Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ja tylko pytam...

!!!!!!proszę o szybką pomoc-odmiana nazwiska!!!!!!!

Polecane posty

Gość paszczucha
od majda będzie majdów Zasady pisowni i interpunkcji 62. ODMIANA NAZWISK. UWAGI OGÓLNE Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać. Wybór odpowiedniego wzorca odmiany zależy głównie od: 1) płci właściciela, 2) jego narodowości, 3) zakończenia nazwiska (może chodzić albo o zakończenie fonetycznej formy nazwiska, albo o zakończenie tematu). z tego rozumiem, że będzie państwo jaśni i państwa jasnych

Gość do eeeeeeeeeeeetam
przeczytałam każdy z twoich wpisów na tym topiku. Ani razu nie masz racji! Powalajace! Nie wiem jak można zabierać głos, mając tylko bzdury do powiedzenia.:o

Gość eeeeeeeeeeetam
no chyba nie za bardzo Jaśni skoro pani nazywa się Jasny a nie Jasna

Gość eeeeeeeeeeetam
no sory, niby dlaczego mówiśz, że bzdury piszę. Akurat mam znajomych o tak dziwnych nazwiskach i zawsze szlag ich trafia, jak w ten sposób odmieniane są ich nazwiska. To, że masz inne zdanie na ten temat, nie oznacza wcale, że masz rację. Ale skoro wiesz lepiej, to trudno...

Gość do eeeeeeeeeeeetam
nie chodzi o moje zdanie, tylko o zasady polszczyzny. ktoś podaje zasadę, a ty na to, że dla ciebie to dziwne i że tobie się wydaje inaczej...

własnie, w wypadku takich nazwisk jak kusy i jasny piszesz kusych, jasnych ale własnie np na kopercie nie odmieniasz... znowu sms do siostry... teraz z czystej ciekawości.

Gość paszczucha
nie wiem, ale co do tych jasnych i kusych , to jedyna paralela , jaką widzę , to do przymiotnika, zresztą to jest przymiotnik jako słowo i jakkolwiek głupio to brzmi, to państwo jasni i państwo kusi , a nie jasnowie i kusowie no chyba że jest inna zasada jeszcze szukam po internecie i nic nie znajduję

Gość paszczucha
chodzi mi oczywiscie o mianownik bo to , ze tego nie potrzebuję na zaproszeniu, nie zmienia faktu, że chętniem bym sie dowiedziała , jak jest prawidłowo

no właśnie podobno można napisać jaśni i kusi ale w tych przypadkach mozna równie dobrze zostawić kusy.

Gość to proste
Wystarczy wpisać do googla "żyłów" i już wskakuje m. in. taki tekst: "Hey Witam wszystkich Żyłów. Ja nazywam się Kamil Żyła mieszkam w ... Familia Żyłów z której ja pochodzę mieszka w Tarnowie Opolskim jest to dość liczna..." itd. Więc chyba Żyłów. W końcu oni sami najlepiej wiedzą :)

Gość grochh
"Nie odmieniaj. Napisz Żyła i już. Ja też mam dziwne nazwisko po mężu i zawsze dziwię się jak ktoś go spolszcza albo wymyśla od niego liczbę mnogą". Sorry, ale jeżeli dla Ciebie to jest dziwne nazwisko... Może jeszcze mi napiszesz: DZIWNY jesteś, bo "M jak Miłość" nie oglądasz?? Bez komentarza. Melodia języka wymaga, żeby skoro wszystko się odmienia, to i pani Żyła się odmieniała i państwo Kusi, Żyłowie i Robakiewiczowie też! Absolutnie za to nie może być "zapraszam Annę i Piotra Żyłę", bo to dyskryminuje panią Annę (pozbawia ją nazwiska)! I niestety nieprawda, że "ludzie najlepiej wiedzą jak się do nich zwracać". Jeśli np. pani Boruta nie chce, żeby odmieniać jej nazwisko, to nie może o to molestować znajomych, tylko albo wyprowdzić się do jakiegoś Edynburga czy Dallas, albo zmienić nazwisko na Boruto, Boruty, Borutu albo Borat! Panu Boruta pozostaje tylko wynieść się z Polski.

Gość lajki
Nie ma nieodmiennych nazwisk. To że odmienione Żyła dziwnie brzmi, nie znaczy że się nie odmienia. Nie wiem skąd ludzie taką głupotę wzięli, że ich nazwiska się nie odmienia i potrafią się obrazić. Jeśli ktoś mi nie wierzy oglądać Miodka, który tą kwestię już nie raz poruszał.