Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kittkaa

ALERGIA POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość kittkaa

Dziewczyny piszę ponieważ potzrebuje pomocy, mój chłopak ma chyba alergię ale nie wiemy na co????? Był u okulisty, dostał kropelki, ale one nic nie pomagają, chciałabym mu pomoc ale zupełnie nie wiem od czego to może być i jak się tego pozbyć albo co mu podać... Objawy sa takie,ze: -katar -kichanie -łzawienie , swędzenie oczu, oczy są zaczerwienione opuchnięte, ale to myśle ze od ciągłego ich drapania bo mowi ze strasznie swędza i ma uczucie takiego piasku w oczach..... Czy któras z was miała moze cos takiego i wie co w takiej sytuacji robic Prosze pomózcie Kittkaa

Gość 000
niech zrobi testy i wtedy sie dowie na co jest uczulony, dobrym lekiem jest zyrtec, ale na receptę wiec i tak musi isc do lekarza.

Gość kittkaa
Problem polega na tym, ze teraz podobno w okresie pylenia nie mozna robic testów tak powiedził lekaz , który wypisał skierowanie do alergologa.

Gość 000
niech pije wapno, powinno troche pomóc

Gość kittkaa
Pije wapno, dostał juz trzecie kropelki i to nic nie pomaga. A najgorsze jest to, ze tak strasznie puchnie twarz i oczy. Tak sie zastanawiam czy to alergia czy może przeziębienie? Ale myśle o pyłkach trawy- dzis kosił, wczesniej był na powietrzu, wiec to może byc chyba alergia.????

Gość 000
na pewno alergia, jesli nie mozna teraz robić testów, to niech lekarz mu przepisze jakies leki

Gość kittkaa
I to jest ciekawe, bo dostał leki, wybrał tabletki dostał krople do oczu szt. 2, bo jedne zamienione na drugie, a dzis dostał jakies nowe krople do oczu podobno silne, no ale zobaczymy czy te pomoga bo biedaczysko usnęło. Nawet babci metoda nie pomaga czyli rumianek na opuchnięte oczy.

Gość a nie może spróbować
leków na alergię dostępnych bez recepty? może przyniosą mu ulgę? Alerzina, Allertec itd.

Gość rumianek tylko pogorszy
sprawę

Gość niech idzie do alergologa
bo takie podstawowe testy (trawa, chwasty, drzewa) powinni mu zrobic od reki, nawet jak pyli (ja tak mialam, inaczej pewnie bym sie udusila...). alergolog mu powinien przepisac jakies leki, a jak okres pylenia minie, to mu zrobia bardziej szczegolowe testy i ew. skieruja na odczulanie. i raczej niech nic nie bierze sam przed alergologiem, bo to moze dac bledny wynik podczas badan.

Gość trawa
teraz bardzo pyli trawa. Twoj chłopak ma takie same objawy jak moje. Jestem uczulona na pylki traw od wielu lat. Z lekow na receptę dobrze dziala Clarinase a do oczu krople Polcrom. Bez recepty Loratadyna, inne mnie usypiaja. A z domowych sposobów: niech owinie grubo kostki lodu i przyłoży do oczu i nosa - na pewno pomoze i jeśli to faktycznie trawy to proponuje wycieczkę do iglastego lasu, tam przyjdzie chwila wytchnienia. A z testami lekarz ma racje - dopiero pozna jesienia

Gość kittkaa
rumianek tylko pogorszy sprawe ????????????????????????? A bez recepyt dostał też krople do oczu przeciw alergiczne cusicrom.

Gość Malinaaaa
O ile sie nie myle, to Zyrtec mozna kupic bez recepty. Ja wlasnie biore. Bylam kiedys u alergologa (wyslal mnie laryngolog, bo ciagle mnie bolaly zatoki i gardlo, antybiotyki nie pomagaly,ale pomagaly leki na alergie), obejrzala mnie, malpa, zza biurka i powiedziala,ze testow robic nie bedzie, bo kazdemu cos wychodzi. A po paru latach mi sie wszystko nasililo!!! Mialam niedawno ogolne badanie krwi (tylu lekarzy mi sugerowalo,ze mam alergie a nikt nie raczyl o tym badaniu poinformowac). Badanie jest na IgE, mi wyszedl jakis kosmiczny wynik, czyli alergia jest tylko brakuje szczegolowych testow. Faktycznie, powinno sie szczegolowe testy robic np zima, poza okresem pylenia. a ta lekarka- alergolog - ponizej wszelkiej krytyki sie zachowala, bo teraz naprawde bardzo cierpie z wpowodu tej alergii. Wystarczylo glupie skierowanie na badania, chocby na to ogolne (wtedy zima byla). Jak sprawdze jej nazwisko, to ja dodam gdzies do czarnej listy. na dodatek krytykowala laryngologa, skad on niby wie ,ze mam alergie. ano wie, bo tylko takie leki mi pomogly i mowil,ze obrzek sluzowek jest typowy dla alergii. A ona nawet nie raczyla ich tak jak mnie potraktowala. Ja raz bylam na granicy astmy.

Gość trawa
I niech idzie szybko do alergologa (moze prywatnie?) Nieleczone silne objawy alergii moga wywolac ataki astmy! Wiem bo przerabiałam

Gość Malinaaaa
Moral jest taki, ze isc do poleconego lekarza i to najlepiej prywatnie, zeby nie splawil. Do badanie IgE tylko pobieraja krew. Pozostale badania mozna zrobic pozniej, poza sezonem. I nie zrazac sie, lekarz nie ma prawa wmawiac pacjentowi,ze ten sie nie kwalifikuje do badan czy leczenia jak nawet nie zbada dobrze. Nawet jak nei jest to alregia to warto ja wykluczyc.

