ze zrobilas wszystko co jest mozliwe i nie bedziesz sobie pozniej wyrzucac, ze czegos tam nie zrobilas

Gość ekspert antykoncepcji PO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.