Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda_mama

Wkładka wewnątrzmaciczna

Polecane posty

Gość mloda_mama

Hej mam pytanie,kiedy urodziłam swoje pierwsze dziecko miałam 19 lat i matka kazała mi założyć tą wkładkę ( do tabletek nie mam głowy), ale ogólnie źle się z nią czułam, jako katoliczka nie chodziłam do spowiedzi, ale martwi mnie bardziej to, czy jak ją teraz wyciągnęłam będę normalnie miała dzieci i po jakim czasie od jej usunięcia mogę się starać o dzidziusia?

Gość justaaaaaaaaaaaa
hej a dlaczego zle sie po niej czulas??? ja mam 19 urodzilam synka i tez mysle o wkladce bo to tabletek tez nie mam glowy a pozatym moje libido bylo po nich zerowe

Gość ssssssssssssssss
Nie chce się otworzyć, więc pozwolę sobie na skopiowanie Wkładka wewnątrzmaciczna (spirala, IUD) Współczesne wkładki wewnątrzmaciczne są zbudowane z: a/ tworzywa sztucznego, b/ tworzywa sztucznego i drutu miedzianego, c/ tworzywa sztucznego i gestagenu. Mechanizm działania wkładek wewnątrzmacicznych polega głównie na utrudnieniu zagnieżdżenia się zarodka (w stadium blastocysty), czyli jest to efekt wczesnoporonny!!! Ponadto jony miedzi działają plemnikobójczo, a gestageny podobnie jak „mini pills”. Wszystkie współcześnie produkowane i stosowane wkładki wewnątrzmaciczne - IUD, mają działanie wczesnoporonne, czyli powodują zniszczenie życia poczętego dziecka!!! Wkładka wewnątrzmaciczna n i e j e s t środkiem a n t y k o n c e p c y j n y m, lecz środkiem wczesnoporonnym - a b o r t y w n y m ! Skutki uboczne: · infekcje, · możliwość wystąpienia stanów zapalnych narządu rodnego, · występowanie obfitszych miesiączek oraz u niektórych kobiet nieregularnych krwawień i plamień międzymiesiączkowych, · niepłodność kobiety, · ciąże pozamaciczne, · przebicie ściany macicy. "Jestem zagorzałym ich (tj. wkładek domacicznych) przeciwnikiem, mają one ujemny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu kobiety. W 90% przypadków przyczyniają się do przewlekłych stanów zapalnych narządów płciowych kobiety, co w konsekwencji może doprowadzić do wtórnej niepłodności." prof. dr med. J.Hoffman dyrektor Departamentu Badań w Dziedzinie Fizjologii w Instytucie Naukowym Ośrodka Medycyny w Miami Beach w USA "Nie pomyl się - pigułka i spirala działają poronnie" W PRZYPADKU STOSOWANIA WKŁADEK WEWNĄTRZMACICZNYCH WYSTĘPUJE RYZYKO: 1/ uszkodzenia ściany macicy (nawet przebicie macicy), 2/ bezobjawowego wypadnięcia wkładki, 3/ bólów skurczowych, 4/ plamienia międzymiesiączkowego, 5/ obfitych miesiączek, 6/ zakażenia wstępującego, 7/ zapalenie przydatków (4 x częściej), 8/ bezpłodności, 9/ poronienia septycznego, 10/ ciąży pozamacicznej, Prof. Pschyrembel Zastanów się! Jak się czuje kobieta, która mając założoną wkładkę wewnątrzmaciczną dowie się, że jest w ciąży? PRZECIWWSKAZANIA LEKARSKIE DO ZAŁOŻENIA WKŁADKI WEWNĄTRZMACICZNEJ: 1/ zapalenie przydatków, 2/ stan po ostrym zapaleniu przydatków, 3/ „podejrzenie” wczesnej ciąży, 4/ macica mięśniakowata, 5/ obfita miesiączka, 6/ podejrzenie raka trzonu macicy, 7/ macica podwójna lub dwurożna, 8/ zapalenie endometrium, 9/ zapalenie kanału szyjki lub pochwy, 10/ leczenie środkami przeciwkrzepliwymi, 11/ znaczny niedorozwój macicy, 12/ bolesne miesiączki, 13/ nadwrażliwość na miedź, 14/ stan po przebytym poronieniu septycznym, 15/ stan po porodowym zapaleniu endometrium.

