Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podnosimy

pozwalacie swoim ok rocznym dzieciom jesc samym paluszkami np czy je karmicie?

Polecane posty

Gość podnosimy

Uważam że powinno się pozwolić,dziecko uczy się samodzielności,zacznie też szybciej sam poprawnie jeśc łyżeczką czy widelcem.Owszem brudu będzie co nie miara ale to m0ożna wytrzeć-prawda? :) kiedyś to karmiłam sama synka zupą ,kisielkiem ale w chwili obecnej jak chce niech je sam.Oczywiście pod moją kontrolą.Ma 19 mieisecy i idzie jemu to dośc sprawnie

Mój synek też do 12-13 miesięcy jadl samymi paluszkami bo bałam się że mimo że będe na niego uważała włoży sobie łyżeczke do buzi za głęboko.Twój synek dopiero się uczy wiec pozwalaj jemu na to :) u mnie było tak że mój zabierał mi łyżeczke czy widelec tak więc sam jadł nieporadnie lub nakładałam jemu i sam lub ze mną kierowaliśmy jedzenie do buzi.Jeszcze na łyżeczke ma czas ale możesz zresztą już teraz dać jej do rączki ,niech się oswoi

U mnie też tak było :D ale doszłam do wiosku że jakoś muśi się nauczyć.Oczywiście kiedy jedzenie zamieniało się w bitwe na jedzenie to reagowałam bardzo stanowczo tzn zabierałam łyżeczke i koniec.Tak więc raz,drugi i podziałało.Niestety zanim dziecko się nauczy to musi troszke minąć czasu.Jedzenie mamy już prawie perfekcyjnie opanowane,teraz nocnik wrrrrrr

Gość --------
nie najpierw zawsze gryzę a potem daję:p

Gość jak najbardziej pozwalac
Pozwalajcie! Ja nie pozwalałam i teraz mam problem :O

Mój synek ma skończone 8 miesięcy i też je łapkami. Bardzo to lubi, swietnie się przy tym bawi :) wcina tak zazwyczaj kanapki pokrojone w drobną kosteczkę. On to uwielbia. Łyżke tez mi wyrywa, ale daje mu drugą i ja go karmie i on stara sie trafiać swoją łyżeczką do buźki, ale wiadomno bałagan przy tym na maxa... :)

Gość moja Ola
ma 10 m-cy i paluszki wciana od kilku miechów. Tudzież inne ciasteczka, chlebek, pićko. Z łyżeczką nie próbowałam, bo się boję pobojowiska. A sadzacie na nocnik??

opowiem wam co widzilam otoz chodzilam prasowac do rodziny pakistanczykow( mieszkamy w anglii) i nie raz widzialam jak mama karmila w tedy rocznego synka sadzala go w krzeselku do karmienia i na blacik od krzeselka nakladala ryz z wazywami +miesko bez lyzkek czy widelczykow dziecko jadlo palcami oni siedzieli rodzina zjadali obiad aha i na koniec mama podawala ten ryz dziecku tez palcami rozumiem ze sa zrelaksowani ale zeby az tak ??

moj synek(7 mc) siedzi teraz kolo mnie w wozku i na tacy ma pokruszona buleczke. lapie paluszkami i wsadza sobie do buzi. nie chodzi mi o samo jechenie bo sucha bulka si enie naje:) ale o cwiczenia paluszkow. Moj starszy syn zaczal samodzielnie jes jak mial 1,5 roczku. jadl widelcem lyzka. zdazalo miu sie jesc pomidorowke palcmi :D pozwalalam mu na to Teraz ma 3,5 i tez zdazy mu sie jesc miesko palcami- czasem sama go namawiam- jakwidze z enie moze nabic na widelca. niechetnie przechodzi do jedzenia palcami ale zdaza mu sie. TO dobre cwiczenie psychoruchowe!!!!!

też z tym mialam problem, bo młody zabieral mi łyżeczkę podczas karmienia. Sam nie dawal sobie czywiście rady, wiec dalam mu drugą lyżeczkę. Ja go karmię swoją, a on paćka swoją w talerzyku, nierz coś nabierze i kari mnie lub probuje sam sobie włożyć do buzi. Cala akcja przebiega szybko i sprawnie i nawet nie jest za bardzo nabrudzone. Mam natpomiast większy roblem z piciem, bo z kubka z dziubkiem wszystko wycieka u na koszulkę, nie potrafi się nauczyć, a juz na to czas.