Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

chmurka***

NADCZYNNOść TARCZYCY raz jeszcze

Polecane posty

wiem, że są już takie topiki,a ale raczej mało tam informacji. Dziś okazało się że mam nadczynność tarczycy. Lekarka powiedziała że min.1,5 roku leczenia, nie wyjeżdżać nad morze,a ja tak kocham morze, nie stresować się ( łatwo powiedzieć ) itd. Ogólnie nie za różowo to wygląda. Czy ktoś się z tego skutecznie wyleczył? Czy te leki bardzo działają na wątrobę ( dostałam thyrozol i propandol czy jakoś tak), którą ja i tak mam ruszoną, lekami które brałam jakiś czas temu? i dla mnie najważniejsze - czy jest szansa że urodzę kiedyś zdrowe dziecko? to mnie najbardziej załamało bo ja chciałabym mieć w przeciągu 2, 3 lat dziecko a tu takie długie leczenie. :-( Czy ktoś mnie może pocieszyć??? Nabawiłam się tego w przeciągu ostatnich kilku miesięcy, jeszcze w grudniu wyniki miałam ok. Pocenie nadmierne i kołatanie serca, a nawet ból w jego okolicach najbardziej mi dokuczają. Mam 23 lata.

Gość ***********************
Witaj w klubie tarczycowców, tyle że ja mam niedoczynność :-)

Gość też tarczycowa
A ja mam tzw. wole obojętne, czyli po kilku latach leczenia może okazać się,że muszę iść na operację usunięcia tarczycy. O tym czy się wyleczysz, nikt Ci teraz nie powie.Musisz brać regularnie leki i co jakiś czas robić badanie poziomu hormonów tarczycy.

Gość a skad sie dowiedzialas
o tej nadczynnosci? Z badania krwi? Jaki mialas wynik TSH?

nie mam przy sobie wyników niestety, ale tsh wyszło mi dziś coś 0,04. jakoś tak i te dwa inne też poza normą. Poszłam do lekarza bo z dnia na dzień dostałam takiego kołatania serca. U lekarza - tętno 100 i skierowanie na morfologię o - wynik tsh - 0,018 iskierowanie do endokrynologa. Kołatanie serce, chudnięcie, pocenie - takie mam objawy

Powiedziała mi dziś endokrynolog - stres napędza tarczycę, a tarczyca napędza stres i koło się zamyka. Trzeba wyluzować, przystopować, mam sobie zrobić miesiąc, dwa totalnego luzu - zero stresów, nadmiernego wysiłku, bo zwłaszcza na początku leczenia to bardzo ważne. A ja tak emocjonalnie do wszystkiego podchodzę :-( dziś miałam obronę - to dopiero stres

Gość knorr
czy przez stres mozna miec niedoczynnosc tarczycy czy tylko nadczynnosc?

Gość też tarczycowa
Ja mam wyniki hormonów tarczycy prawie idealne.Zrobiłam jednak USG tarczycy i wyszło mi,że mam stan zapalny a wole rośnie do środka, co u mnie powoduje ucisk i dławienie.Lekarz powiedział,że byc może kiedys się wyleczę, ale on dokładnie tego nie może powiedzieć. Moja siostra też tak miała i po kilku latach brania tabletek poszła na usunięcie tarczycy.Nie sugerujcie się wynikami TSH bo one nie zawsze świadczą o chorobie. Tak jest w moim przypadku. Koniecznie zróbcie sobie USG

Gość też tarczycowa
A właśnie !!! Jak obrona? Dobrze poszło?

jak jest z tym stresem to nie wiem. na bank ma wpływ ale jaki...? zresztą stres wpływa na wszystko. Skierowanie mam na usg, dziś dostałam

Gość też tarczycowa
nie przejmuj się. Nie słyszałam,żeby ktoś z chorą tarczycą nie rodził dzieci. Trzeba być tylko pod stałą opieką lekarską a wszystko będzie dobrze.Musisz brać leki i konieczni co pół roku robić USG

Dzięki za dobre słowo :-) Mam nadzieję, że jakoś to będzie, znaczy dobrze ;-) ale przez ostatni rok tak mi się zdrowie posypało, że ho ho!

A nie zauważyłam pytania - obrona poszła a poszła, a jakże :-D Fajne uczucie - być po :-) Z tym stresem to być może takm jest, ale nuie wiem co mogło u mnie spowodować takie problemy - może jednak właśnie stres...? on działa na wszystko, taki cichy zabójca :-O

Gość też tarczycowa
Gratulacje !!! A tu masz wszystko o nadczynności tarczycy Tylko się nie przestrasz a mądrze wykorzystaj te dane http://www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=37&typ=1 Uważaj z wyjazdem nad morze. U mnie właśnie wszystko się zaczęło w ubiegłym roku po pobycie w Międzyzdrojach. Nasiliły sie objawy i to zmusiło mnie do pójścia do lekarza. Od października biorę leki i jest o wiele lepiej, a w tym roku już byłam nad morzem i wcale nie jest źle.

Moja Mama tez sie leczy i ma brac thyrozol raz dziennie po 1/2 tabletki do konca roku. Niestety teraz jest po zabiegu operacyjnym i nie moze wychodzic z domu, wiec zreazliwac recepte poszlam ja... No i wykupilam za duzo opakowan :( bo chciala po 1 op thyrozol i 1 op wit b6 a w aptece sprzedali mi po 3 op. - nie chcialby ktos odkupic tych 2 op po 16 zl za op?

Gość madazajete
Dowiedziałam się, że stres - zwłaszcza ten przewlekły, może nadwyrężyć nadnercza które produkują hormony stresu. A wtedy łatwo można wpaść w niedoczynność tarczycy. Znalazłam test na to jak sprawdzić w warunkach domowych stan nadnerczy (nie mogę dodać linka do strony, ale poszukajcie sobie w Google "zioła i przyprawy tarczyca") - wystarczy ciemny pokój i latarka.

Gość gość
No to przeciez powszechnie wiadomo,ze stres,emocje,wywołuja ponad 95% chorób i dolegliwosci wiec i choroby tarczycy tez dlatego polecam psychoterapeute

Gość gość
ja proponuje wybrać się do dobrego endokrynologa, osobiście chodzę do pani doktor która przyjmuje w bytomskiej klinice Amaryllis i jestem zachwycona - bardzo dobrze wyprowadziła mnie z nadczynności tarczycy i z wszystkich problemów z tym związanych.