Gość ssssssssssssssss
Mity związane z antykoncepcją MITY ZWIĄZANE Z ANTYKONCEPCJĄ Odpowiedzialne rodzicielstwo wymaga stosowania antykoncepcji. NIE JEST TO PRAWDĄ Wszelkie formy antykoncepcji są nieodpowiedzialną próbą osiągnięcia odpowiedzialnego rodzicielstwa, gdyż szkodzą fizycznie, a jednocześnie oznaczają rezygnację człowieka z władzy nad własnym zachowaniem. Z tego właśnie względu obserwujemy znamienny fakt, że im częściej używana jest w danym społeczeństwie antykoncepcja, tym więcej jest tam nieodpowiedzialnej seksualności, uzależnień, zranień i przestępstw w tej dziedzinie. Tym więcej też niechcianych ciąż i aborcji. Pamiętaj - antykoncepcja nie ma nic wspólnego z odpowiedzialnością! Antykoncepcja jest skuteczna w 100%. NIE JEST TO PRAWDĄ Każda metoda antykoncepcyjna jest zawodna i może dojść do poczęcia dziecka. Pamiętaj - antykoncepcja nie zwalnia z odpowiedzialności za możliwość poczęcia dziecka! Nowoczesne środki antykoncepcyjne są bezpieczne dla zdrowia kobiety. NIE JEST TO PRAWDĄ Wszystkie środki antykoncepcyjne są szkodliwe dla zdrowia kobiety. Pamiętaj - nie ma bezpiecznej dla zdrowia antykoncepcji! Pigułki antykoncepcyjne nowej generacji nie mają działania wczesnoporonnego. NIE JEST TO PRAWDĄ Mechanizm działania każdej pigułki antykoncepcyjnej jest następujący: a) zahamowanie wydzielania hormonów przez przysadkę mózgową, b) zahamowanie owulacji (jajeczkowania), c) zmiana właściwości śluzu szyjkowego, d) zmiany cech środowiska wewnątrzmacicznego, e) czynnik jajowodowy (upośledzenie ruchów perystaltycznych jajowodu, powodujące zbyt późne osiągnięcie jamy macicy przez zarodek, a przez to jego śmierć) - działanie wczesnoporonne (abortywne)! f) hamowanie zagnieżdżenia (implantacji zarodka) - działanie wczesnoporonne (abortywne)! Pamiętaj - pigułka ma również działanie wczesnoporonne! Pigułki antykoncepcyjne nowej generacji mogą zażywać młode kobiety. NIE JEST TO PRAWDĄ Pigułka zażywana przez młode dziewczyny może zakłócić ich cały biologiczny rozwój, dlatego pigułek nie może zażywać kobieta do ukończenia 21 roku życia (nie wcześniej jednak niż 7 lat po pierwszej miesiączce), ze względu na dojrzewanie układu hormonalnego! Pamiętaj - pigułki nie może zażywać kobieta przed ukończeniem 21 roku życia! Wkładki wewnątrzmaciczne (IUD, spirala) nowej generacji są środkami wyłącznie antykoncepcyjnymi. NIE JEST TO PRAWDĄ Mechanizm działania wkładek wewnątrzmacicznych polega głównie na utrudnieniu zagnieżdżenia dziecka, w fazie rozwojowej zarodka, czyli jest to efekt wczesnoporonny! Wszystkie współcześnie produkowane i stosowane wkładki wewnątrzmaciczne, również z dodatkiem miedzi i/lub hormonów, mają działanie wczesnoporonne, czyli powodują zniszczenie życia poczętego dziecka! Pamiętaj - wkładka wewnątrzmaciczna jest środkiem wczesnoporonnym! Antykoncepcja prowadzi do ograniczenia liczby aborcji. NIE JEST TO PRAWDĄ Antykoncepcja jest przygotowaniem i wychowaniem do postawy "za aborcją" czyli przyzwoleniem na zabijanie własnych dzieci. Z tego właśnie względu obserwujemy znamienny fakt, że im częściej używana jest w danym społeczeństwie antykoncepcja, tym więcej jest tam niechcianych ciąż i aborcji. TAK CZY INACZEJ DZIECKA MA NIE BYĆ. Związek przyczynowo-skutkowy między aborcją a antykoncepcją Pamiętaj - antykoncepcja prowadzi do aborcji! Pigułka pomaga uregulować cykle i łagodzi dolegliwości w czasie miesiączki. NIE JEST TO PRAWDĄ Przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej cykle nie są fizjologiczne, a miesiączki nie są "prawdziwe", są to krwawienia wynikające z odstawienia hormonów. Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej cykle nieregularne i dawne objawy z reguły wracają, a nawet się nasilają. Pamiętaj - pigułki antykoncepcyjne nie regulują cykli! Pigułki hormonalne zmniejszają zachorowalność na niezłośliwe choroby piersi. ALE WZRASTA ZACHOROWANIE NA RAKA Jaka jest z tego korzyść, jeżeli jednocześnie na skutek przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych wzrasta zachorowalność na raka? Pamiętaj - pigułki antykoncepcyjne są umieszczone w wykazie środków rakotwórczych dla człowieka! Pigułka antykoncepcyjna prowadzi do zmniejszenia ilości infekcji narządu rodnego. NIE JEST TO PRAWDĄ Jest dokładnie odwrotnie, przy jej stosowaniu ilość infekcji zwiększa się. Pamiętaj - antykoncepcja zwiększa ilość infekcji! Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik. NIE JEST TO PRAWDĄ Z chwilą odstawienia pigułki schorzenie z reguły powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Pamiętaj - z trądzikiem idzie się do dermatologa, a nie do ginekologa!

