Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Backspace

Wysoka INSULINA - co teraz ??

Polecane posty

Gość Backspace

Własnie dowiedziałam się telefonicznie, że mam złe [ wysokie] wyniki insuliny. Jeszcze nie byłam u lekarza, termin dopiero na lipiec.... Możecie mi powiedzieć co to dla mnie znaczy ?

Gość to cukrzyca
a jaki masz poziom ?

Gość kaktusinska
oj nnie wiem, lekarz byl chyba zajęty bo tlyko mi powiedział że pierwszy wynik za wysoki, drugi także i wyznaczyl wizyte...tak wszystko na szybko

Gość to cukrzyca
do 100 jest to norma powyżej niestety cukrzyca

Do wizyty u lekarza możesz zmienić dietę , to powinno też trochę zmiejszyć poziom cukru . Po 18 już zupełnie nic nie możesz jeść , ogranicz tłuszcze i słodycze , zacznij sie więcej ruszać bo wtedy spalisz cukry . więcej warzyw i owoców ..chociaż z owocami bez przesady do oporu to tylko grejfruty można jeść . Posiłki w małych ilościach ale częściej ...nie wpadaj w panikę bo stres nie jest wskazany a z tą chorobą sie normalnie zyje .

Gość ktoś tu pomylił
poziom insuliny z poziomem glukozy. Są to sprawy powiązane ze sobą, ale jednak to nie to samo.

Gość Backspace
ktoś tu pomylił ---> czyli to nie jest cukrzyca ? bo juz nie wiem :(

Gość ktoś tu pomylił
Diagnoze postawi lekarz na podstawie szeregu badań. Ja nie jestem lekarzem, ani nie znam wyników ;) Termin na lipiec? Czy miałaś tez robione badanie na cukier? Gdybys miała cukrzyce to nie sądzę żeby lekarz świadomy tego kazał czekać miesiąc z wizytą, ale kto wie.. Wysoki poziom insuliny może oznaczać chyba wczesną faze cukrzycy typu II, ale zazwyczaj oznacza po prostu dużą ilość spożywanych węglowodanów. We właściwej cukrzycy insuliny jest za mało i zmusza sie organizm różnymi sposobami do jej wytwarzania, lub po prostu się ją podaje. Wysoki poziom insuliny korzystny w żadnym wypadku nie jest, uważa się że insulina jest toksyczna. Bezpieczne chyba będzie ograniczenie produktów powodujących duży wzrost poziomu insuliny. Podkreślam, że to wszystko jest gdybanie, bo danych bardzo mało.

Gość Backspace
cukier : mialam robiana krzywa cukrowa 0 minut - 4.4mmol/l 120 minut - 8.9mmol/l

Gość kilcia
Do beckspace Ja też mam za wysoką insulinę. Z tego co wiem to hiperinsulinizm (właśnie za wysoka insulina) powstaje na skutek spożywania produktów o wysokim Indeksie Glikemicznym. Także chcąc zmniejszyć poziom insuliny powinnaś jeść produkty zawierające niską zawartość cukru (polecam dietę Montiniaka- nie jestem pewna jak to się pisze). Zamiast chleba białego(90 IG) zjedz chleb razowy (55 IG). Czy masz dodatkowo problemy z nadwagą? Jeżeli tak to ta dieta na pewno trochę pomoże. A co do cukrzycy, to raczej jej nie będziesz miała(chyba,że ktoś z rodziny choruje-wtedy prawdopodobieństwo cukrzycy jest większe).