Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ja tylko pytam...

!!!!!!proszę o szybką pomoc-odmiana nazwiska!!!!!!!

Polecane posty

Witam wszystkich! Mam prośbę, powiedzcie jak odmienić nazwisko Żyła? Tzn. jak piszę Sz.P. Annę i Piotra ... to jaka powinna być forma? Proszę o szybką odpowiedź.

Gość żyła nieżyła
ja bym zostawiła Żyła

Gość zależy czy odmieniają
swoje nazwisko czy nie...najbezpieczniej wpisać po prostu ŻYŁA bez odmiany

Gość głupias ty
Raczej nieodmienne.

Gość paszczucha
to sa państwo żyłowie, więc państwa żyłów

Gość eeeeeeeeeeetam
Nie odmieniaj. Napisz Żyła i już. Ja też mam dziwne nazwisko po mężu i zawsze dziwię się jak ktoś go spolszcza albo wymyśla od niego liczbę mnogą

dzięki za odpowiedzi. Ale jest zamieszania z tymi nazwiskami... Moja mama też mi mówi że Żyłów, ale np. nazwisko Śliwa sie nie odmienia na państwo Śliwowie, a podobna konstrukcja...:O tyle że jak napiszę Sz.P. Annę i Piotra Żyła to też jakoś dziwnie. Dlaczego ja na polonistykę nie poszłam hehe

Gość paszczucha
http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3249/idc/7/ Zasady pisowni i interpunkcji 62. ODMIANA NAZWISK. UWAGI OGÓLNE Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać. Wybór odpowiedniego wzorca odmiany zależy głównie od: 1) płci właściciela, 2) jego narodowości, 3) zakończenia nazwiska (może chodzić albo o zakończenie fonetycznej formy nazwiska, albo o zakończenie tematu).

Gość paszczucha
a jak jest od sliwa ? sliwowie przecież nieprawidłowo będzie , jak napiszesz "żyła" wpisz w google odmiana nazwisk i tam znajdziesz, jesli masz jeszcze watpliwosci

Gość eeeeeeeeeeetam
niektórzy nie życzą sobie odminiania ich nazwisk. Jeśli juz jesteś za taką odmianą to dla przykładu odmień mi nazwisko Wetesco. I zobacz co za dziwoląg z tego wyjdzie :-(

no właśnie moja koleżanka ma na nazwisko Śliwa i nie odmienia... Najgorszy problem z małżeństwami, bo jak bym pisała Sz.P. Piotra to wiadomo, że napisałabym Żyłę. Teraz już sama nie wiem.

Norma językowa każe odmieniać nazwiska. Nie ma mowy o żadnym spolszczaniu, przecież nazwisko jest polskie aż do bólu. Może niezbyt ładne, ale tym bardziej należy je traktować normalnie, jak każde inne. To nazwisko nie powinno przysparzać problemów. Pozostawienie go w mianowniku byłoby niezręcznościa\ą

specjalnie napisałam smsa do siostry polonistki... jak odpisze to dam Ci znać :) chyba że wczesniej wypowie się ktoś kto będzie wiedział na 100% :)

z obrady rodzinnej w domu narzeczonego wynika, że najbezpieczniej będzie napisać Annę i Piotra Żyłę. I tak napiszę, bo nie możemy się z \"nosicielami\";) nazwiska skonsultować. Szoda, że to nie koniec moich potyczek z nazwiskami, bo wcale nie wydaje mi się oczywiste, by nazwisko Majda odmienić na Majdów, jakoś tak dziwnie... Ale jakoś dam sobie radę, dzięki za odpowiedzi i pozdrowienia dla Was!

Gość paszczucha
Nie odmienia się nazwisk obcych, które ze względu na ich formę nie dadzą się dopasować do polskich wzorców deklinacyjnych, np. Hugo (czyt. igo, akcent na ostatniej sylabie), Dubois (czyt. dibua), Nehri, Dimitrescu. ale Nazwiska polskie i inne słowiańskie zakończone na -o odmieniają się tak samo jak nazwiska zakończone na -a, np. Kościuszko, Kościuszki, Kościuszce, Kościuszkowie; Szewczenko, Szewczenki, Szewczence, Szewczenkowie. Natomiast niesłowiańskie nazwiska zakończone na -o odmieniają się według wzoru deklinacji męskiej, np. Picasso, Picassa, Picassowi nie wiem, jak jest, jak - tak jak tu - jest końcówka "sco" , a wymawia się "sko" - czy to bedzie wetesców , czy wetesków

Gość nic prostszego
Sz.P. Annę i Piotra Żyłów (tak jak Kowalików, Puchałów itp.)

Gość eeeeeeeeeeetam
to odmień mi nazwisko Jasny, albo Kusy. Niby polskie "aż do bólu" jak to ktoś napisał. Czyli jak będzie małżeństwo o takim nazwisku, to będzieśż pisać....? Jaśni, Kisi?

Gość eeeeeeeeeeetam
no tak państwo Jasnowie. Ciekawe jak to się ma do ich nazwiska :-)

no to już wiem, strasznie dziękuję Ci Gosssienka. Pozdro dla Ciebie:) Tak więc pewnie od Majda będzie Majdów, choć brzmi dziwnie. Jeszcze raz dzięki:)

Gość eeeeeeeeeeetam
oj przecież tak, to każdy głupi potrafi. Jak napiszesz np Państwo Anna i Jan Kuowie, Kusi, czy jak. Mnie się wydaje, że Anna i Jan Kusy, czy tam Jasny i odmieniać tego nie należy

Gość eeeeeeeeeeetam
kurcze, nie pytam kogo zapraszasz tylko adresuję list na przykład i pisze Państwo Anna i jan K....?