Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mucca

Jak się robi bigos z cukinii?

Polecane posty

Gość też maała
kroję cukinię w kostkę, obsmażam na oleju, wkładam do garnka, dodaję vegetę i wodę, duszę ok 10 min. na wolnym ogniu. Pomidory obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do cukinii, po czym duszę jeszcze aż wytworzy się klarowny sos. Można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, ale niekoniecznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pycha :) nie wiem,czy to można nazwać bigosem,ale ja jeszcze np cebulkę dodaję... i kiełbaske koniecznie. Oj,zgłodniałam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak zachwalacie to w takim razie wyprobuję :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To do leczo jest podobne. Tylko, że do leczo dodaje się jeszcze paprykę, pieczarki i takie tam. Uwielbiam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 543215
Ja dodaję jeszcze cebule, papryke i fasolke szparagową. Kiełbasę najpierw smażę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też maała
warto wypróbować, bo oprócz walorów smakowych jest to niskokaloryczna a zarazem mająca duzo witamin i mikroelementów potrawa, z tym, że musisz wykorzystać olej z pierwszego tłoczenia🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chyba poprostu wybiorę co najbardziej lubię : cukinię, pomidorki, ceblkę no i podsmażoną kiełbaskę. Jak rozumiem cukinię i cebulkę pierw zeszklić na oleju a potem do garnka, a wody to chyba nie za dużo dolać? tak tylko aby na dnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też maała
cukinię podsmaż na gorącym oleju, wrzuć z resztą oleju do garnka, patelnię umyj, wysusz, wlej nowy olej i jeśli koniecznie chcesz dodać cebulę umaż ją osobno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki, mam nadzieję że mi zasmakuje :) , a znacie może jeszcze jakieś inne przepisy na cekawe dania z cukinii?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niedoswiadczonaaaa
a jaki smak ma cukinia??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też maała
jaki ma smak sama cukinia? jak stary ogórek:D ja jeszcze faszeruję zmielonym mięsem z indyka z dodatkiem pietruszki, cebuli vegety i pieprzu wpierw wydrążając środek warzywa, potem zapiekam ok. 20 minut w piekarniku a na 10 min. przed wyłożeniem z pieca polewam cukinię sokiem pomodorowym z chili

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dużo czosnku u mnie dziś była cała główka, kroję w plsaterki i na oliwę jak czosnek zrobi się miękki i szklisty( ale nie zrumieniony bo wtedy jest gorzki) wrzucam pokrojoną w plastry cukinię posolić, można wkruszyć rosołek warzywny (knorr najlepszy) koniecznie bazylia dodaję jak mam suszone pomidory z oleju lub ze słoika (Kamis)jak cukinia jest miękka dodaję ugotowany al dente makaron. chwilę poddusić pod przykrywką na talerzu posypać tartym parmezanem lub żółtym serem w ostayeczności. pyyyyycha... i śladowa ilość kalorii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez faszeruje
ale miesem z ryzem - smazone mieso z przyprawami + ryz ugotowany na pol twardo, nadziewam tym cukinie, wsadzam do duzego gara do zapiekania, troszke wody na dwo, zeby nie przywarlo i dusze, az cukinia zmieknie. aha - klade na wierzch lodyzke selera, ladnie pachnie wtedy. jak juz jest miekkawa posypuje startym zoltym serem i zapiekam do rozpuszczenia sera. dobry do tego jest sos pomidorowy - pomidory dusimy, robimy zasmazke z masla i maki, przecieramy do tego pomidory przez geste sitko, mozna wkroic zabek, dwa czosnku, dodajemy troche smietany. pycha...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubię to
ja daje wszystko w równych częściach : cukinię , pomidory, paprykę cebulę i mortadelę. Wszystko kroje w kostkę podsmażam, później przekładam do większego garnka podlewam rosołkiem i duszę rewelacja!! Jak ktoś lubi może dodać czosnek i natke pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uwielbiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię takie \"kotlety\" Mieszam zioła z przyprawami, obtaczam i na maleńkiej ilości oliwy podsmażam. Pyszne i mało kaloryczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
toż to leczo a nie bigos z cukini :D cukinia, cebula, kiełbasa, pomidory, papryka, czosnek, kostka rosołowa i przyprawy uwielbiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis mojej mamy zaczerpniety skads tam, niestety podam tylko skladniki a ilosc sami musicie ocenic \" na oko\" :D Bigos z cukinii cukinia mloda kapusta olej lub smalec do smazenia cebula duzone miesa lub kielbasa (najlepiej to i to) natka pietruszki koperek troche natki selera i listek pora sol, pieprz, vegeta koncentrat pomidorowy maka (niekoniecznie) cukinie kroimy w kostke, wrzucamy na olej, solimym. jak pusci sok to wrzucamy drobno poszatkowana kapuste i dusimy. jak jest prawie miekka, a cukinia prawie rozgotowana, dodajemy duszone z cebulka mieska i/lub kielbaske, drobno posiekana zielenine, koncentrat i przyprawy i dusimy do miekkosci. jesli pod koniec bigos jest zbyt rzadki mozna poproszyc maka w celu zageszczenia. dla tych co nie przepadaja za zielenina >>> ostroznie z natka selera i porem, gdyz nie wszyscy przepadaja za tym zapachem. smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to nie bigos i nie leczo
To tez nie jest leczo, cukinia jest uzupelniaczem. Prawdziwie leczo to papryka cebula kielbasa i pomidory a inne rzeczy to sa uzupelniacze np dodaja je ludzie jak papryka jest b.droga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×