Gość ssssssssssssssss
To jest jak najpowżaniej, kobiety nie znają prawdziwego działania środków antykoncepcyjnych, bo firmy farmaceutyczne to potęga finansowa nr 1 na świecie. Im więcej kobiet to kupuje tym większe zyski.

Gość młoda_mama
Odpowiadam dla justaaaaa a więc ja gdy miałam wkładkę czułam się dobrze fizycznie, miałam tylko bardzo obfite miesiączki i często bolały mnie jajniki.Ale gorzej było psychicznie. Czułam się źle bo nawet do spowiedzi nie mogłam pójść.

co wy dziewczyny z tą spowiedzią. Sama jestem katoliczką mam załozoną wkładke od 3 lat ale nie uważam tego za grzech grzech to wyrządzać świadomie komusm krzywdę a nie zalozenie wkłądki dizewczyny nie mozna popadac w jakies skrajnosci

Gość justaaaaaaaaaaaaaaaaa
wkladki starszej generacji mają dzialanie wczesnoporonne Lady Insert jest skuteczną, długotrwale działającą i odwracalną metodą zapobiegania ciąży. Stosowana jest także w profilaktyce i terapii różnych schorzeń. Jest to mała, plastykowa ramka w kształcie litery T - na jej pionowym ramieniu umiejscowiony jest pojemniczek z hormonem, zaś do dolnego końca przymocowane są nitki. System Lady Insert wprowadza się do macicy. Hormon dostarczany przez Lady Insert to progestagen - taki sam jak jeden z hormonów stosowanych w pigułkach antykoncepcyjnych (lewonorgestrel). Jak uwalnia się hormon? W macicy następuje stopniowe uwalnianie hormonu z pojemniczka. Szybkość wydzielania regulowana jest specjalną błoną pokrywającą pojemniczek z hormonem. Jak to działa? Hormon umieszczony w systemie Lady Insert działa prawie wyłącznie na błonę śluzową macicy. Zapobiega zapłodnieniu na kilka sposobów: powoduje znaczne zagęszczenie śluzu szyjkowego, co utrudnia plemnikom dotarcie do jamy macicy, zmniejsza ruchliwość plemników wewnątrz macicy i w jajowodach, pobudza produkcję glikodeliny A - substancji hamującej wiązanie plemników z komórką jajową, hamuje comiesięczny wzrost błony śluzowej wyściełającej macicę, co dodatkowo znacznie zmniejsza intensywność i czas trwania krwawienia miesiączkowego. Dzięki systemowi Lady Insert hormon dostarczany jest tam, gdzie jest potrzebny.

Gość Alacja1234
tez miałam spirale, po zdjeciu zaszłam w ciaze i urodziłam córke, nie słuchaj tych dewotek co tu piszą, lepiej sie zabezpieczac niż rodzić i skazywac dzieczi na biede

Alcja popieram nic złego nie robimy nie wiem skąd takie głosy sie biora

Gość sratatatatatata
Do sssssssssssssssssssssssss!!!! Kobiety własnie zeszły z drzew więc nie mają pojęcia jak dziąją spirale. Całe szczęscie że nas uświadomiłaś bo pewnie wszystkie poszłybyśmy do piekła za comiesięczne morderstwa.:):):):):)

Gość Angieeeee
miałam spirale i zamierzam założyć drugą, nie ma lepszej antykoncepcji, spokój na kilka lat i żadnej ingerencji w organizm

Gość do Onk3
Nie widzisz grzechu w tym, ze zabijasz swoje poczęte dzieci ? W każdym miesiącu może być taka sytuacja i nie wiesz czy było poczęcie czy nie. Po śmierci zapewne poznasz prawdę ale czy będziesz zbawiona oto jest pytanie? Każda wkładka , nawet najnowszej generacji ma działanie WCZESNOPORONNE!!!!

