Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Cold_Cat

Naleśniki - proszę o rady

Polecane posty

Bezpośrednio rzecz ujmując - w kwestiach kulinarnych jestem absolutnym tłumokiem :D Nie wychodzi mi nic poza jajecznica,kawą i chińskimi zupkami z torebki ;) Ale facet uwielbia naleśniki, z związku z czym chciałabym zrobić niespodzianke i mu je przygotować :) Szukałam \"instrukcji\" w ksiązkach kulinarnych i na różnych stronkach w necie, ale tam to jest opisane tak niekoniecznie przystępnie... :( Jako rasowe kulinarne beztalencie nie bardzo to kumam :) I tu prośba do Was... Mógłby mi ktoś wyjaśnić we względnie przystępny sposób, krok po kroku (tak żebym zrozumiała ;) ) jak te nieszczęsne naleśniki zrobić? :D Będę dozgonnie wdzięczna :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z naleśnikami to jest trudno tak \"opisać\", bo chodzi o uzyskanie odpowiedniego ciasta, a na nie nie ma uniwersalnych proporcji. Często trzeba coś dodać albo nie, w zależności od jaosci mąki albo mleka. Nie możesz poprosić kogoś (mamy,taty, koleżanki, babi...), żeby choć ten pierwszy raz pokazał CI jak to się robi? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Idź na garkowy topik pomogą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wstydzę się :) Do tej pory byłam zimną wredną kobietą a teraz chcę facetowi naleśniki robić :D Ciasto mniej więcej widziałam jak ma wyglądać, ale z czego sie je robi? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martusssssssssssssssssssssia
1/3 paczki mąki, 2 jajka i 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru wszystko zmiksować i dodawać na przemian wody mineralnej niegazowanej i mleka tak aby ciasto bylo dosyć rzadkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Idź na garkowy topik pomogą
Wybierz na kafe- forum " gotowanie" A ciasto robi się z mąki, wody trochę mleka jajek - zależy ile ich chcesz miec.Najważniejsze jest aby w cieście, ktore przygotujesz NIE BYŁO ani jednej grudki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To przepis, ktory znalazlam na kafe. Wybrobowalam go i przekazalam juz kilku osobom, bo jest swietny. Nalesniki zawsze sie udaja :) ok.1,5 szkl.maki , 2 jaja, 1szkl. mleka, 1szkl. wody (wlewac do ciasta b.goraca!! ) , szczypta soli, ew. pol lyzeczki cukru. no i obowiazkowo 2 tyzki oleju. *Miksujesz i smazysz na patelni juz bez tluszcze (bo jest w ciescie).\"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też mam 27
najprostszy przepis: 1.wlewasz mleko do miski 2.dosypujesz makę 3.wbijasz jajko, albo dwa wszystko misksujesz, ciasto nie może być ani za rzadkie aniza gęste. Jeśli jest za rzadkie to dosypujesz mąki, jeśli zagęste-dolewasz mleka. Konsystencja musi być lejaca. powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję Wam :) W podrzucanie to ja się wolę nie bawić, sufit w kuchni mam dość wysoki i mogę potem nie miec jak naleśnika odkleić :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jak juz usmazysz te nalesniki:D...to proponuje ....je zapiec... jako nadzienie...pyszne beda truskawki...albo maliny.... usmazone nalesniki...nadziej owocami....posyp je cukrem...złóz w chusteczke...i ułóz w wysmarowanym masłem naczyniu zaroodpornym...moze tez byc blaszka do pieczenia...zapiekaj kilka minut....jeszcze gorace polej słodka smietanka...albo bita smietana...pychaaaa:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jakkolwiek to teraz głupio zabrzmi... :) Jak sie składa w \"chusteczkę\"? :) Ale siara, aż mi wstyd... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie dodaję do ciasta oleju.Patelnię nagrzewam i smaruję kawałkiem słoniny.Wylewam na patelnię ciasto i mam cieniutkie naleśniki.Przed każdym naleśnikiem znowu smaruję słoninką:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nalesnik...bywa przewaznie okragły....składasz go na pół.......a potem tak,aby uzyskac trójkat...ja to nazywam chusteczka...moja mama i babcia równiez:) aby nalesniki były bardziej puszyte mozna dodac wody mineralnej z gazem...i przed smazeniem wstawic ciasto na kilka minut do lodówki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co za glupoty
Pierwszy raz słysze aby do ciasta nalesnikowego wlewac gorąca wodę :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niebieskooookaa22
moja siostra ostatnio wlała sprite'a zamiast wody gazowanej i mówiła, ze też były świetne;) a z tym, że wcześniej do lodówki, to nie słyszałam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 543215
Moje naleśniki: 3 szklanki mleka, 2 szklanki maki, 2 jajka, łyzka oleju, szczypta soli i nieco sody oczyszczonej. Jak nie mam sody to daje proszek do pieczenia. Nie daje wody ani zwyklaj ani gazowanej. I smażę je zawsze na dobrze rozgrzanym oleju, nigdy na suchej patelni. Są pulchne i delikatne w smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×