Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lidiaplus

akt notarialny-a księga wieczysta

Polecane posty

Gość lidiaplus

mam akt notarialny czy mogę iść z nim do działu meldunkowego i zameldować się na tymczasowo.akt jest na mnie-babcia przepisała mi dom.stałe zameldowanie mam ale chce na tymczasowo sie zameldować często przebywam w tej miejscowości. księga wieczysta jak zrozumiałam zostaje 5 lat u notariusza a po tych latach trafia do sądu,więc ja posługuje się tym aktem notarialnym. może ktoś wie więcej niż ja i pomoże mi dziękuje

Gość Jagna Marczułajtis
Powiem tak.Jestem włascicielką mieszkania,mam akt i aby zameldowac w MOIM mieszkaniu faceta na stałe musiałam z nim sie udac do biura meldunkowego z aktem i z wnioskiem wypełnionym na miejscu przez mojego faceta.Musiał miec książeczke wojskową dowód.Wpisał tam o sobie co trzeba i cyk.Dostał meldunek.

Gość Jagna Marczułajtis
teraz temat księgi wieczystej.Kupiłam owe mieszkanie na kredyt hipoteczny.Sporządzili mi księgę wieczysta tzwany doowodem osobistym danego mieszkania.W tej księdze wpisali mi ze mam hipoteke czyli kredyt.I ten dokument oczywiscie lezy w sądzie cały czas a nie u zadnego notariusza. Po 15 latach jak spłacę kredyt muszę do Sądu iśc i powiadomic ich by skreslili z księgi wieczystej informacje o hipotece bo wtedy juz spłace kredyt i nie bedzie zadłuzenia. Teraz ide do Sądu by zmienili w ksiedze nazwisko bo wyszłam za mąz.No i zmienią na podst.wniosku i 60 zł opłaty:)

Gość lidiaplus
dzięki czyli mam przedstawić akt i dowód osobisty. pozdrawiam

Gość Jagna Marczułajtis
Akt notarialny czyli dokument miedzy sprzedajcym a kupującym, jako dowód dla innych ze to TY jestes włascicielką mieszkania a ktos inny.I taki akt masz u siebie w domu.jest twój. Tak jak mówiłam ksiega wieczysta jest w Sądzie ale rózniez wysyłaja tez tobie egzemplarz. W księdze wieczystej zmienia sie co trzeba,np wykresla sie hipoteke, zmienia nazwisko.W akcie notarialnym nic NIE zmienia sie nigdy juz.

Gość Jagna Marczułajtis
tak

Gość Marna Jagczułajtis
litości... kto przy zdrowych zmysłach podpisuje się w necie imieniem i nazwiskiem? A jeśli pożyczasz sobie cudze nazwisko - jeszcze gorzej.

Gość gość
najlepiej isc do dorego specjalisty notariusza (np. www.notariusz-stencel.pl ) na pewno wyjasni wszystko co i jak

Gość gość
Najlepiej bedzie jak zapytasz u sprawdzonego notariusza, ja Ci mogę takiego polecic www.notariusz-balas.pl

Gość gość
dokładnie, Moim zdaniem o takie pstawy lepiej pytasz prawnika niż na forum, bo ludzie przeważnie się nie znają. A co warto wiedzieć, to wielu notariuszy udziela nawet bezpłatnych porad prawnych. Jeśli chodz i o akty notarialne, to jak ja byłam w potrzebie, to poszliśmy do kancaleriii Czyniewskich we Wrocławiu, http://www.kancelariarejenta.pl. bardzo szybko i sprawnie wszystko załatwili.

Gość gość
mysle ze musisz jednak pogadac z notariuszem albo kims kto sie takimi sprawami zajmuje. Moze zadzwon do www.notariuszchwialkowski.pl/ mysle ze spokojnie odpowie CI na naurtujace Cie pytania.

Gość gość
Moim zdaniem warto zasięgnąć przede wszystkim opinii osoby, która się na tym zna, a najlepszą osobą będzie bez wątpienia notariusz ;) Ja korzystałam z pomocy http://notariusz-pedracki.pl/, więc jeśli szukasz/potrzebujesz to on na pewno ci pomoże.

Gość gość
no wiadomo, kwestie notarialne związane z prawem nieruchomości, u nas takie rzeczy ogarniała kancelaria notarialna w warszawie - http://notariuszursynow.waw.pl/

Gość gość
Zapytaj może notariusza. Jeśli jesteś z poznania mogę polecić Ci www.notariuszantkowiakirena.pl. Choć wydaje mi się że akt notarialny powinien wystarczyć.

Gość gość
gość 2016.04.01 mysle ze musisz jednak pogadac z notariuszem albo kims kto sie takimi sprawami zajmuje. Moze zadzwon do www.notariuszchwialkowski.pl/ mysle ze spokojnie odpowie CI na naurtujace Cie pytania. To prawda. Z takimi pytaniami najlepiej od razu udawac sie do zrodla, niczyja odpowiedz nie bedzie tak pewna.

Gość gość
Myślę, że na to pytanie odpowiedza Ci Państwo Miastkowscy, mozesz skorzystac z formularza kontaktowego ktory maja na stronie http://www.kancelaria-miastkowski.pl/ warto sie z nimi skontaktowac.

Gość olo

Dla mnie akt notarialny sporządzała ostatnio notariusz Cejrowska w Tczewie. Zależało mi na szybkim sporządzeniu aktu i tak też się stało. 

Gość osiecka

Notariusz Cejrowska bardzo kompetentna, rzeczowa. Samo załatwienie sprawy nie trwało długo, więc dzięki niej szybko pozbyłam się niepotrzebnego stresu.