Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamunia zastanawiająca sie

Co sądzicie o imieniu Timur dla chłopca?

Polecane posty

Gość pomiędzy imeniem dla psa
http://strategi.webpark.pl/imiona/ na przykład.. jest głpuie ponieważ brzmi idiotycznie. tak jak przykład z dolores itp. obce byłoby imię julia wymawiane "dżulia". timur brzmi jak imię dla psa i tyle. nazwij go może fidźi - moi znajomi mają kotkę o tym imieniu, też ładnie..

Gość pomiędzy imeniem dla psa
*fidżi miało być to jest właśnie zacofanie w polsce - na siłę ściąganie wszystkiego z zagranicy. bo wszystko co zagraniczne jest lepsze niby :O

Tak, bo istnieją odpowiedniki tych imion prawie w każdym języku. Też by mnie śmieszyło jakby ktoś nazwał dziecko Catherine skoro istnieje Katarzyna, ale to jedno i to samo imię !

curva, to nie jest do końca prawda. Na Ukrainie, podobnie jak w Rosji, zazwyczaj nadaje się dzieciom imiona pochodzenia słowiańskiego, bizantyjskiego /greckie/, jest też trochę imion wareżskich, odziedziczonych po Wikingach. No i Azjatyckie. Między innymi właśnie Timur. Ale we Francji regularnie pojawiają się mody na zdrobnienia imion rosyjskich, imiona biblijne, greckie. Nie warto uogólniać :)

no właśnie, moze fajnie brzmi, jest oryginalne i ciekawe, podoba mi sie jako imie. Ale ze względu na to, że mieszkamy tu, gdzie mieszkamy, nie dałabym tak synowi na imie. Dzieci w piaskownicy potrafią być bardziej okrutne, niż ludzie na kafeterii, chyba należy o tym pamiętać;)

Ondyna, ja wiem jakie są imiona na Ukrainie. Jednak co innego kiedy wymawia je Ukrainiec a co innego Polak. Znam wiele przykładów, bo 2 miesiace w roku mieszkam na Ukrainie, ale trudno mi będzie odpowiednio zmiękczyć i zaakcentować przez neta :P

Thierry, dzieci są okrutne niezależnie od imienia, które nosi kolega czy koleżanka. Zresztą ja i mój brat również nosimy imiona rzadko spotykane /w dzieciństwie nazywano mnie inaczej, niż teraz, na wypadek gdyby cię to zdziwiło/ i żadne z nas nie miało w związku z tym kłopotów. Obrywaliśmy za to za inne rzeczy :D Dzieci należy uczyć tolerancji i tego, że zawsze zetkną się z głupotą i brakiem dobrego wychowania ze strony innych, jak nie w jednym miejscu, to w drugim. Trzeba je również nauczyć tego, że żeby być sobą trzeba dużo siły, a kto jest kimś, ten nie potrzebuje wstydzić się odstających uszu czy rzadko spotykanego imienia :) Nie należy za wszelką cenę dopasowywać się do ogółu. Ani za wszelką cenę starać wyróżniać :)

curva, wierzę :) Mam przyjaciół Ukraińców i również bywam w tych stronach. Jeździłam nawet na ekspedycje etnograficzne po Ukrainie - piękna przygoda. Mój przyjaciel Timur, archeolog, jest właśnie Ukraińcem, choć ma w rodzinie również Tatarów i Polaków.

Masz rację, Ondyna:)Ale mimo wszystko nie dałabym cudzym dzieciom powodu do nabijania się z mojego dziecka. Co innego odstające uszy, na które nie mam wpływu;) Zresztą ja lubię polskie imiona, może to stąd się bierze niechęć dla Dżesik, Alanów,Amand i innych:)

Ukrainie można pozazdrościć środowiska naturalnego, ale szkoda, że Ukraińcy nie dbają o nie :( Wiele razy widziałam w lesie powyrzucane worki ze śmieciami ,puste butelki po libacjach. Szkoda, szkoda, bo Ukraina ma co zaoferować turystom :D A co to za ekspedycje? Może troszkę zejdę z tematu, sorka :D

Wiesz, Dżesik to i ja nie trawię :D Ale co innego biblijna Sara, Tamara czy Dina, albo Timur. Podobają mi się ludzie o oryginalnych imionach, zarówno słowiańskich, jak i inych. Byleby imię pasowało do nazwiska i dziecka. Nie nic gorszego, niż grubokoścista blond pyza o imieniu Carmen i nazwisku Paździoch :)

curva, pieśni zbieraliśmy :) Takie jak te, które śpiewa Ewa Wróbel z Werchowyną.

