Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szyjeczka szyjusia

Jak wygląda i kiedy jest robiony masaż szyjki macicy?

Polecane posty

Gość lalalalalululu
boli.okropnie boli

Gość świeżo po....
Mnie masaż zrobił pan ordynator kiedy powiedziałam mu, że miałam w nocy skurcze co 10 min, robi się go chyba po to aby pobudzić szyjkę do "pracy", pozniej w czasie porodu robiła mi go położna kiedy miałam juz rozwarcie na 9 i nie chciało dalej ustąpić mimo skurczy - ból ogromny, niemiłosiernie nieprzyjemne uczucie i jak dla mnie najgorszy element porodu, skurcze to pikuś wg masażu.

ale jest potrzebny do tego żeby nie trzeba było ciąć krocza!!! Ból tra krótko a po nacięciu zdecudowanie dłużej. więc chyba warto. Ja zamierzam sama prosić o masaż;) Nie chcę już bć cięta:(

agnieszka 73, ty mowisz o masarzu wejscia do pochwy tej \"skorce\" ktora sie nacina przy porodzie, robi sie jej masaz zeby nie popekac to taka ochrona krocza jej masaz na 2 mies przed porodem moze pomoc w tym ze nie bedziesz nacinana...a w temacie jest masaż SZYJKI MACICY, a to zupełnie cos innego ten masaz robi sie gdy rozwarcie nie postepuje ...poczytaj wyzej..pomyliłas 2 rozne rzeczy ja nie rodziłam jeszcze ale tez zapoznaje sie z tymi roznymi fanaberiami podczas przed i po porodzie zwariowac mozna

ja tez pisze z dzieckiem na reku wiec nie odpowiadam za błedy ;) ja rodziłam 16 godzin-i masaz szyjki miałam baaaardzo czesto robiony bo rozwarcie nie postepowało....:O bóle porodowe to przy tym pikuś:O darłam sie wniebogłosy na lekarza zeby juz przestał :( a maz musiał wychodzic bo nie mógł patrzec jak sprawiaja mi taki ból:( gdyby mnie nie trzymali to nie raz by ktoś dostał kopa :) gdy rozwarcie było juz na 10 to główka sie zaklinowała i zrobili szybko cc :(

Gość ania777
Siwek, ciesz się, że dzidzia jest zdrowa, bo przy takich "zaklinowaniach" to występuje bardzo często niedotlenienie mózgu a od tego do porażenie mózgowego nie daleko.

wiem aniu i cieszę się bardzo, bo byłam przerazona jak biegli ze mną na salę operacyjną :( bo malutkiej zanikało już tętno...ale tak bardzo chciałam urodzić sama i tyle czasu się wymęczyłam a i tak mnie pokroili....

w/g mnie gorsze od porodu naturalnego!!!!!!! Straszny ból, nie do zapomnienia-ja go pamiętam już 11 lat!!!!!!!!!!

Gość ania777
Siwek moim zdaniem to ci lekarze nie powinni czekac do ostatniej chwili i dopuszczac do takiej sytyacji. No ale najważniejsze że niunia jest zdrowa.

ja mam do tej pory uraz psychiczny-i jak mam isc na wizyte do gina to az mnie ciary przechodzą....:O brrrr ania777 wiem-ze za długo lekarz zwlekał z decyzją o cc ale twierdził ze dam rade sama urodzic i ze cc to operacja i ja tez sie tak nastawiłam ze dam rade-choć juz majaczyłam i mdlałam podczas skurczu to trzymałam sie jakos do końca....a tu nagle taka decyzja....ale lepiej pozno niż za pozno....

ja urodzilam w maju tego roku miałam masaz szyjki robiony az 4 razy boli jak cholera ale mozna przezyc ale wiem jedno bardzo mi to pomogło za pierwszym razem nie wiedziałam co mnie czeka za drugim nogi zaciskałam i prosiłam połozna zeby przestała a pozniej wiedziałam ze tak trzeba bede wdzieczna tej połoznej za to co zrobiła

Gość sierpnióweczka26
Witam. Przeraża mnie to masowanie szyjki. Gdzieś czytałam że to zabroniona praktyka - jak wypychanie dziecka. Niektóre jednak położne biora pod włos że to szybciej i lepiej. Interesuje mnie jedno. czy przy masażu położna/lekarz wkłada całą dłoń do pochwy i dopiero tam w środku "walczy" z szyjką? czy dłoń pozostaje na zewnątrz? Przecież normalnie dłoń sie tam nie mieści. Co bardziej boli sama dłoń w środku czy zsówanie szyjki z główki - rozciąganie jej. JEśłi sie wkłada całą dłoń to czy pochwa jest większa w trakcie porodu? bo dla mnie 4 palce męża to już mały ból. Prosze mamuśki któe to przeżyły o szczegóły.

Gość mama 2 dziewczyn
mnie ten masaż bardzo bolał, zwymiotowałam przy jednym tak mi się źle zrobiło, i prosiłam położną żeby mi tak nie robiła więcej

Gość sierpnióweczka26
Nie pamiętasz czy w Tobie byłą cała jej dłoń? czy "tylko" palce?

Bolało jak cholera ale cieszę się, ze położna to zrobiła, chociaż wtedy najchętniej bym ją kopnęła. Rozwarcie w ciągu 30 sek postąpiło o 3 cm.

Gość mialam ale nie mam zielonego n
nie mam zielonego pojecia ile ona tej reki tam wkladala czy tylko palce czy wiecej, ale samo wkladanie jesli nawet wkladala cala reke nie bolalo bo byl skurcz i moglaby tam wkladac i ze 2 nogi a bym nie poczula ile wklada:)

Gość Mlodamama29
Odświeżam potwiedzcie czy coś sie zmienilo? Czy nadal oraktykuja to, ? Podobno sa teraz jakies kroplowki na rozwarcie ? Czy to kit ?