Gość trawa
po prostu kupcie lek przeciwhistaminowy jesli zadziala - wiadomo ze alergia. A na co, to juz mozecie bezpiecznie czekac do jesieni i testow :)

Gość kittkaa
Do alergologa ma skierowanie dopiero na 23 czerwca. A patrząc na niego to sie wykończy do tego czasu. Był taki jeden dzięn, ze jak sie rano obudził nie mogl oczu otworzyc takie zaropiałe i opuchniete no i urlop na żądanie. Nie widze tych tabletek, ale okulistka dała mu krople: FLOXAL i dziś dostał LOTEMAX czytając o nich to jakos nie bardzo widze czy są one na alergie ?????

Gość kittkaa
Trawa a powidz mi czy Ty to miałas ciągle czy z takimi przerwami tzn. te objaby osłabiały się a po kilku dniach np. znów "wysyp"??? Malina, a wiesz czy takie badanie można wykonać w laboratorium, mamy niedaleko takie prywatne wiec moze by się udało. A tak o lelarzach to oni sa specjalisci nie ma co, daja te leki bo chyba dostaja kase i tak do końca czy to alergia czy zapalenie spojówek to daja ten sam lek, nawet ja idzie sie prywatnie.

Ja też miałam podobny problem: napuchnięte powieki i swędzące, łzawiące podrażnione oczy, twarz napuchnięta - pomógł mi alergolog, bo to poprostu alergia. Na początku przepisała mi silniejsze leki na recepte, aby zwalczyć stan zapalny. oczywiście przepisała mi również loratadyne- można ją kupić w każdej aptece bez recepty - cena około 11zł. Gdy najgorsze minęło, tj. po około miesiąca czasu mogłam zrobić testy alergiczne ( podczas robienia testów trzeba co najmniej na tydzien nie przyjmować leków na alergie). Ja radzę na dzien dzisiejszy nie czekać do poniedziałku tylko iść jutro z rana do apteki i kupić coś na alergię np. loratadyne, claritine itp plus calperos (zamiast wapna), bo działa silniej.

Gość kittkaa
nowa_kafe własnie sobie czytam o loratadynie i z tego co mi dziewczyny pisały jest bez recepty wiec chyba po raz kolejny odwiedze apteke.

Gość kittkaa
Mam nadzieje, ze to pomoze kupilam loratydyne i dałam mu, ale opuchlizna na oczach jest jeszcze wieksza niz byla. I to mnie jeszcze gryzie? ten lek zbije ta opuchlizne? Aaaa dostałam zamiennik loratadyne - ALERTIC bo pani w aptece niemiała, powiedziała, ze skład jest ten sam.

Gość kittkaa
Poprawiam kupiłam ALERIC.

mi pomaga Cirrus...jedna tabletka dziennie i objawy z głowy

Gość kittkaa
Cirrus?? Jak Aleric nie pomoże to bedziemy testowac nastepny lek:) Powiem Wam, ze jak poszłam do apteki i porosiłam o pomoc, to nie wiem czy natrafiłam na złe dni pani farmaceutki ale odpowidziała mi, że tak bez konkretnej recepty to ona mi niczego nie sprzeda bo takie leki ta sa na recepyt. A tu weekend wiec do lekarza nie ma szans, a człowiek może sie z bólu zwijac i nikt mu nie pomoże. Dziekuje Wam za rady. Przynajmniej na dzis, jutro napisze czy jest poprawa bo mam nadzieje , ze bedzie.

Gość tomcio-alergia
Powiem , ze do wszystkiego idzie przywyknąć. Ja już miałem testy, 3 razy odczulanie i nic to nie pomogło. Po zyrteku " nie żyję" tylko śpię nie idzie normalnie żyć, a do tego jeszcze muszę jeździć samochodem. Inne leki mi nie działają. Nie sprawdzałem tych "nowych" reklamowanych wynalazków Wpuszczam krople po 2-3 razy dziennie i patrzę kiedy będzie padało, wtedy ulga. Na basenie też mam spokój. Jeśli można coś doradzić to w samochodzie z klimą powinno być lepiej bo ma filtr przeciw pyłkowy, albo na basenie. Jeśli twój chłopak ma takie silne objawy to współczuje, ale teraz kwitną trawy, więc jak ci już doradzali do lasu sosnowego na spacer. Będzie przyjemne z pożytecznym zwłaszcza że niedziela. Pozdrawiam.....

Gość kittkaa
Tomcio-alergia Jakie kropelki wpuszczasz? Wczoraj w nocy dostał ta tabletke (loratadyne)Aleric i niby troche mniej jest opuchniety, ale nadal wyglada jakby od kogos oberwał. I zaczynaj go swedziec oczy. Na okłady z kostkami lodu nie chce sie zgodzic. Czy jest może coś co złagodzi lub wykluczy to swedzenie.

Gość akubio
picie wapna pomaga

Gość _hehe
a czy Twój chłopak, oprócz swędzenia i opuchlizny ma też zaropiałe oczy?

Gość kittkaa
do _hehe ma również zaropiałe oczy

Gość _hehe
no, jeśli ma zaropiałe, to może do alergii dołączyło się bakteryjne zapalenie spojówek i pogorszyło sprawę. ja mam alergię i oczy mnie swędzą i pieką, ale nigdy nie ropieją. na uczulenie pomagaja mi leki typu allertec czy aleric, u Twojego chłopaka też powinny złagodzić objawy, ale jeśli ma również bakteryjne zapalenie spojówek, to potrzebne będą krople z antybiotykiem - może to któreś z tych co przepisał mu okulista?