Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wefwqfe

zagadka logiczna

Polecane posty

Gość wefwqfe

Była już kiedyś na forum, ale może niektórzy nie znają. Jak lubicie sobie pogłówkować - proszę bardzo: Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże pizze. Delivery boy wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na $30,00. Każdy z gości dał mu banknot $10,00 i chłopak wyszedł. Na razie wszystko jasne. Kiedy delivery boy daje kasjerowi te $30,00 ten mówi mu że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być tylko na $25,00 a nie na $30,00. Kasjer daje chłopakowi pięć banknotów $1,00 i mówi mu żeby zaniósł je z powrotem trzem gościom, którzy zamówili pizze. Na razie wszystko OK. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewna myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da się podzielić tych $5,00 na trzy równe cześci, on zatrzyma sobie $2,00 jako napiwek a im zwróci $3,00. Jak dotąd wszystko all right. Chłopak puka w drzwi i jeden z gości otwiera. Chłopak wytłumaczył jaka zaszła pomyłka i daje mu $3,00 po czym odchodzi ze swoimi $2,00 napiwku w kieszeni. Teraz zaczyna sie zabawa! Wiemy, ze $30-$25=$5 Co nie? $5-$3=$2 Prawda? No to w czym jest problem? Wszystko się zgadza? Niezupełnie. Odpowiedźcie na to: Każdy z trójki gości dał początkowo $10,00. Każdy dostał z powrotem $1,00 reszty. To oznacza, że każdy zapłacił $9,00 co pomnożone przez 3 daje $27,00. Delivery boy (czyli "chłopak") zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00. Gdzie do jasnej jest jeszcze jeden dolar?

Gość tereferekukustrelababazłuku
kurcze a byłam dobra z matmy .....

ale on wziął te 2 dolary z tych 27 co oni dali (9x3)

a 3 im oddał i to jest 30 ;)

no chyba dobrze dedukuję ?

Gość nie ma co filozofować
oczywiscie ze dobrze dedukujesz:) to prosta zagadka

tak każdy dał po 9 i to jest 27 ale 25 poszło do kasy a 2 do boja hotelowego razem jest właśnie to 27 a 3 zostaly zwrócone klientom (wtedy gdy jeszcze wszyscy płacli po 10) 27+3=30 czyli 25 do kasy + 2 dla boy\'a + 3 dla klietów = 30 które było na początku a to nei jest żadna zagadka tylko manipulacja bo tych dwóch dolarów nie można dodać do tych 27 bo przecież te dwa dolary są już w tych 27 --> 25 do kasy i 2 dla boy\'a

Gość mała cwaniaraaa
to ja tez zadam zagadke :) jest waga na jednej szali lezy cegła a na drugiej odważnik 1kilogramowy i poł cegły obie szale są równe ile waży cegła?

To proste! W swoich \"obliczeniach na około\" nie stosujesz zasady kolejności wykonywania działań - mnożenie, dzielenie, dodawanie odejmowanie... Tzn stosujesz je, ale zmieniając znaki z +/- na X zmieniasz caly wynik. Moze porsciej bedzie jak to napisze jak zadanie matematyczne (nawiasy powinny to uporządkować). 1. sposób liczenia (10 + 10 + 10 ) - (5x1) + 2 (napiwek) + 3 (reszta) = 30 2. sposób (błędny) (9x3) + 2 (napiwek) = 29 I dlatego wlasnie tak wazna jest kolejność wykonywania działan.

Gość tessst
2 kg

Gość moja zagadka
Ojciec Marii ma 5 córek. Oto ich imiona: - Nana - Nene - Nini - Nono Jak ma na imię piąta córka?

Gość murorz
jak szale wagi sa w równowadze to cegła waży 2 kilo:o

Gość laleczka chucky
czyli rozumiem jest tak 1cegła=1kg + 0,5cegły?? czyli 0,5cegły = 1kg więc 1 cegła=2kg coś za proste gdzie jest kruczek??

Gość hmmmmmmmuuuuuaaaaa
nyny

Gość mała cwaniaraaa
no proste ale duzo ludzi ma problem ztym bo nieraz sie pytrałam wsród znajomych a odpowiedz 2kg proste

Gość laleczka chucky
piąta córka ma na imię Maria

Gość maria maria maria
co to za zagadka :P

Gość 8888888888888
z tymi cegłami.... kto mi wyjaśni gdzie jest błąd w liczeniu: x = cegła x = 1kg + x/2 (to jest ułamek, ale nie umem zapisać) wszystko mnożymy razy 2 2x = 2kg + x 2x - x = 2 kg 1x = 1kg gdzie jest błąd?

Gość laleczka chucky
Ignacja - poczytaj dokładnie od poczatku ta zagadkę

Gość laleczka chucky
->>>>>> 8888888888 i u ciebie 2x- x = 2 daje x=1 przeciez tylko od 2x odejmujesz x a równe 2 zostaje

Gość 8888888888888
o kurcze, ślepa jestem chyba :) masz racje

No tak... nie przeczytałam, że to ojciec marii :) Ależ ze mnie \"łajza\" i jeszcze jakąś teorię sobie dorobiłam :) Chodząca ynteligencja po prostu :)

Gość wefwqfe
Cieszę się że tak świetnie sobie poradziliście :) A teraz prawdziwy test psychologiczny. Proszę, nie przewijajcie ekranu zbyt szybko, najpierw się zastanówcie. TO JEST KRÓTKI, PRAWDZIWY TEST PSYCHOLOGICZNY: HISTORIA PEWNEJ DZIEWCZYNY. NA POGRZEBIE SWOJEJ MATKI SPOTYKA CHLOPAKA KTÓREGO WCZESNIEJ NIGDY NIE WIDZIALA. NIEOCZEKIWANIE DOSTRZEGA W NIM MEZCZYZNE SWEGO ZYCIA I W TYM SAMYM DNIU ZAKOCHUJE SIE ... . KILKA DNI PÓZNIEJ DZIEWCZYNA ZABIJA SWOJA SIOSTRE . ....JAKI JEST POWÓD ZABICIA WLASNEJ SIOSTRY??????? ( odpowiedz znajdziesz ponizej. zanim zajrzysz POMYSL SAM(A) ) . . . . . . MIALA NADZIEJE, ZE TEN CHLOPAK ZNOWU POJAWI SIE NA POGRZEBIE Jeżeli odpowiedziałeś prawidłowo znaczy to, że rozumujesz jak psychopata....!!!!! Ten test został stworzony przez słynnego amerykanskiego psychologa i pozwala weryfikować potencjalnych zabójców. Wielu seryjnych morderców odpowiedziało prawidłowo na to pytanie. Jeżeli odpowiedziałeś/aś błędnie lepiej dla Ciebie. Jeżeli ktoś z Twoich przyjaciół 'odgadł odpowiedz' sugeruje trzymać się od niego z daleka.

Gość mała cwaniaraaa
Fałszywe monety Wśród dziesięciu worków monet jest jeden z monetami fałszywymi. Jak za pomocą jednego ważenia na zwykłej wadze wskazać który to worek wiedząc tylko, że waga monety fałszywej to jeden gram, a prawdziwej dwa gramy? jeszcze jedna zagadaka :)

Gość wefwqfe
Szkoda, zlikwidowali możliwość wielokrotnych akapitów :(

Gość laleczka chucky
ja to bym na ta wagę kładła na obie szale po jednym worku jednoczesnie i w momencie gdyby jedna przewazyła wiedzialabym ze ten worek to ten z fałszywymi monetami... tylko tkai mam pomysl