Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikika

jaki jest obowiązek świadków na ślubie?

Polecane posty

Gość kikika

ZA niedługo będziemy z moim partnerem świadkami na ślubie. Chciałam się dowiedzieć, jaki jest obowiązek świadków na ślubie, co mają robić itp. Przydadzą się wszelkie wskazówki :)

Gość nie wiem czyje to
na cywilnym czy kościelnym? chociaż w sumie obowiązki są podobne...i niewiele ich...musicie podpisać się w odpowiednich miejscach na protokole...i siedzieć przy młodej parze ;) a świadkowa odbiera kwiaty, gdy goście składają życzenia; oczywiście świadek też moze pomóc ;) przed ślubem kościelnym w niektórych parafiach jest wymóg, by przyszli świadkowie pojawili się w kancelarii parafialnej na krótką rozmowę..ale nie wszędzie tak jest; to już wam powiedzą państwo młodzi spytajcie ich też, czy mają jakies życzenia co do waszego ubioru i dodatków; czy będziecie mieć jakieś przypinki z kwiatów itp. I tyle :) powodzenia!

Gość
nie wiem czyje to nic dodać nic ująć :)

Koścouł to nie wszystko ale na weselu też jest troche obowiązków Fakt że donoszeniem wodeczki to się ojcowie pary młodej zajmują ;) Dużo roboty będziecie mieli na oczepinach jako pomocnicy do polewania wódki )jak będą takie zabawy), czy rozdawania nagród po konkurencjach. Świadek pomaga sie ubierać panu młodemu, świadkowa pannie młodej przed błogosławieństwem ozywiście. Fajnie to wygląda jak np. świadek przeczyta czytanie na ślubie, czy będzie trzymał tackę z obrączkami, ale to to trzeba z księdzem ustalić no i nie wiem czy para młoda sobie tego życzy :). Jak napotkacie na drodze na brame to tez świadkowa musi dać cukierki dzieciaczkom lub flaszeczki dla dorosłych panów. No chyba ze zastawią wjazd do lokalu w którym sie odbędzie wesele no to jest w zwyczaju że ile kół ma samochód tyle trzeba dać flaszeczek (stawiając je przy każdym kole ) Tego dnia państwo mlodzi nie powinni się niczym zajmować więc musicie zrobić wszystko by para młoda czuła sie wyjątkowo, no bo w sumie to ich święto Dacie spokojnie rade ;)