Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaRcYcHa

PROBLEM-POMOZCIE,PROSZE!

Polecane posty

mam pyatnie,co prawda to nie na tym forum chyba powinnam pytac,ale mam nadzieje ze mi ktos odpowie.jaki kierunek studiow daje mi lepsza mozliwosc ze w przyszlosci znajde prace:zarzadzanie malym i srednim przedsiebiorstwem czy rachunkowosc i zarzadzanie finansami,i gdzie,tzn w jakich miejscach po jednym i po drugim kierunku mozna szukac pracy.bardzo prosze,niech ktos odpowie.dziekuje z gory i pozdrawiam.

Gość Olka-fasolka
W zasadzie muszę Ci powiedzieć, że oba kierunki to ekonomia. W Polsce nie ma aż tak ścisłego podziału kwalifikacji. Nawet po polonistyce mozesz zostać księgową- to niczego nie warunkuje. Zarządzanie jest kierunkiem b.ogólnym (zarządzanie jako nauka jest najbardziej teoretyczną ze wszystkich dziedzin)- więc raczej żadnym specjalistą po tym nie będziesz- natomast przyda się na stanowiskach kierowniczych i w marketingu. Rachunkowośc i finanse predysponuje do pracy w księgowości, finansach i bankowości. Natomiast dobry kierownik zakładu powinien znać się na finansach i rachunkowości, a z kolei pracownik finansów czy księgowości też powinien znać techniki zarządzania. Czasem jest tak, że dzięki innemu profilowi wykształcenia, człowiek jest lepszym pracownikiem- bo ma szersze horyzonty.

olka -fasolka dzieki za odp.bo wiesz,skonczylam wlasnie pierwszy rok zarzadzania ale podanie zlozylam na rachunkowsc i w wyniku malej pomylki zznalazlam sie na zarzadz,a ze na pierwszym roku na tych obu kierunkach te same przedmioty byly a od drugiego wchodza specjalnosciowe to moge sie przeniesc.bo tak mi sie jakos wydaje ze ta rach jest troszku lepsza bo na niej tez sa przedmioty zwiazane z zarzadzAniem a na zarzadz jest tyklko o zarzadz.jesli mozesz napisz jeszcze co ty bys wybrala.mam swoje zdanie ale chcialabym tez posluchac opinni innych,dziekuje ci z gory

Gość Olka-fasolka
ja wybrałam rachunkowość :)

Gość Olka-fasolka
poza tym po rachunkowości (musisz mieć mgr) i 2latach praktyki jako księgowa- dostajesz licencje na prowadzenie biura rachunkowego. Ja na rachunkowości wyladowałam przypadkiem-tylko z powodu tej licencji (w przeciwnym razie musisz zdawać egzamin-bardzo ciężki) i w ogóle nie chciałam pracować w tym zawodzie tylko w banku-banki sa obstawione przez ludzi z plecami i zarobki sa niższe. Księgowa to dobry zawód dla kobiety-jedyny gdzie w miarę uplywu lat Twoja wartość rośnie na rynku pracy. I zarobki są na prawdę świetne. Polecam Ci praktyki w firmie audytorskiej Deloite &Touch. Tam się dopiero zarabia-ale mają jeden warunek -przyjmują tylko absolwentów i tylko bez praktyki i angielski musisz znać. Ja niestety miałam praktyke i się nie załapałam. A firemka jest w pierwszej 5 audytorów-więc na prawdę moga wiele dać.

Gość Olka-fasolka
i na co się w końcu decydujesz?

Gość marceliona
juz wczesniej wybralam rachunkowosc,a chcialam poznac zdanie innych.a w dodatku jestem po ekonomiku wiec nawet latwiej mi na tym kierunku