Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość impresja*

czy jesli firma upada podczas brania zasiłku wychowawczego to sie go traci?

Polecane posty

Gość impresja*

Gość impresja*

Gość impresja*
??

Gość wydaje mi się że nie
przecież zasiłek płaci Ci ZUS a nie firma

Gość wielka szkoda
tak

Gość avero
a jest wogole jakis zasilek wychowawczy płacony przez Zus?

Gość impresja*
placi mops

Gość avero
a mops to wiem ale ktos tu mowi o zusie.

Po upadku firmy traci sie zasiłek wychowawczy ,niestety musisz byc gdzieś zatrudniona,musi ci ktoś udzielić urlopu wychowawczego ,jeżeli firma upada tracisz wszystkie świadczenia.

Gość impresja*
dzieki za info-a wiesz moze jak długo musi trwac to zatrudnienie?czy musi to byc 6 m-cy czy wystarczy 1 m-c?

Chodzi ci o uzyskanie prawa do urlopu i zasiłku?Musisz mieć umowę o prace najlepiej na czas nieokreślony lub co najmniej na 3 lata.czyli na czas trwania świadczenia.

Chodzi ci o uzyskanie prawa do urlopu i zasiłku?Musisz mieć umowę o prace najlepiej na czas nieokreślony lub co najmniej na 3 lata.czyli na czas trwania świadczenia.

Jeśli zakład zawiesi działalność w trakcie trwania urlopu ,możesz zatrudnić się winnej firmie ,ważne żebyś miała ciagłość ,wtedy nie stracisz świadczeń.

Gość impresja*
jestem na urlopie wychowawczym-pobieram zasiłek wychowawczy własnie zadzwonił mi szef ze przepisuje zakład pracy z siebie na zone i ze musza mnie zatrudnic na miesiac-jak to bedzie wygladało?brałam ten zasiłek przez rok-został jeszcze rok

Gość impresja*
krwawa manka szef moze mnie przyjac -tylko kwestia ile musze przepracowac-bo miesiac to podobno za mało zeby wrocic na zasiłek-rzekomo musi to byc od nowa przepracowane 6m-cy

Żona musi podpisać z tobą nową umowę od dnia w którym ona przejmuje firmę musisz załatwiać wszystko od nowa ,zaświadczenia z Zus o płatności składek,zaświadczenie od pracodawcy ,udzielenie ci na pismie urlopu.

Bzdura,jeżeli nie będziesz miała ani dnia przerwy to nadal będziesz na zasiłku,jeżeli natomiast przerw wyniesie więcej niż 1 dzień ,wtedy będziesz musiała przepracować pół roku.

Gość impresja*
jejku -wielkie dzieki-bo juz zachodziłam w głowe jak to bedzie-dziekiuje za wyjasnienia

Nie daj sobie zamydlić oczu ,że nie ma czegoś takiego u mnie sie o ministerstwo oparło i wyjaśniłam ,ze jest taki przepis ,te stare księgowe to niewiele wiedza przez takie prukwy straciłabym półtora roku zasiłku. Pozdrawiam.

Gość impresja*
tylko ze im tez chodzi zeby sie zus nie przyczepił czy cus i mowił mi ze na m-c by mnie zatrudnil moge zaczac prace u nowego pracodawcy(jego zony)od razu ood urlopu wychowawczego?

Może4sz ale musisz mieć ciagłosć np dostajesz wypowiedzenie 20 czerwca i musisz nową umowę podpisać 21 czerwca,wtedy sie uda.

Gość impresja*
mi tez:)

Gość impresja*
jeszcze Cie podrecze-a nie masz tego przepisu?bo skoro oparło sie to az o ministerstwo to nie była taka prosta sprawa?

Gość impresja*
bo nie wiem cz dobrze rozumiem podpisałąs druga umowe i od razu bylas na wychowawczym?bez zadnego przepracowanego dnia?

Jeśli masz ciągłość w zatrudnieniu to nie musisz pracowac przez pół roku i kontynuujesz urlop wychowawczy natomiast jeśli przerwa będzie dłuzsza niż 1dzie musisz przepracować pół roku żeby nabyć prawa do wychowawczego,przepisu nie mam bo dzwoniła pracownica z Mops i to do nich przyszła odpowiedż z ministerstwa,ale tai przepis jest i jest to zgodne z prawem mogę cie zapewnić.Moja rada jest aby do MOPSU w twojej miejscowości i trochę popytać pracowników,nie daj sie spławić niech sprawdza przepisy a jeśli trzeba niech zadzwonią do ministerstwa ja tak zrobiłam.

Gość impresja*
ok-dziekuje za wszystkie cenne informacje-bardzo mi sie przydaly ale dobrze rozumiem ze np jesli 30.06 odbieram swiadectwo pracy z miejsca A i 31.06 zaczynam prace w miescu B to rozumiem ze mam ciagłosc ale nie zabardzo kumam jak moge rozpoczac prace w nowym miejscu od razu od urlopu wychowawczego??