Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bielinka

Co wam dał oprocz zarobionych pieniedzy wyjazd do UK czy Irlandii

Polecane posty

Gość Bielinka

Jakie inne korzysci i doswiadczenia macie dzieki temu ze tam przebywacie?

Gość Tylko Krowa siedzi
cale zycie na swoim miejscu w oborze i swiata nie oglada.Ja tu jestem przelotem. Nastepny cel-Nowy Jork

Ech, pieniedzy to ja tu wielkich nie zarobilam. Ale podszkolilam jezyk, zobaczylam to i owo, poznalam pare ciekawych osob (w tym mojego chlopaka) i nauczylam sie rozumiec portugalski :D

otworzyl mi oczy...jak bardzo ttrudne jest zycie w swiecie gdzie jedni sa leniwi, drudzy brzydko pachna, a trzeci traktuja kobiety jak nic, jak powietrze.... otworzyl mi oczy jak bardzo normalnie mozna zyc-nie martwic sie o rachunki, buty na zime i cos dla dziecka... jak bardzo rozny moze byc swiatopoglad i wartosci w zyciu... ot co, nauczylam sie przy okazji jezyka...poznalam rozne kultury i roznych ludzi....warto!

nie kazdy jedzie tu byle zarobic odlozyc i wrocic sa tez tacy co sciagaja rodziny planujac zostac na wiele lat i zyja spokojniej nie martwiac sie o zaplacenie kolejnego rachunku itp gdzie mozesz spokojnie zaplanowac wakacje, w przyszlosci zakup porzadnego auta czy odlozenie na emeryture.. jasne ze to wszystko sprowadza sie do pieniadza.. ale majac poczucie bezpieczenstwa po prostu zyje sie lepiej latwiej i bardziej kolorowo... a co to wszystko daje ? powod do radosc i poniekad zadowolenia ze cos sie osiagnelo

martik z ta emerytura to bym nie przesadzala, chyba, ze myslisz o powrocie do Polski na starosc... :) ja jestem glownie zadowolona z doswiadczenia zawodowego, poznania innego systemu bardziej \'od podszewki\' niz teoretycznie na studiach. no i chcialabym troche tu jeszcze postudiowac, jakies dobre studia podyplomowe zrobic. a potem to juz wracac do Polski jednak i wykorzystywac to, czego sie z mezem nauczylismy tutaj... :)

podszkolilam jezyk:) poznalam milosc swego zycia:) poznalam ludzi na ktorych zawsze moge liczyc:) nauczylam sie samodzielnosci:) nauczylam sie gotowac:) nauczylam sie cierpliwosci:)poznalam kulture innych krajow:)

Gość z ciekawosci
Enamorada, jakiej narodowosci jest Twoj chlopak?

Lepsze poznanie samej siebie i swojego partnera, więcej samodzielności, wyrwanie się z marazmu zdobywania kolejnych dyplomów i praktyk nic nie wnoszących w poprawe sytuacji zawodowej ( mowa o polskiej oświacie:-() , namacalne poznanie polskiej starej i nowej emigracji, pełną świadomość że niezastapionych przyjaciół zostawiliśmy w Polsce i będzie do kogo wracać :-)

Gość uuuuuaaaa
a mnie wyjazd do UK dal wlasne mieszkanie na ktore czekalam 5 tygodni i co wiecej nie musialam nic placic zeby sie do niego wprowadzic. Gdzie indziej obce panstwo tak traktuje obywateli :) Polska.... lepiej nie mowic

z ciekawosci -----------> jest Brazylijczykiem (ze strony ojca Portugalczykiem), wlasnie dlatego zalapalam portugalski w Anglii ;) :D

Gość z ciekawosci
Tak myslalam, na podstawie jeszcze innego topicu. Tak apropo - moj tez jest Brazylijczykiem. Ale po portugalsku to pare slow tylko umie:( Az wstyd sie przyznac. Myslicie o wyjezdzie do Brazylii kiedys? (nie chodzi mi na wakacje tylko ale na stale)

Ja sie nauczylam portugalskiego, bo znalam wczesniej hiszpanski, a w domu ja mowie po hiszpansku, a on po portugalsku. Wlasciwie to nie mowie, jak zaczynam sklecac zdania to za bardzo mi sie myli z hiszpanskim, tylko rozumiem. Na stale sie nie wybieramy, nie chcialabym mieszkac tak daleko od Polski. A Wy?

Gość z ciekawosci
Nie myslimy o Brazylii ani o Polsce. Ja mysle, ze w naszej sytuacji najlepiej mieszkac w anglojezycznym kraju. Z jednej strony to jest fair, bo zadne z nas nie ma taryfy ulgowej, a z drugiej ciezej bo nie ma sie pomocy od rodzicow, np. finansowj, czy przy bawieniu wnukow.

Gość Bielinka
hej wszystkim :-) super ze zaczeliscie sie wypowiadac ze nie tylko kasa ale tez zdobyliscie jakies doswiadczenia zyciowe, obycie w obcym kraju , podszkoliliscie jezyk, pozwiedzaliscie chyba jest prawdą ze podróże kształcą Pozdrawiam wszystkich Polaków przebywających za granicą :-D

Gość mi jak na razie nic
ale mojej kolezance wyjazd dal czarne dzidzi