Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trampkaa

czy czujecie się nieswojo gdy ktos narusza Wasza przestrzeń osobistą??

Polecane posty

Gość ja nie czuję się nieswojo
tylko od razu wypierdzielam go z tej mojej przestrzeni osobistej to MOJA PRZESTRZEŃ i wara od niej z tłustymi paluchami

dla mnie przestrzenią osobobistą jest odległośc parasola....i nie znoszę, jak obcy mnie poklepują, dotykaja, przyblizaja sie :O

Gość rozpuszczalska
każdy się czuje nieswojo

Gość eqdedqe
w autobusie po prostu ta przestrzeń się zmniejsza w porównaniu do tej na ulicy czy w pustym terenie bez ścieżek czy ja się czuję nieswojo? tak, i o ile to możliwe, nie pozwalam na jej naruszanie (np nie pozwalam się dotykać znajomym tzn staram się uprzedzić jakieś czułości, odsuwam się od nieznajomych którzy są zbyt blisko itd)

a najgorzej już jak komuś takiemu wtedy spod pachy albo z paszczy jedzie :O a to wcale nierzadki przypadek :( i bądź tu człowieku kulturalny wobec bliźnich :O

Gość eqdedqe
Karolina, znalazłam takie wyjaśnienie. To dla ciebie, mnie i zainteresowanych: "Po odległości, jaką dwie osoby zachowują między sobą, można się zorientować, czy są sobie bliskie. Kiedy witają się przyjaciele i członkowie rodziny lub kiedy bliscy składają sobie życzenia, odległość między ich biodrami wynosi około 15 cm. Kochankowie natomiast poruszają się wewnątrz swoich ścisłych stref intymnych. Strefa intymna – do 45 cm wokół ciała (w tym 15 cm to strefa ściśle intymna) – jest uważana przez człowieka za jego osobistą własność i dlatego dopuszcza jej naruszanie wyłącznie przez osoby uczuciowo z nim związane. Określenie granic strefy intymnej jest sprawą indywidualną. Osoba wychowana w rodzinie, której członkowie często dotykają się wzajemnie, będzie miała węższą strefę intymną, niż taka, której bliscy zachowywali zawsze pewien dystans. Często wynika to także z różnic kulturowych – w krajach basenu Morza Śródziemnego, w Afryce lub Ameryce Południowej ludzie znacznie częściej dotykają siebie niż np. w krajach anglosaskich. Strefa osobista – 46–122 cm – odległość dzieląca nas od innych podczas przyjęć, w pracy, u znajomych. Utrzymanie jej oznacza, że osoby, z którymi się kontaktujemy, nie wywołują w nas uczucia zagrożenia lub niepokoju; zmusza też do nawiązania rozmowy. Strefa społeczna – 1,22 – 3,6 m. Taki dystans zachowujemy wobec osób obcych lub mniej znanych, np. podczas zakupów w sklepie. Strefa publiczna – powyżej 3,6 m. Jeśli zwracamy się do większej grupy ludzi, np. podczas publicznych wystąpień, to dzieli nas od nich taka właśnie odległość." (www.poradnikzdrowie.pl)