Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oczekuje pomocy

mam jutro kolokwium z biochemi i potrzebuje malej pomocy

Polecane posty

Gość oczekuje pomocy

niesty suzkalam odpowiedzi na te pytania w necie ale nic nie moeg znalesc prosze o pomoc 6. Wiązania utrwalające strukturę m-rzedowa białek: *peptydowe, dwusiarczkowe, koordynacyjne *kowalencyjne, estrowe, amidowe, peptydowe *dwusiarczkowe, wodorowe, hydrofobowe, jonowe 10. W wyniku procesów enzymatycznych z kw linolowego powstają kwasy: • eikozapentaenowy, dekozapentaenowy • alfa-linolenowy, arachidonowy, dokozapentaenowy**** • eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy 12. Kwasy o konfiguracji cis • posiadaja aktywnosc biologiczna • sa tylko zrodłem energi dla org • nie posiadaja wiazan podwojnych 15. Beta-oksydacja polega na: • przylaczeniu acetylo Co-A* • kolejnym odczepieniu i uwolnieniu acetylo Co-A • utlenieniu Co-A 43. Stosunek osiowy to: *stosunek dł promienia do szer cząsteczki *stosunek dl do szer cząsteczki *stosunek średnicy cząsteczki do objętości cząsteczki 44. Enzymy indykatorowe to enzymy: *wydzielnicze wskaznikowe** *wydalnicze 45. Wiązania utrwalające strukturę III- rzędowa białek *peptydowe, dwusiarczkowe, koordynacyjne *kowalencyjne, estrowe, amidowe, peptydowe *dwusiarczkowe, wodorowe, hydrofobowe, jonowe 46. Wiązania wielokrotne mogą tworzyć pierwiastki: *K, Mg. Cl *C, N, O *Na, H, B 47. W kw tł o konfiguracji cis : *nie wystepuja podwojne wiazania *rodniki po tej samej stronie wiazania podwojnego *rodniki sa po przeciwnej stronie wiazania podwojnego 48.Enzymy ekskrecyjne to enzymy: wydzielnicze** *wskaźnikowe *wydalnicze 49. Cykl Krebsa jest: * końcowym szlakiem utleniania tylko weglowodanow do acetylo Co-A * początkowym szlakiem utleniania węglowodanów, lipidów i białek * wspólnym końcowym szlakiem utleniania węglowodanów, lipidów i białek do acetylo Co-A**

Gość biochemie mialam 4 lata temu
wiec pamiec juz nie ta :D 44 B 45 C 46 B 47 B 48 C 49 C tak naprawde to sa podstawowe pytani i jak na nie nie potrafisz samam znalezc odpowiedzi to slabo widze to twoje kolokwium

acha w 6tym masz blad bo co to jest m-rzedowosc? 10 B 15 B

Gość oczekuje pomocy
biochemie maiłem 4 lata temu dzikeuje bardzo za odpowiediz na czesc moich pytan ja tez sałbo widze zaliczenie tego kolokwium dlatego szukam pomocy m nie potzrebna jets biochemia az tak bardzo gdzyz studuje kosmetologie a co do reszty pytan to nie masz chcoiarz propozycji?? 6. Wiązania utrwalające strukturę m-rzedowa białek: *peptydowe, dwusiarczkowe, koordynacyjne *kowalencyjne, estrowe, amidowe, peptydowe *dwusiarczkowe, wodorowe, hydrofobowe, jonowe 10. W wyniku procesów enzymatycznych z kw linolowego powstają kwasy: • eikozapentaenowy, dekozapentaenowy • alfa-linolenowy, arachidonowy, dokozapentaenowy**** • eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy 12. Kwasy o konfiguracji cis • posiadaja aktywnosc biologiczna • sa tylko zrodłem energi dla org • nie posiadaja wiazan podwojnych 15. Beta-oksydacja polega na: • przylaczeniu acetylo Co-A* • kolejnym odczepieniu i uwolnieniu acetylo Co-A • utlenieniu Co-A 43. Stosunek osiowy to: *stosunek dł promienia do szer cząsteczki *stosunek dl do szer cząsteczki *stosunek średnicy cząsteczki do objętości cząsteczki

6. Wiązania utrwalające strukturę m-rzedowa białek: *peptydowe, dwusiarczkowe, koordynacyjne *kowalencyjne, estrowe, amidowe, peptydowe *dwusiarczkowe, wodorowe, hydrofobowe, jonowe peptydowe, dwusiarczkowe, koordynacyjne

Gość oczekuje pomocy
ja tyhc pytan nie ukaldalm wiec nie wiem trudno najwyzej jendo bede miala zle

12 A

Martinella na stary system m rzedowe to 1, 2, 3 czy 4 rzedowe?

Gość oczekuje pomocy
dziekuje z apomoc równiez Martinelli i kto mi pomoze z ostanim pytaniem 12. Kwasy o konfiguracji cis • posiadaja aktywnosc biologiczna • sa tylko zrodłem energi dla org • nie posiadaja wiazan podwojnych

Gość oczekuje pomocy
dziekuje bardzo szczerze mówiąc jestesci pierwszymi ludzi którzy mi pomogli na cafe co jets dla mnie bardzo zasakaujac ezycze wam milego dnia ps fajnie ze sa jeszcze tacy jak wy:):*

Nie ma sprawy powodzenia!

Gość oczekuje pomocy
a jeszce 43. Stosunek osiowy to: *stosunek dł promienia do szer cząsteczki *stosunek dl do szer cząsteczki *stosunek średnicy cząsteczki do objętości cząsteczki

Gość oczekuje pomocy
jak juz jestescie tacy mili to moze byscie mi przyblizli ale w bardzo uproszcziny sposób b jak widac chemiczka ze mnie zadna jak zachodza rekcje kwasów z - metal + kwas = sól + wodór - tlenek metalu + kwas = sól + woda - wodorotlenek + kwas = sól + woda - sól + kwas = sól + kwas bo wiem ze jedno z zdan takie bedzie i jak trzeba do neiog podejsc by je rozwizac :)

No z tym to ja nie dam rady i nie mam przy sobie zadnych pomocy Z tego co pamietam przyklad B - najprosciej mowiaz z OH zawsze bedzie sie tworzyc woda, odciagnij wodor z drugiego zwiazku do tej wody a reszte staraj sie polaczyc 2NaOH + H2SO4 → 2 H2O + Na2SO4 Przyklad A 2 HNO3 + Na2O → 2 NaNO3 + H2O z tlenku metalu bierzesz tleny to wody a z kwasu wodory i juz reszte mieszasz ze soba tak ze metak na pierwszym miejscu reszta kwasowa na drugim

a z solami to przykladu jakos podac nie potrafie ale jakby to wytlumaczyc oone sie beda wymieniac pierwszymi pierwiastkami miedzy soba. Zawsze pamietaj policzyc czy wszystko Ci sie zgadza czy musisz podwoic liczbe czasteczek

najlepiej zajrzyj do podrecznika chemii z liceum, bedzie prosto wytlumaczone