Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koffanie

tampaxy

Polecane posty

Gość koffanie

witam :) Mam pytanko dotyczące tampaxsów. Mam 14 lat i niedawno je zakupiłam w rossmanie "tampaxy mini". mam bardzo nieregularnie okres, zdarza sie ze przerwa jest nawet 2 - 3 miesiące. oto moje pytanka :P 1. tampon wprowadzony ma być tak, żeby nie było go widać na zewnątrz? 2. Czy nie ma możliwości że tampon wpadnie mi do środka razem ze sznureczkiem tak ze bnie bede go w ogole wiedziec? :/ 3. Jesli sznureczek sie urwie to co mam robic? prosic mame zeby mi pomogla? a w ogóle zdarzyła wam sie taka sytuacja zeby sznureczek sie urwał? 4. Jeśli mam czyste ręce przy wprowadzaniu tamponu to nie ma opcji na te infekcjie PPS czy jakos tak? 5. CZy mogę używać tylko tamponów nie wymieniając ich z podpaskami? dziewczyny wyżej piszą ze odradzają, gdyz krew krzepnie w środku i jest problem.. ITP... dziewczyny prosze o odowiedz bo zbliza sie moja miesiaczka a nie wiem paru tych rzeczy. :D

Gość ...................../........
1. Tak, na instrukcji obsługi masz dokładnie pokazane miejsce gdzie ma byc tampon umieszczony. 2. Nie. 3. Możesz poprosić Mamę albo sama wyjąć. Jednak mi się to nigdy nie przytrafiło ani żadnej koleżance:) 4. TTS to bardzo rzadka choroba, ryzyko istnieje zawsze, ale utzymując odpowiednia higienę (nie tylko chodzi o czyste ręce, ale także o wymianę tamponu co 4-6h) 5. Możesz używać tylko tamponów, ja tak robię i żyję:)

Gość koffanie
a nie uszkodze zadnego narzadu przy wkladaniu tamponu?? jak wyjasc sama tampon jesli sznuerecze sie urwie? pensetą? a co sie stanie jels kawalek waty z tamponu oderwie sie do środka?

Gość 1. tampaxy mają aplikator
ma ich być nie widać na zewnątrz, na zewnątrz wystaje tylko sznureczek (jeśli bedzie dobrze umieszczony, to nie będziesz go w ogóle czuła) 2. nie ma takiej możliwości na 100% 3. przed umieszczeniem tamponu na miejscu, możesz lekko pociągnąć za sznureczek i sprawdzić czy dobrze się trzyma (lekko!), no a jeśli sznureczek się urwie to chyba najlepiej iść do lekarza, a nie kombinować samemu (urwanie się sznurka naprawdę zdarza się bardzo bardzo rzadko) 4. jeśli bedziesz mieć czyste ręce raczej nie dojdzie do infekcji, ale TTS nie zależy od czystości więc wyśtąpić może zawsze ale nie musi 5. możesz ich używać zamiast podpasek, aczkolwiek na noc lepiej ich nie zakładać, śpi się troche dłużej niż te 4-6 godzin po których zaleca się je wymieniać, poza tym trezba też dać trochę odpocząć wrażliwym miejscom ;)