Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zosia999

solarium-pytania...

Polecane posty

Gość zosia999

wybieram sie do solarium ale mam problemy z cera (czasami wyskoczy mi jakas krostka0 i na dodatek mam piegi i tak sie zastanawiam czy to cale opalanie twarzy w solarium nie wplynie jakos niekorzystnie na cere,a piegi beda bardziej widoczne jak od normalnego slonca czy cera sie ujednolici? prosze o rady!:)

Gość zosia999
to wiem, nawet sobie pina colade kupilam zeby szybciej efekt uzyskac;) ale co z twarza i piegami?

Gość wyostrzy piegi
i będą bardziej widoczne i ogóllnie będzie ich więcej - tak samo jak na słońcu

Gość Prawdy i mity o solarium
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,56373,3955706.html Choć wiele osób walczących z trądzikiem, po opalaniu, także w solarium, w pierwszym momencie obserwuje poprawę stanu cery, jest to rezultat chwilowy. Naukowe badania potwierdzają, że promienie UVA zwiększają liczbę zaskórników, a co za tym idzie - pryszczy. Wysuszona promieniami UV skóra zaczyna produkować więcej łoju, który zatyka pory, przez co łatwiej tworzą się krosty (nawet ropne). Tak więc w ostatecznym efekcie stan skóry się pogarsza. Są osoby, którym po prostu nie wolno korzystać z solarium. Na ogół są to wszyscy ci, którzy z różnych powodów powinni również unikać opalania się na słońcu. Czyli osoby z bardzo jasną karnacją, z dużą ilością przebarwień i znamion, chorujący na serce, nerki lub tarczycę, epilepsję, cukrzycę lub gruźlicę i inne poważne choroby przewlekłe, rekonwalescenci, osoby, które niedawno przebyły operację. Opalania sztucznym słonkiem powinni się też wystrzegać zażywający leki światłouczulające (antykoncepcyjne, antydepresyjne, przeciwgrzybicze, z wyciągiem z dziurawca, a nawet po prostu zwykłą aspirynę), chorujący na grzybicę lub opryszczkę, trądzik. Korzystać z łóżek opalających absolutnie nie mogą kobiety w ciąży, nie tylko zaawansowanej, ale również w pierwszych tygodniach. Unikać solarium powinniśmy także wtedy, gdy mamy świeże rany i blizny lub jesteśmy tuż przed lub po depilacji woskiem. Sztuczne opalanie nie służy też osobom mającym problemy z rozszerzonymi naczynkami.