Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asiulinek1989

Co mi jest ? czy to moze byc gruźlica ? pomóżcie

Polecane posty

Gość Asiulinek1989

Witam ! mam 18 lat i od okolo 2 tygodni utrzymuje mi sie ostry kaszel. na początku był suchy teraz jest raczej mokry chociaz zdaza sie tez suchy. najgorszy kaszel jest rano i wieczorem. oprocz kaszlu występuja bole po lewej stronie plecow mniej więcej pod lopatką. pozatym nic mi nie jest(tzn nie mam temperatury, kataru, osłabienia..) tydzień leżałam w łóżku. bylam u lekarza. przepisał mi tabletki BACTRIM PLUS, syrop na kaszel - drosetux i tabletki - Loratan. Na początku przeziebienia wystepowala tez lekko podwyzszona temperatura (okolo 37 stopni). ktora jednak spadla i teraz jest w normie (36,6-36,7). jednak kaszel nadal sie utrzymuje i mimo brania leków zapisanych przez lekarke nie ustępuje. Czy wiecie co to moze byc za choroba ? lub znacie jakis sposób na pozbycie się kaszlu? prosze o odpowiedzi na maila -> asiunia-123@o2.pl Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Gość bole w plecach
oznaczaja , ze cos mozesz miec z plucami . lekarz powinien skierowac sie na zdjecie pluc. domagaj sie tego.

Gość rose81
2 tygodnie kaszlu to jeszcze nie powód żeby podejrzewać gruźlicę. Ale dla spokoju i wykluczenia jej musiałabyć zrobić rtg płuc, ewentualnie w zależności od zdjęcia próbę tuberkulinową, badanie BK i spirometrię, ale to tylko wtedy jakby na zdjęciu cos wyszło. Mi wyszły małe zmiany, ale po szczegółowych badaniach m.in. tomografii płuc okazało się, że to tylko zrosty po przebytym zapaleniu płuc.