Zacofanie Polakow nie przejawia sie w sadzeniu ze wszystko co obce jest lepsze, wrecz odwrotnie - w ciasnocie pogladow, nietolerancji i przesmiewczego stosunku do innosci. Jesli dzieci mialyby sie wstydzic swego imienia to tylko dzieki komentarzom ludzi doroslych i ich malomiasteczkowosci. Drogie Komunistyczne Mamuski, jesli chcecie to nazywajcie swe pociechy Asia, Basia, Pawelek i inne tam Bartusie Kacperki...Ja osobiscie nie mam z tym problemu. Ale czasy gdy od 1 do 10 pietra kazdy mial to samo umeblowanie, to samo zycie SKONCZYLY SIE (na szczescie). Otworzcie sie troche bardziej na innosc. Nie znaczy to ze uwazam ze niepolskie imiona sa lepsze lub ze swiadcza o czymkolwiek innym niz o tym, ze nektore sa poprostu ladne!

Jeszcze jedno - do autorki wypowiedzi \"dzieci w piaskownicy potrafia byc tak okrutne\"- CO ZA BZDURA NIE MOGE TEGO SLUCHAC!!!!!!!!!!!!Czy uwazacie ze Dla 5latka imie jest czyms zabawnym???? Nie - dla 5 latka zabawna jest bajeczka, jakas smieszna zabawka, itp. To ich wspaniali rodzice wysmiewaja sie z tych imion dajac cudny przyklad swym dzieciom ze przeciez nalezy wysmiewac!!!!A skad niby mialoby dziecko to wiedziec???? Oburzajace. I tak w kolo Macieju...

Gość Timur
Zwycięzca!

mama-to-be, nie musisz od razu \"wrzeszczeć\", ja tylko delikatnie przedstawiłam swoje poglądy:o Czyli według Ciebie, jak nazwę córkę Basia, to będę komunistyczną mamuśką?:D:D A Ty jak nazwiesz Dżesika, to pewnie będziesz nowoczesna...:o

Nie, powiedzial przeciez ze ja nie mam zadnego problemu z basiami i Madziami, Dzessika tez jest ladne. Chodzi mi o komunistyczne podejscie do tematu. Jesli podobaja Ci sie imiona typowo polskie - super, ale dlaczego najezdzac na imiona ktore brzmia troche inaczej? To jest komunistyczne nastawienie - wszyscy musza miec to samo, byc tacy sami.

mama-to-be --> zgadzam się, że to rodzice uczą dzieci wyśmiewania się z nietypowych imion i każdej oryginalności. Słabią mnie takie wypowiedzi, że Timur to imię dobre dla psa. I o jest moim zdaniem zacofanie i zaścianek, i zdania nie zmienię.

Gość może w RPA to jest komunistycz
ne i mamie-to-be to przeszkadza:O ehh.. a timur - obszczymur, tak mi się kojarzy ;)

Thierry, wczytaj sie w wypowiedzi Pan na tym temacie. Naprawde nie chce sie wyklocac, mysle ze jasno przedstawilam swoje zdanie, jesli mnie nie zrozumialas do konca, to mi przykro. Powiem jeszcze zabawna sytuacje - moj synek dostaje imie Benjamin za 2 tygodnie, ktos wspanialomyslny z Forum z oburzeniem stwierdzil ze takie imie otrzymal.....pies jego kolezanki!!!! A moze to taki powolny i okrezny proces w Polsce - najpierw wyproobowac imiona na zwierzetach, jak sie przyjma to sprobujmy z dziecmi. A moze ja powinnam mojego brzdaca Azorek albo Rex nazwac :(

Gość tiriririri
timur i pumba jak cudownie to brzmiiiii hakunamatata dziewczeta;)

mama-to-be, komunizm nie zakłada standardyzacji, tylko wspólnotę i równość na zasadach platońskich. To spora różnica. Identyczne wysposażenie mieszkań w czasach socjalistycznych /nie komunistycznych, bo w Rosji ani w Chinach nie żyjemy/ wynikało z ubóstwa rynku i kryzysu, nie narzuconych odgórnie gustów. Nie mylmy pojęć i nie mieszajmy podwórkowo rozumianej polityki do rozmowy o dziecięcych imionach. O agresywnym tonie nie wspomnę :O Nikt Cię chyba nie atakował?

A moze Basia srasia? mozna tak bez konca, nie obchodza mnie wasze skojarzenia, sa glupie i dziecinne.