Gość sratatatatatata
nie kłóććie się z tą zacofaną ciemnotą, nerwów szkoda......jak tylko będziesz miała jajeczkowanie nadstaw dupy pierwszemu lepszemu, bo twoje jajeczko pójdzie na zmarnownie i z podpaską wyrzucisz je do kibla a to już morderstwo, nie zostaniesz zbawiona!!!!! Ródź dzieci kobieto, po to Bóg cię stworzył:):):)

Gość Angieeeee
nie widzę grzechu, a co lepsze jest rodzenie jedno po drugim i karmić je suchym chlebem i wodą, to jest bardziej po Bożemu??????????????????????????????

Gość młoda_mama
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Właśnie dlatego, że jest tak dużo różnych spojrzeń na ten temat chciałam się czegoś konkretnego dowiedzieć. Aby nie wplątywać się w ten mezalians postanowiłam przejść na plajstry antykoncepcyjne. Pozdrawiam wszystkie Panie.

Gość Matka153
Chciałam zauważyć, ze przeciwniczka antykoncepcji wypunktowała wszystkie argumenty przeciw, ale nikogo nie obraża w swoich wypowiedziach!!!!! Po prostu podała fakty, z którymi ja osobiście się zgadzam, ale to jest moja sprawa i nie życzę sobie, by ktoś wyzywał mnie i osoby o podobnych poglądach od dewot i tym podobnych. Jeżeli komuś nie przeszkadza, że poczęte życie spuszcza w toalecie to sprawa jego sumienia - Pamiętajmy jednak, że człowiek różni się od zwierzęcia tym, ze posiada duszę, której zwierzę nie ma, a duszę tę otrzymuje nie wtedy, gdy się rodzi, ale w momencie poczęcia. Wiem o tym, bo sama straciłam dziecko zanim się urodziło!!!! To dziecko ma grób nad którym się modlę...i wierzę, ze jego dusza jest w niebie. Nie znajduję różnicy pomiędzy moim zmarłym dzieckiem pochowanym na cmentarzu, a zarodkiem, któremu nie dane było się narodzić z powodu środka wczesnoporonnego!!!!

Dzięki dziewczyny za wspaniałe świadectwo odpowiedzialnego macierzyństwa. Prawdziwe katoliczki to super mamy

Gość panprzemas
mini-pill (Escapelle) ani normalna antykoncepcja nie dziala wczesnoporonnie. Zawieraja one gestagenty KTORE PRZYGOTOWUJA SCIANE MACICY NA PRZYJECIE ZARODKA. ich mechanizm polega na hamowaniu owulacji. jesli owulacja juz miala miejsce to poziom gestagenu we krwi kobiety jest o wiele wyzszy niz to co moze zdzialac tabletka.

Hej ja wczoraj mialam zalozona spiralke zlota i wczoraj czulam sie dobrze a dzisiaj wstalam i boli mnie podbrzusze tez tak mialyscie ???

Gość magda)))
Niestety,z fajnego forum co niektóre osoby zrobiły grę ideologiczną.Jak ktoś ma chęć słuchać o świadomym planowaniu rodziny itp. niech idzie do kościoła na nauki-przecież można!Nie widzę powodu by stosować na stronie kafeterii tego typu przepychanki słowne.Dużo osób korzysta z opinii i doświadczeń innych kobiet,a tu zrobiłyście Panie ,gównianą dyskusję...

Gość gość
hha-wg kaplanow i politykow miec stado dzieci w nędzy , glodzie, ciasnocie to super sprawa-sluchajcie waszych autorytetów to wieku 30 lat bedziecie mialy stado dzieci i wygladały na 50 lub 60 lat

Gość gość
up

Gość gość
wkladka jest naprawde swietnym rozwiazaniem antykoncepcyjnym. Niestety w moim przypadku bylo ok przez 1,5 roku poczym zaszlam w ciaze. Nikomu nie zycze tego co przeszlam i juz nikomu nie polecilabym tej metody.

Gość gość
ja mam 32 lata i stosowalam metode naturalna,sluchala swoich kaplanow, mam nie stado, ale czworke dzieci z tym ze kazde chciane i bardzo je kocham. biedy nie klepie :) i jestem za zyciem wiec wkladce mowie NIE