Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość espanolka

ESPANOL - kto wytlumaczy?Enamorada?

Polecane posty

Gość espanolka

Zakladam jeszcze raz watek o prawidlowym temacie... Nie "czuje" czasu/peryfrazy: estuve+gerudnio. Mozesz mi powiedziec kiedy sie jej uzywa? Moze jakies przyklady? Przeciez do podkreslania ciaglosci czynnosci sluzy czas Imperfecto i estaba+gerundio... Nie moge takze wyczuc, kiedy uzywa sie czasownika SER w czasie Indefinido(fui, fuiste itp.) Do okreslania stanow uzywamu czasu Imperfecto, a przeciez kiedy mowimy o kims/o czyms "byl" "byla", to okreslamy stan... Moglabys mi to wytlumaczyc??

Hej, estuve+Gerundio uzywasz jak czynnosc zostala calkowicie zakonczona, np \"estuve esperandote 2 horas\" - czynnosc jest dokonana, miala swoj czas i sie skonczyla. Natomiast jesli uzyjesz \"estaba esperandote\" to wtedy gdy chcesz zobrazowac sytuacje, nakreslic jej obraz, opowiadasz o przeszlosci i o tym co robiles w danym momencie, ale nie zanzcazasz poczatku tej czynnosci ani konca. Np: \"Cuando estaba esperandote vino un coche muy bonito\" - gdy na ciebie czekalem, przyjechal ladny samochod. Trudno wytlumaczyc dlaczego Hiszpanie uzywaja \"estuve esperandote\" a nie np \"te espere 2 horas\". Ma to taki wydzwiek, ze chca podkreslic, ze przez te 2 godziny czekali, byla to czynnosc, ktora sie ciagnela w jakims czasie (choc ten czas sie zakonczyl). To tak jakbysmy powiedzieli po polsku \"/stalam tam i /czekalam 2 godziny\" (estuve esperando) a nie tylko \"poczekalam 2 godziny\"(espere). Pamietaj, ze Preterito Indefinido uzywamy dla czynnosci, ktore mialy czas w przeszlosci i zostaly zakonczone. Np fuimos - poszlismy (podczas gdy: ibamos - chadzalismy) Jesli chodzi o \"fui\" jako \"byc\" stosujesz do jakiegos zachowania, ktore np bylo pojedyncze i sie skonczylo, np \"Fue tonto lo que hicimos\" - glupie bylo to, co zrobilismy.

Szczerze mowiac to troche trudno sie tego nauczyc tak z teorii, wiec nie wiem za bardzo jak Ci to wytlumaczyc. :(

Gość espanolka
Dzieki! Gramatyka hiszpanska nie jest jednak taka prosta. Nie rozumiem, dlaczego oni maja tyle czasow, nawet angielski ma mniej. Np. w rozmowie pada nazwa miejscowosci i mowie: studiowalam tam. Wiadomo, ze juz tam nie studiuje, bo mieszkam i pracuje teraz gdzies indziej, wiec czynnosci jest zakonczona, ale mi chodzi o to, ze znam to miasto. Jakiego czasu uzyje? Estudiaba ahi. Estaba estudiando ahi czy tez: Estuve estudiando ahi??

Gość espanolka
A Ty nauczylas sie stosowac tych czasow sluchajac Hiszpanow czy na jakims kursie lub z ksiazek?

Ja bym powiedziala po prostu \"estudie ahi\" - czyli, ze tam studiowalam, jako stwierdzenie faktu, ktory mial miejsce. Jak zaczynasz uzywac estar+Gerundio to zaczyna miec to z lekka charakter opisowy.

Ja sie nauczylam ze sluchu i ze szkoly, bo bylam w Hiszpanii au-pairka, czyli ze hiszpanski mialam takze w domu (no i na ulicy, wsrod znajomych, w TV itd), poza tym mialam 2 godziny dziennie kursu (od wrzesnia do czerwca).

Gramatyka jest skomplikowana jesli sie uczy tylko z ksiazki, warto sie wsluchiwac, albo czytac i porownywac z tym, co mowia regulki. Jak sie osluchasz to bedzie ci latwiej \"czuc\" jezyk i uzywac go tez \"na wyczucie\".

Gość espanolka
Dzieki. Chyba tez wyjade, bo nauka w kraju nie ma sensu. Mozesz jeszcze napisac, jak dogadalas sie z rodzinka(zanim jeszcze do nich pojechalas), jezeli nie znalas hiszpanskiego?(chyba ze znalas..)

Nie znalam, ale znalam angielski, a im zalezalo, zebym z dziecmi rozmawiala po angilesku. Ale jak sie nauczylam hiszpanskiego to szybko przestalam uzywac angielskiego. Co prawda rodzicom nie bardzo sie to podobalo, ale za to dziewczynki mnie polubily jak w koncu zaczely mnie rozumiec ;)

Gość espanolka
Jeszcze raz dziekuje za pomoc. Pozdrawiam!