Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość papapa

Kiedy występuje konflik serologiczny

Polecane posty

Gość papapa

Prosze o odpowiedz ja ma grupe B Rh+ mój mąż 0 Rh+

Gość idiotkii maksymalne
tobie to nie grozi

Gość zapytaj w aptece
kiedy macie tą samą grupękrwi a wy nie macie

Gość papapa
chodizłam wyobraź sobie akurat tego nie wiedziałam ciekawy czy ty wszystkie rozumy pozjadałas i wszystko tak wiesz

Gość gdfgf
jeżeli matka ma rh"-" a ojciec rh"+" ale nie jest to regułą, bo chodzi tez o jakies przeciwciała, dokladnie nie pamietam :)

Gość papapa
dzieki

Gość idiotkii maksymalne
konflikt wystepic wtedy gdy matka ma rh-a dziecko rg plus ty masz plus wiec o konflikcie nie ma mowy

Gość gdfgf
Kiezgodność serologiczna jest sytuacją w której na krwinkach czerwonych płodu występują antygeny układu czynnika Rh lub antygeny grup głównych, które są nieobecne na krwinkach matki. Do konfliktu serologicznego dochodzi wtedy, kiedy matka w wyniku immunizacji rozpocznie wytwarzanie przeciwciał przeciwko krwinkom płodu jak ma to miejsce w konflikcie w układzie Rh. W konflikcie w układzie ABO za uszkodzenie krwinek płodu odpowiedzialne są przeciwciała naturalnie występujące we krwi matki. Najczęściej występuje konflikt w układzie grupowym Rh i ABO. Konflikt w układzie Kell występuje rzadko , ale ma równie silny przebieg jak w układzie Rh, natomiast konflikty w innych układach występują sporadycznie. Ryzyko konfliktu Rh obniża się przy współistnieniu konfliktu w grupach głównych.